Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ťažké boje v obliehanom Kobané: Tanky, autobomby a stovky evakuovaných obyvateľov

Boje na tureckých hraniciach Zobraziť galériu (12)
Boje na tureckých hraniciach (Zdroj: SITA)

DAMASK - Pouličné boje vypukli v obliehanom severosýrskom kurdskom meste Kobané, keď sily Islamského štátu prerazili s tankami a autobombami do východných častí mesta.

Tlačovú agentúru DPA o tom informoval kurdský predstaviteľ. Jednotky kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG) bojujú vo východnej časti mesta o každý dom, povedal šéf polooficiálneho Zväzu slobodných médií Mustafa Bali. Bali uviedol, že YPG evakuovali zvyšných civilistov, vrátane miestnych predstaviteľov, k hraničnému priechodu do Turecka. Zostali iba tí, ktorí trvali na tom, že neodídu.

Ťažké boje v obliehanom
Zobraziť galériu (12)

Ťažké boje v obliehanom
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Túto informáciu potvrdila aj agentúra Reuters, podľa ktorej po takmer trojtýždňovom obliehaní postúpili militanti Islamského štátu smerom k centru Kobané, odkiaľ dnes evakuovali vyše 2000 sýrskych Kurdov, vrátane žien a detí. Počas cesty do Turecka ju o tom telefonicky informoval prekladateľ Strany demokratickej jednoty (PYD), hlavného kurdského politického zoskupenia v Sýrii. Dvaja samovražední atentátnici Islamského štátu, ktorí viedli nákladniaky naložené výbušninami, zabili v al-Hassakahu na severovýchode Sýrie najmenej 30 príslušníkov kurdských milícií a polície. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedlo, že sa atentátnici odpálili na základniach YPG a kurdskej polície. DPA neinformovala, kedy.
  

NATO oznámilo ochranu Turecka pred Islamským štátom: Jeho bojovníci už obsadili kľúčové mesto!

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes uviedol, že Severoatlantická aliancia pomôže Turecku, ak bude nutné chrániť bezpečnosť tohto jej členského štátu pre útokmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na Stoltenbergove slová z tlačovej konferencie vo Varšave.Turecko ohrozujú jednotky IS, ktoré bojujú s kurdskými polovojenskými Oddielmi ľudovej sebaobrany (YPG) o sýrske mesto Kobané ležiace v tesnej blízkosti spoločných hraníc.V situácii, keď sa IS priblížila k tureckým hraniciam v podstate na dostrel, turecký parlament minulý týždeň povolil armáde podnikať cezhraničné vojenské operácie voči militantom z IS na území Iraku a Sýrie. Nový mandát zároveň umožňuje rozmiestnenie príslušníkov armád iných štátov na území Turecka a povoľuje im využívať turecké vojenské základne.

Sýrska vláda však v piatok varovala Turecko, že akékoľvek nasadenie jeho jednotiek na území Sýrie bude považovať za agresiu. Militanti z IS ovládajú rozsiahle územia v Iraku a Sýrii, ktoré sa na niektorých miestach dotýkajú hraníc s Tureckom, čo Ankara sleduje s veľkým znepokojením. Turecká vláda však dlho váhala s pripojením sa k medzinárodnej koalícii bojujúcej proti IS. Obáva sa totiž, že boj proti islamistom operujúcim v Sýrii by mohol posilniť pozíciu sýrskeho prezidenta Bašára Asada a kurdských povstalcov v Turecku.

Turecko zatiaľ do bojov, ktoré prebiehajú neďaleko hraničného priechodu Müršit Pinar, nezasiahlo. Ako však informovala agentúra AP, na tureckej strane hranice je momentálne najmenej 14 tureckých tankov, ktoré zaujali defenzívnu pozíciu na pahorku s výhľadom na Kobané. Delostrelecké ostreľovanie Kobané počuť a otrasy cítiť aj na tureckej strane hraníc. Jeden z granátov, pravdepodobne zablúdený, dnes v tureckom pohraničí dopadol na dom a malý obchod s potravinami. Incident sa zaobišiel bez zranení - na rozdiel od nedele, keď za podobných okolností utrpeli zranenia najmenej štyri osoby.

Indický militanti vyzvali na boj proti nemoslimom 

Skupina indických islamských militantov, sídliaca v Pakistane, vyzvala na útoky proti nemoslimom v regióne, ktoré majú byť odplatou za nálety pod vedením Spojených štátov proti bojovníkom Islamského štátu (IS) v Iraku a Sýrii.Vodca málo známej skupiny Ansár at-Tawhíd fí Bilád al-Hind vyzval moslimov, aby zabíjali cudzincov a ďalších neveriacich v prevažne hinduistickej Indii, kde sa moslimovia väčšinou nezapájajú do celosvetového džihádu (svätej vojny moslimov proti neveriacim).

"Ak ste v takej šťastnej situácii, že môžete zabiť Američana alebo Európana, či Francúza, Austrálčana alebo Kanaďana a iných neveriacich, ktorí vyhlásili vojnu Islamskému štátu, tak to urobte," vyhlásil minulý týždeň v 30-minútovom videu Mawláná Abdul Rahmán Nadwí al-Hindí, ktorého citovala agentúra Reuters.

Indickí bezpečnostní analytici uviedli, že Mawláná Abdul Rahmán je pseudonym džihádistu na úteku Sultána Abdula Kadíra Armara, niekdajšieho obyvateľa južnej Indie, ktorý pred odchodom do Pakistanu navštevoval islamistický seminár."Zabíjajte uctievačov modiel, kdekoľvek ich nájdete... zastreľte ich, ak môžete, dobodajte ich, kameňujte do hlavy, otrávte ich, prejdite autom, spáľte im polia - ak sa to nedá... aspoň im napľujte do tváre," povedal al-Hindí a myslel tým hinduistov.

Nad východnou časťou Kobané už veje vlajka Islamského štátu: Ľudia utekajú z domovov

Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) vztýčila dnes svoju vlajku na jednej z budov vo východnej časti prevažne kurdského mesta Kobané na severe Sýrie v blízkosti hraníc s Tureckom. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na svoju vlastnú televíziu a vyhlásenie nemenovaného dôstojníka tureckej armády.Čiernu zástavu, ktorou je zrejme vlajka IS, vidno na najvyššom bode štvorposchodového domu v blízkosti miesta, kde sa v posledných dňoch odohrávali údajne najzúrivejšie strety v bojoch o Kobané. Zábery na budovu boli nasnímané zo susedného Turecka. Dôstojník tureckej armády, ktorý sa pre Reuters predstavil len ako Said, uviedol, že ide o vlajku IS. Táto islamistická organizácia sa v uplynulých mesiacoch zmocnila veľkých častí územia Sýrie i Iraku a vyhlásila na nich rovnomenný kalifát.

Ťažké boje v obliehanom
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Vojenskí analytici upozorňujú, že ak by sa islamisti zmocnili aj Kobané - poslednej bašty Kurdov na severe Sýrie -, v ich rukách by bol súvislý pás územia v sýrsko-tureckom pohraničí: od severovýchodu až po mesto Halab. O Kobané sa bojuje už niekoľko dní. Jeho kurdskí obrancovia odrazili niekoľko veľkých útokov islamistov, posledný sa odohral v nedeľu. Celkovo sa tento deň v okolí Kobané bojovalo na viac ako 50 miestach, spresnila agentúra AP.

Ťažké boje v obliehanom
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Podľa agentúry DPA sú kurdské jednotky pripravené na pouličné boje v meste. Predseda samozvaného kurdského kantónu Kobané Anwar Muslim spresnil, že kurdské oddiely sú "schopné hrdinského pozemného boja", ale potrebujú podporu zo vzduchu - vyzval preto koalíciu vedenú USA na pomoc v podobe náletov na "základne teroristov, kde sa nachádzajú ich ťažké zbrane".Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) dnes informovalo, že jedným z protiútokov bol aj samovražedný atentát, ktorý spáchala jedna z príslušníčok ženských jednotiek kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG), známa pod bojovým menom Arin Mirkan. 

Ťažké boje v obliehanom
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Dobytie desiatok dedín na severe Sýrie i útok na Kobané donútili vyše 160.000 Sýrčanov, aby opustili svoje domovy. Väčšina z nich našla dočasné útočisko v susednom Turecku, ktoré však váhalo s otvorením svojich hraníc pre utečencov, ako aj s účasťou na spojeneckej operácii proti IS.Turecko zatiaľ do bojov, ktoré prebiehajú neďaleko hraničného priechodu Müršit Pinar, nezasiahlo. Ako však informovala AP, na tureckej strane hranice je momentálne najmenej 14 tureckých tankov, ktoré zaujali defenzívnu pozíciu na pahorku s výhľadom na Kobané. Delostrelecké ostreľovanie Kobané počuť a otrasy cítiť aj na tureckej strane hraníc. Jeden z granátov dnes dopadol na dom a malý obchod s potravinami. Incident sa zaobišiel bez zranení - na rozdiel od nedele, keď boli za podobných okolností zranené najmenej štyri osoby. 

Bojovníci islamského štátu prenikli do kľúčového mesta na hraniciach s Tureckom: Ľudia utekajú!

 Islamský štát sa priblížil k dobytiu sýrskeho mesta Kobané potom, čo islamskí ozbrojenci v nedeľu vstúpili na jeho juhovýchodný okraj a začali boje o tamojšie ulice. S príchodom tmy boje ustali. Uviedol to v noci na dnes web americkej spravodajskej stanice CNN. 

Obrancovia mesta podľa tamojších zdrojov teraz hľadajú cesty k úteku z tejto kurdskej bašty, ktorá leží na strategickom mieste pri tureckej hranici. "Je to posledná šanca na odchod," citovala CNN jedného z kurdských bojovníkov. V pohybe im ale podľa neho bráni ostreľovači IS s výbavou pre nočné videnie.
 
Ani letecké útoky spojencov nemôžu zabrániť Islamistom v postupe. Američania im zlikvidovali dva tanky, buldozér a ešte jedno vozidlo. Stále to však nestačí. Sýrsky prezident Asad sa nechal počuť, že turecký zásah na jeho územie bude považovať za akt vojny.
 
Boje na sýrsko.tureckých hraniciach.
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Twitter)
 

USA má prvú obeť

Spojené štáty majú prvú oficiálnu obeť boja proti Islamskému štátu. Desiatnik Jordan L. Spears (21) zomrel potom, ako sa chcel zachrániť skokom z rútiaceho sa stroja, pád sa mu však stal osudným a utopil sa v Perzskom zálive.
 

Útoky zo vzduchu nestačia, Kurdi žiadajú pozemné vojsko

Kobané je poslednou baštou Kurdov na severe Sýrie. V jeho okolí islamisti ovládajú asi 300 dedín. Ak by mesto padlo, ovládol by IS súvislý pás pohraničia od severovýchodného cípu Sýrie až po mesto Halab. Brániť mesto pred islamskými radikálmi pomáhajú Američania leteckými údermi.

Kurdskí bojovníci nemajú na výber. "Bojíme sa, čo príde. Sme povinní brániť náš domov, naše územie. Nevybrali sme si vojnu, ale musíme v nej bojovať," povedal jeden z veliteľov Idriss Nassan.

"Keď sa bavím s tamojšími ľuďmi, veľmi sú vďační za vojenskú pomoc, no každý vie, že to nestačí. Medzinárodné spoločenstvo nezastaví IS iba útokmi zo vzduchu. Musia pomôcť bojovníkom na zemi - Oddieľom ľudovej sebaobrany (YPG) a Slobodnej sýrskej armáde (FSA), ktorí bojujú tu na zemi," žiadal o pomoc Nassan.
 
Boje na sýrsko.tureckých hraniciach.
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Twitter)
 

Turecko vyhlásilo, že chce brániť Kobané

Turecko ešte pred víkendom vyhlásilo, že si neželá, aby prevažne Kurdmi obývané sýrske mesto Kobané, ležiace neďaleko sýrsko-tureckých hraníc, padlo do rúk militantov z organizácie Islamský štát (IS).
 
"Nechceli by sme, aby Kobané padlo. Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme tomu zabránili," uviedol Davutoglu v diskusii s novinármi, ktorú vo štvrtok neskoro večer odvysielal turecký televízny kanál A Haber.
 
Sunnitskí extrémisti vedení IS obliehajú prevažne Kurdmi obývané Kobané už viac ako dva týždne. V dôsledku ich ofenzívy túto najmenšiu z troch Kurdmi ovládaných enkláv na severe a severovýchode Sýrie opustilo vyše 200.000 civilistov.
 
 
Ak by Kobané padlo, smerom do neďalekého Turecka by sa podľa prognóz OSN mohlo vydať okolo 400.000 ľudí, čo vyvoláva tlak na Turecko - člena NATO -, aby do vývoja udalostí zasiahlo.
Aj pod vplyvom uvedených okolností dal turecký parlament vo štvrtok vláde mandát umožňujúci povoliť armáde cezhraničné operácie na území Iraku a Sýrie. Mandát zároveň umožňuje rozmiestnenie príslušníkov armád iných štátov na území Turecka a povoľuje im využívať turecké vojenské základne.

V nedeľu dobyli strategický kopec

Islamským militantom z organizácie Islamský štát (IS) sa ešte v nedeľu  podarilo dobyť časť strategického kopca, ktorý sa týči nad južným vstupom do mesta Kobané na sýrsko-tureckých hraniciach, napísala agentúra DPA.

Džihádistom sa v prudkých bojoch s kurdskými Oddielmi ľudovej sebaobrany (YPG) podarilo dobyť južné úbočie kopca, pričom Kurdi stále kontrolujú jeho severnú stranu, ktorá je bližšie k mestu. Pravdepodobne zablúdený mínometný granát z bojov o Kobané zasiahol aj rodinný dom na tureckej strane hraníc. Pri incidente podľa agentúry Reuters utrpelo ľahké zranenia päť ľudí.

Do bombardovania Islamského štátu už zapojené Belgicko a pripravené i Holandsko 

Belgické bojové lietadlo F-16 sa v nedeľu po prvý raz zapojilo do bojových akcií proti džihádistom z Islamského štátu (IS) na severe Iraku. Uviedla to tlačová agentúra Belga. Bojová misia belgického lietadla pozostávala v zhodení bomby, riadenej navigačným systémom GPS. Cieľom boli pozície džihádistov z IS, uviedlo belgické ministerstvo obrany. Ďalšie dve belgické stíhačky sa v nedeľu zúčastnili na prieskumných misiách.

Belgicko po súhlase parlamentu vyslalo na pomoc Spojenými štátmi vedenej medzinárodnej koalícii šesť bojových lietadiel typu F-16. Ich prioritným poslaním je zaisťovanie bezpečnosti vzdušného priestoru, zhromažďovanie informácií a neutralizácia taktických pozemných cieľov. Belgická intervenčná misia v Iraku má krycí názov Desert Falcon.

Boje na sýrsko-tureckých hraniciach
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

"Po pozitívnej identifikácii teroristického cieľa, ktorý napádal iracké bezpečnostné sily, velenie operácie Desert Falcon požiadalo o vojenský zásah," uviedlo belgické ministerstvo obrany pre médiá. Podľa vyhlásenia bol zásah úspešný a došlo k "neutralizácii cieľa".

Pripravenosť na nasadenie do bojových operácií proti IS hlásia aj Holanďania. V nedeľu sa uskutočnil prvý prelet holandskej stíhačky F-16 ponad zónu konfliktu na severe Iraku. Holandské ministerstvo obrany oznámilo "plnú pripravenosť na nasadenie." 

Šesť holandských lietadiel (dve sú v zálohe) má za cieľ zabezpečiť leteckú podporu pre pozemné jednotky irackých a kurdských bojovníkov. Na bojových akciách v Sýrii sa nezúčastnia. Do operácií by sa malo zapojiť 250 vojakov z Holandska, ďalších 130 sa sústredí na výcvik irackých vojenských síl.

V rámci medzinárodnej aliancie, ktorú vytvorila USA, proti Islamskému štátu z krajín EÚ už zasahuje Británia a Francúzsko. K aliancii sa v rámci útokov na ciele v Sýrii pripojilo päť arabských krajín - Bahrajn, Jordánsko, Katar, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty. 

K Islamskému štátu sa pripojilo aj Islamské hnutie Uzbekistanu 

K extrémistickej organizácii Islamský štát, ktorá sa zmocnila časti územia Iraku a Sýrie a vyhlásila tam svoj rovnomenný kalifát, sa pridalo aj Islamské hnutie Uzbekistanu (IDU), považované za teroristickú organizáciu. Podľa agentúry RIA Novosti o tom dnes informoval zdroj na uzbeckom ministerstve vnútra, ktorý sa odvolal na informácie uzbeckej tajnej služby.

"Máme operatívne materiály a dôkazy v podobe zvukových záznamov i videí svedčiacich o podpore IS zo strany IDU a o zapojení sa jeho príslušníkov do bojov na Blízkom východe," uviedol zdroj. Podľa neho koncom septembra pri náletoch spojencov na pozície IS v Sýrii prišlo o život najmenej 17 občanov Uzbekistanu bojujúcich na strane IS.

Podľa citovaného zdroja IDU v Uzbekistane zintenzívnilo verbovanie a výcvik dobrovoľníkov do jednotiek IS. Výcvikové tábory sa nachádzajú v pohraničných oblastiach Pakistanu a Afganistanu, čo viedlo uzbecké ministerstvo vnútra k posilneniu protiteroristických opatrení. Zdroj súčasne uviedol, že Uzbekistan musí posilniť aj svoju rozviedku. "Musíme byť vždy najmenej krok pred nimi (teroristami)," zdôraznil.

IDU vzniklo v roku 1996. Jeho zakladateľmi sú predstavitelia v Uzbekistane zakázaných politických strán, ktorí sa presunuli do Afganistanu, kde sídli aj hlavný štáb IDU. IDU je napojené na fundamentalistické hnutie Taliban i na teroristickú sieť al-Káida. Rusko, stredoázijské štáty, ako aj USA zaradili IDU na zoznam teroristických organizácií.

IS, ktorá je tiež prepojená s al-Káidou, sa pred niekoľkými mesiacmi výrazne zaktivizovala v Sýrii a Iraku, kde využila nespokojnosť tamojších sunnitských moslimov s údajne prošiitskou vládou v Bagdade, ako aj jej zaneprázdnenosť politickými rozbrojmi a oslabenie irackej armády. IS tak podnikol rozsiahlu ofenzívu v provinciách na západe a severozápade Iraku, ktorých sa zmocnil a vyhlásil tam kalifát. V snahe potlačiť postup jednotiek IS Spojené štáty a niekoľko ďalších krajín vytvorili koalíciu na boj s IS, ktorá bombarduje pozície IS v Iraku a Sýrii. Prezident USA Barack Obama pred nedávnom uviedol, že nemá v pláne vyslať do Iraku americké pozemné jednotky.

Podľa denníka New York Times (NYT) americká vojenská operácia proti IS bude mať tri fázy. Okrem prvej fázy - sústredenom bombardovaní základní a pozícií IS - je v pláne aj intenzívny výcvik a ošatenie irackej armády a kurdských dobrovoľníckych jednotiek a likvidácia útočísk islamistov v Sýrii. Podľa táto tretia fáza sa uskutoční zrejme už za vlády Obamovho nástupcu vo funkcii prezidenta USA. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu