Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ako správne zvoliť starostu: Všetko, čo potrebujete vedieť o voľbách, expert radí!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Takmer 4 a pol milióna Slovákov si dnes volí svojich primátorov, starostov a poslancov. Drvivú väčšinu kandidátov poznáme a ich výsledky politiky cítime, takže sa oveľa ľahšie rozhodujeme. Prinášame vám kompletný prehľad informácií, ktoré potrebujete o komunálnych voľbách!

Starostov obcí, primátorov miest a poslancov obecných, mestských či miestnych zastupiteľstiev si na najbližšie štyri roky. Volíme jednokolovo a vyhrá ten starosta, ktorý bude mať najviac hlasov.

Priebežné neoficiálne výsledky volieb starostov a primátorov bude zverejňovať Štatistický úrad (ŠÚ) SR na dvoch webstránkach www.statistics.sk a www.volbysr.sk. Uverejňovať ich začne po 20. hodine, po zatvorení volebných miestností. Podľa ŠÚ SR patria komunálne voľby k najkomplikovanejším z pohľadu spracovania výsledkov.

Kto môže voliť?

Právo voliť majú vyše štyri milióny voličov. Prvovoličov je podľa odhadov viac ako 28.000. Tých, ktorí už v iných voľbách hlasovali, ale v komunálnych môžu až tento rok, je 256.000.

Hlasovať môžu nielen Slováci, ale aj cudzinci. Slováci sa musia preukázať platným občianskym preukazom, cudzinci dokladom o pobyte pre cudzinca. Voliť môžu aj ľudia, ktorým zdravie bráni ísť do volebnej miestnosti. Keď požiadajú členov okrskovej volebnej komisie o prenosnú hlasovaciu schránku, prinesú im ju domov.

  • Voliť môžu len občania, ktorí dosiahli dňom volieb 18 rokov.
  • Voliť v komunálnych voľbách môžu aj cudzinci, ktorí majú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky.
  • Voliť nemôžu tí, ktorým zákon obmedzuje osobnú slobodu z dôvodu ochrany zdravia ľudí, ďalej väzni a ľudia s obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony alebo zbavení tejto spôsobilosti.
  • Voliť môžete len v mieste trvalého bydliska. Preto v komunálnych voľbách neexistuje voličský preukaz, teda možnosť voliť v ľubovoľnej volebnej miestnosti na Slovensku.
  • Volič, ktorý nemôže prísť do volebnej miestnosti, lebo je napríklad vážne chorý, môže požiadať volebnú komisiu zo svojho okrsku, aby k nemu prišli s prenosnou volebnou schránkou. O hlasovanie do prenosnej urny môže požiadať príbuzný alebo sused voliča. Aj v takomto prípade však musí byť dodržaná tajnosť hlasovania. Volič, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok pre telesnú vadu alebo preto, že nemôže čítať alebo písať, má právo vziať vo volebnej miestnosti za plentu iného voliča, aby mu pomohol. Nesmie to však byť člen okrskovej volebnej komisie.

Kedy volíme?

Volíme dnes od 7.00 do 20.00 hodiny. V niektorých obciach sa môže začať hlasovať skôr, všade však musia byť volebné miestnosti otvorené do 20.00.

Ako voliť?

Predtým, než odovzdáte hlas preferovaným kandidátom na poslancov, mali by ste si pozorne prečítať hlasovací lístok. Bude na ňom totiž uvedený maximálny počet poslancov, koľkých môžte vo svojom obvode voliť. Môžme voliť aj menší počet, ale nikdy nie väčší ako maximálny počet. V prípade starostu či primátora vyberáme len jedného kandidáta.

Krúžkujeme, nepomýľte sa. Hlasovací lístok bude platný, aj keby bol poškodený, pokiaľ z neho bude jasné, ako volič hlasoval. V prípade, že starosta či primátor nebudú zvolení, do dvoch týždňov budú nové voľby.

  • Najprv sa musíte legitimovať preukazom totožnosti  (v prípade občanov SR je to občiansky preukaz a v prípade cudzincov s trvalým pobytom SR povolenie na pobyt. Ak je volič zapísaný v zozname voličov a občiansky preukaz napríklad stratil alebo ho má neplatný, môže sa volebnej komisii preukázať aj iným dokladom totožnosti. Ak však nie je zapísaný v zozname voličov, napríklad preto, že sa presťahoval, potrebuje určite platný občiansky preukaz)
  • Dostanete prázdnu obálku s odtlačkom úradnej pečiatky obce alebo mesta a dva hlasovacie lístky. Jeden hlasovací lístok je pre voľby starostu obce, respektíve v meste primátora. Druhý hlasovací lístok je pre voľby poslancov obecného, respektíve v meste mestského zastupiteľstva. Výnimkou sú mestá Bratislava a Košice, kde každý volič dostane až štyri hlasovacie lístky na voľby: primátora mesta, poslancov mestského zastupiteľstva, starostu mestskej časti a poslancov miestneho zastupiteľstva
  • Hlasovacie lístky pre voľby primátora a mestských poslancov budú označené na ľavom okraji farebným pruhom
  • Hlasovacie lístky sa upravujú za plentou
  • Na hlasovacom lístku pre voľby starostu obce, primátora mesta alebo starostu mestskej časti zakrúžkuje volič poradové číslo len jedného kandidáta
  • Na hlasovacom lístku pre voľby poslancov obecného, mestského alebo miestneho zastupiteľstva zakrúžkuje volič poradové čísla jednotlivých kandidátov. Krúžkuje však iba taký počet kandidátov, aký má byť zvolený v jeho volebnom obvode - tento údaj nájdete na hlasovacom lístku
  • Na záver hlasovacie lístky vložíte do obálky, zalepíte ju a vhodíte do urny.

Prečo voliť?

Politický expert Ján Baránek z agentúry Polis nám prezradil, prečo voliť. Sú to dôležité voľby a zúčastniť by sa mal každý, kto môže:

Na rozdiel od parlamentných volieb, kde je pomerný volebný systém, vo voľbách komunálnych máme väčšinový volebný systém. Okrem iného to znamená, že starostu si volíme priamo a je ním osoba, ktorá dostane najviac hlasov. Tu je prvý z dôvodov, prečo ísť voliť „svojho“ kandidáta.

Ďalším je fakt, že na rozdiel od parlamentných volieb, kde máme len jeden volebný obvod a volič de facto nemá „svojho“ poslanca, v komunálnych voľbách si volíme zástupcov z miesta svojho trvalého bydliska. Navyše, keďže volebné obvody sú relatívne malé, máme kedykoľvek možnosť so zvoleným zástupcom osobne komunikovať.

Ďalší dôvodom je to, že problémy, ktoré prípadne chceme riešiť v komunálnej politike, sú „riešiteľnejšie“. Ľahšie občan vyrieši, alebo aspoň má možnosť riešiť, problém odvozu odpadu na svojej ulici, ako napr. problém schodku štátneho rozpočtu. Najväčšou výhodou je teda prístupnosť jednak k riešeniu problému v mieste bydliska, ako aj prístupnosť ku zvoleným poslancom. Komunálna politika ako taká, teda dáva nepomerne viac možností pre občana, ako ovplyňovať svoj život cez volených zástupcov, ktorých v nejednom prípade aj osobne pozná.

Ďalším z dôvodov je aj možnosť bezprostrednejšej kontroly volených zástupcov. Jednak volič, ako obyvateľ obce, mesta,  sám vidí, ako ním volení zástupcovia zveľaďujú, resp. pľundrujú obec, mesto, v ktorom sú zvolení. Ten istý volič veľmi ťažko skontroluje poslanca NR SR. Resp. neskontroluje. „Čaro“ komunálnej politiky je teda aj v tom, že na rozdiel od parlamentnej, má volič dosah na činnosť ním volených komunálnych politikov. Pokiaľ ho teda chce mať.

Čo všetko dokáže starosta?

Aj v tomto prípade je politický expert radí ísť voliť, pretože starosta či primátor dokáže ovplyvniť veľa vecí:

Sú samozrejme vymedzené zákonom. Čo sa týka starostov a primátorov, tí sú v prvom rade štatutárnymi zástupcami svojho sídla. Ďalej sú správcami miestnych daní a poplatkov, zamestnávateľmi zamestnancov obce-mesta, pričom samotný starosta ale nie je(!) zamestnancom obce-mesta. To však zastupuje aj smerom navonok.

Ako takí, keďže sú priamo volení občanmi a nie zastupiteľstvom, sú nezávislí na zastupiteľstve a právomoci majú odvodené od občanov, ktorých vnímame ako nositeľov štátnej moci.

Pri funkcii starostu a jej výkone, však musíme rozlišovať, čo starosta, resp. primátor, musí a čo môže. To, čo musí, mu jasne predpisuje zákon. To, čo môže je takisto limitované, nie však až tak exaktne. Tu potom vidíme rozdiel vo výkone medzi jednotlivými starostami, resp. primátormi. Inak povedané, toto je priestor pre ich iniciatívu, ako napr. organizovanie podujatí, brigád, športových aktivít, atď., atď... Tu volič aj najviac môže odsledovať aktivity „svojho“ starostu, resp. primátora. Takže, v ideálnom prípade, mal by voliť, ak chce, aby jeho miesto bydliska „žilo“ a existuje aj vhodný kandidát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu