Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rakúsky prezident vidí dve možnosti: Tvrdý brexit, alebo zotrvanie Británie v EÚ

Alexander Van der Bellen
Alexander Van der Bellen (Zdroj: SITA/AP Photo/Bilal Hussein)

VIEDEŇ - Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen považuje prípadný odklad brexitu na 30. júna za veľmi nešťastný nápad, pričom relevantnými možnosťami ďalšieho vývoja sú teraz podľa neho len tvrdý brexit alebo zotrvanie Británie v EÚ. Vyhlásil to vo štvrtok počas stretnutia so slovenským prezidentom Andrejom Kiskom v obci Weiden am See pri Neziderskom jazere.

"Akékoľvek odsúvanie, ktoré sa plánuje rozhodnutím Európskej rady k 30. júnu, považujem za veľmi nešťastné z toho dôvodu, že koncom mája nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu a ja si neviem predstaviť, že by sa na nich jedna z členských krajín nezúčastnila. To z právneho a politického hľadiska považujem za nešťastné," vyhlásil rakúsky prezident v reakcii na otázku zúčastnených novinárov po stretnutí s Kiskom.

Van der Bellen v tejto súvislosti ďalej povedal, že vzhľadom na situáciu, keď britskí poslanci už dvakrát odmietli dohodu o brexite, ktorú Británia uzavrela s EÚ, by bolo správne nastoliť Londýnu dve možnosti, a to "odchod bez dohody, alebo zachovanie statusu quo". O výbere jednej z týchto dvoch možností by podľa neho mohli rozhodnúť britskí občania v referende.

Rozhodnutie Britov opustiť Úniu považuje on osobne podľa svojich slov za "tragickú chybu", ktorú ľutuje. Slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) medzitým v Bruseli, kde sa zúčastňuje na summite Európskej rady, vyhlásil, že odklad brexitu si vie predstaviť. Najviac sa mu však pozdáva dátum do európskych volieb, ktoré sa konajú v máji.

Poľsko je za odklad brexitu bez podmienok

Poľský premiér Mateusz Morawiecki sa vo štvrtok v Bruseli, kde sa koná summit EÚ o brexite, vyslovil za to, aby únia povolila Veľkej Británii odklad brexitu o niekoľko mesiacov a aby si nestanovovala dodatočné podmienky a vlastné termíny. Ako Morawiecki povedal v Bruseli novinárom, stretol sa vo štvrtok s britskou premiérkou Theresou Mayovou a utvrdil sa v tom, že situácia v britskom parlamente je "nesmierne zložitá". V Británii žijú a pracujú státisíce Poliakov a Varšava dlhodobo tvrdí, že chce, aby táto krajina aj po brexite zostala čo najsilnejšie prepojená s EÚ.

Lídri iných členských krajín EÚ sa vo štvrtok v Bruseli tiež vyjadrovali skôr za schválenie britskej žiadosti o odloženie brexitu, dávali si však k tomu rôzne podmienky. V súčasnosti preto existuje viacero termínov možného nového deadlinu pre britský odchod z únie. Najväčšiu podporu má podľa všetkého návrh, aby ním bol 22. máj, teda posledný deň pred začiatkom volieb do Európskeho parlamentu (EP), na ktorých sa už Veľká Británia nemá zúčastniť. Eurovoľby sa konajú od 23. do 26. mája.

Predseda EP Antonio Tajani vo štvrtok dokonca navrhol, aby únia schválila odklad brexitu len do 18. apríla, kedy je posledný pracovný deň terajšieho parlamentu pred voľbami do EP. Britská premiérka Mayová pritom pôvodne žiadala o odklad brexitu až do 30. júna.

Viac o téme: BrexitAlexander Van der Bellen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu