Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ľuďom s nízkym dôchodkom v zariadeniach chce Flašíková pridať

Monika Flašíková Beňová
Monika Flašíková Beňová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Monika Flašíková Beňová chce zaviesť sociálny príspevok pre seniorov v sociálnych zariadeniach Bratislavského kraja, ktorí majú dôchodok nižší ako 200 eur. Podporiť chce aj starostlivosť o seniorov v domácom prostredí. Krajská poslankyňa a kandidátka na post predsedníčky Bratislavského samosprávneho kraja v jesenných regionálnych voľbách Monika Flašíková Beňová (Smer-SD) to povedala na dnešnej tlačovej besede.

Ako povedala Flašíková Beňová, kraj sa musí postarať o seniorov bez ohľadu na to, či majú, alebo nemajú peniaze. "V každom sociálnom zariadení musíme vyčísliť oprávnené náklady na prevádzku a náklady na poskytovanie služieb klientovi. Od toho sa musí odvíjať príspevok na prevádzku zariadenia a príspevok v odkázanosti pre klienta," povedala Flašíková Beňová a dodala, že kraj nemôže nastaviť poplatky za sociálne služby bez ohľadu na to, či si ich klienti zo svojich dôchodkov vedia dovoliť. Podľa Flašíkovej Beňovej musí každé zariadenie vyčísliť ekonomicky oprávnené náklady, aby každý klient vedel za čo platí.

Flašíková Beňová chce pre seniorov po posúdení ich finančnej situácie zaviesť nový sociálny príspevok. "Priemerný dôchodok je približne 400 eur, ale máme tu aj dôchodcov s dôchodkom 190 eur. O tých sa chceme lepšie postarať. Chceme zaviesť nový sociálny príspevok pre tých, ktorí majú dôchodok do 200 eur. Často im neostane ani 50 eur na mesiac, čo je to minimum, ktoré im musí ostať," povedala Flašíková Beňová. Tá zatiaľ nevedela priblížiť sumu, ktorú by musel Bratislavský kraj uhrádzať pri sociálnych príspevkoch. Podľa vlastných slov však túto sumu chce zaistiť lepším manažmentom.

"V zariadeniach som sa stretla aj s klientmi, ktorí musia platiť za služby, ktoré nepotrebujú," pokračovala Flašíková Beňová a dodala, že seniorom by mal kraj ponúknuť aj podporované bývanie. "Podľa nových pravidiel bude Štátny fond rozvoja bývania podporovať nielen nájomné bývanie pre mladé rodiny, ale aj podporované bývanie pre seniorov," informovala Flašíková Beňová, podľa ktorej má kraj viacero budov, ktoré by sa na tento účel hodili.

Podľa Flašíkovej Beňovej kraj zanedbal aj starostlivosť v domácom prostredí. "Či už ide o domácu opatrovateľskú službu, alebo denné senior centrá, potrebujeme seniorom žijúcim doma uľahčiť situáciu," povedala Flašíková Beňová. Myslí si, že kraj by mal doriešiť aj preplácanie domácej ošetrovateľskej starostlivosti, na ktorú zdravotné poisťovne dostatočne neprispievajú.
Na záver Flašíková Beňová tiež kritizovala postup pri získavaní poplatkov od dôchodcov zariadeniach sociálnych služieb.

"Zariadenie Bratislavského kraja vymáha žalobami od dôchodcov poplatky, ktoré krajská prokuratúra označila za protizákonné," informovala. Podľa poslankyne krajská prokuratúra podala v marci 2013 protest prokuratúra, v ktorom poplatky označila za protizákonné, no pravicová väčšina v zastupiteľstve Bratislavského kraja protest prokuratúra na rokovaní 19. apríla odmietla.

Podnet na krajskú prokuratúru proti nezákonne účtovaným úhradám v zariadeniach sociálnych služieb zo strany BSK pritom inicioval inštitút IVRA v novembri 2012 po tom, ako pripomienkoval problém duplicitného účtovania úhrad za sociálnu službu prijímateľom sociálnych služieb v zariadeniach BSK.

V auguste seniori z domova v bratislavskej Rači protestovali proti platobným rozkazom vydaným Okresným súdom Bratislava III na podnet zariadenia sociálnych služieb. Ako vtedy informovala predsedníčka Asociácie prijímateľov sociálnych služieb v SR Mariana Gaálová, prijatím všeobecne záväzného nariadenia Bratislavského samosprávneho kraja z roku 2010, ktoré stanovilo sumu 20 centov za meter štvorcový za ubytovanie denne, vznikli obrovské rozdiely v platbách za ubytovanie medzi rôznymi mestskými časťami.

Nariadenie totiž podľa nej platí iba pre zariadenia spadajúce pod BSK, v ostatných zariadeniach pre seniorov platia omnoho nižšie sumy. Gaálová navyše kritizovala aj stav, podľa ktorého by mali seniori platiť aj za služby, ktoré nedostávajú.

Vyjadrenia M. Flašíkovej-Beňovej považujem za predvolebnú kampaň

Vedenie Domova sociálnych služieb (DSS) Rača konalo v súlade so zákonom a dnešné vyjadrenia poslankyne Moniky Flašíkovej-Beňovej (Smer-SD) sú predvolebnou kampaňou. Vyhlásila to dnes podpredsedníčka Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Gabriela Németh v reakcii na kritické slová Flašíkovej-Beňovej, podľa ktorej sociálne zariadenie BSK vyberá od seniorov protizákonné poplatky.

"Úrad BSK na základe zmeny legislatívy o poskytovaní sociálnych služieb pristúpil, tak ako všetky ostatné kraje, k zmene všeobecno-záväzného nariadenia (VZN) týkajúceho sa poskytovania sociálnych služieb. Nariadenie z roku 2010 prešlo príslušnými komisiami, bolo schválené zastupiteľstvom a zaväzuje zariadenia sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK dodržiavať znenie tohto nariadenia," argumentuje Németh s tým, že podľa prijatého VZN funguje v rámci zariadení takmer 1700 klientov. "Z týchto takmer 1700 klientov eviduje BSK 25 neplatičov, a to zo zariadenia DSS Rača," reaguje podpredsedníčka kraja.

Preto je presvedčená, že DSS Rača je povinný postupovať v súlade so zákonom. "Vedenie DSS Rača preto v roku 2011 v zmysle zákona uzatvorilo zmluvu s právnickou spoločnosťou, ktorá ho zastupuje. Výber a zazmluvnenie právnickej spoločnosti je plne v kompetencii DSS Rača vzhľadom ku skutočnosti, že ide o samostatný právny subjekt. BSK má vedomosť, že v roku 2011 nebola v danej právnickej kancelárii zamestnaná pani Mária Kolíková. Postup zariadenia DSS Rača pri vymáhaní nedoplatkov od neplatičov je rovnaký, ako v ostatných zariadeniach sociálnych služieb na Slovensku," argumentuje Németh.

Zároveň pripomenula, že spomínané VZN z roku 2010 bolo prijaté na krajskom zastupiteľstve širokým konsenzom. "Väčšina poslancov za klub Smer-SD hlasovala za. Dokonca BSK neeviduje žiadny pozmeňujúci návrh a členovia komisie sociálnych vecí a zdravotníctva VZN jednohlasne odporučili schváliť," vyhlásila Németh.

Flašíkovej-Beňovej odkázala, že má 70-percentnú neúčasť na zastupiteľstvách. "Okrem toho poslanci z poslaneckého klubu Smer-SD, ktorí boli na zastupiteľstve, hlasovali za a dokonca požadovali ponechať zvýšenú sadzbu v zmysle pôvodného VZN," zdôraznila.

Podľa Gabriely Németh DSS Rača opakovane ponúkol neplatičom množstvo náhradných riešení, no tí so žiadnym nesúhlasili a naďalej odmietajú platiť zákonom stanovené poplatky. "Ešte raz pripomíname, že ide o 25 neplatičov z toho istého zariadenia, pričom tomuto VZN podlieha takmer 1700 klientov. Keďže v čase, keď sa VZN prijímalo, neboli podané žiadne pripomienky a ani námietky, berie vedenie BSK tvrdenia poslankyne Flašíkovej-Beňovej ako predvolebnú kampaň. Vedenie BSK je toho názoru, že ide o lživé tvrdenia, ktoré boli konfrontované faktami a podložené zákonnými postupmi. Vedenie BSK má za to, že tieto vyjadrenia sú iba pokračovaním predvolebnej kampane poslankyne Flašíkovej-Beňovej," dodala.

Europoslankyňa, ktorá kandiduje na post predsedníčky BSK, dnes vyhlásila, že poplatky v sociálnych zariadeniach nútia dôchodcov platiť za služby, ktoré nechcú (napr. stravu) či platiť za niektoré náklady dvakrát (napr. využívanie spoločných priestorov). Klienti sa bránia na súde, pričom DSS Rača zastupuje bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti a nominantka SDKÚ-DS Mária Kolíková. "Od júna 2012 si na podávaní žalôb proti dôchodcom 'zarobila' vyše 13.000 eur," zdôraznila politička Flašíková-Beňová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu