Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Extrémne sucho v Európe odhalilo parádny úkaz: Vypustili nádrž a objavili Atlantídu

Dedina vystúpila na povrch Zobraziť galériu (2)
Dedina vystúpila na povrch (Zdroj: SITA/AP/Swen Pfoertner)

WIESBADEN - Extrémne sucho, ktoré tento rok postihlo Európu, odkrýva línie starobylých usadlostí. Tento jedinečný úkaz je teraz pozorovateľný na viacerých miestach starého kontinentu. Veľkú pozornosť momentálne pútajú novoobjavené zostatky dediny v nemeckom Hesensku, ktoré odpočívali pod vodnou hladinou celé storočie.

Extrémne sucho v Nemecku spôsobilo, že na rieke Weser v spolkovej krajine Hesensko sa dostali na povrch zrúcaniny dediny Berich. Tá pred sto rokmi skončila pod vodnou hladinou nádrže, ktorá udržiava hladinu rieky. Miestni ju nazývajú aj ako Atlantídu jazera Eder. V dôsledku katastrofálneho sucha bolo nutné z nádrže vypustiť viac vody ako po iné roky. Klesajúca hladina tak odhalila línie mosta a starého kláštora. A tak dedinka, ktorá pokojne odpočívala na dne nádrže celé storočie, priťahuje teraz pozornosť návštevníkov a potomkov vysťahovaných obyvateľov. Tí majú jedinečnú možnosť na vlastné oči uvidieť miesta, na ktorých žili ich predkovia.

FOTO Extrémne sucho v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Swen Pfoertner)

Spomínané sucho okrem Nemecka odkrylo starobylé sídla aj vo Veľkej Británii a v Írsku. Vysušená pôda na poliach a lúkach kopíruje obvodové múry bývalých pevností z doby železnej, ktoré zmizli pod povrchom pôdy pred stovkami rokov. Na leteckých záberoch sú rozpoznateľné črty jednotlivých stavieb, pretože porast na nich je zelenší.

Pozorovateľom sa síce naskytá výnimočný pohľad, ale sucho v krajinách, ktoré v lete prekypujú zeleňou, neveští nič dobré. Teploty rozpúšťajúce ľadovce z nich okrem iného uvoľňujú aj vírusy a baktérie, ktoré boli vo vrstvách ľadu uväznené milióny rokov. Napríklad pri odbere vzorky z ľadovca v roku 2007 sa vedci dostali k baktérii starej až osem miliónov rokov. Živočíchy ale nebudú schopné vytvárať si voči nim prirodzenú imunitu, pretože tieto kmene necirkulovali. Medzi prvými ochoreniami, ktoré môžu zasiahnuť živočíšnu ríšu, budú pravdepodobne kiahne a španielska chrípka, pretože tie sú ukryté vo vrchných vrstvách zamrznutej pôdy.

Viac o téme: NemeckoJazeroSuchoObjavAtlantída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu