Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Predseda KSS Jozef Ševc: Chceme byť strážnikmi sľubov iných politických strán

Predseda KSS Jozef Ševc
Predseda KSS Jozef Ševc

Rozhovor s predsedom Komunistickej strany Slovenska Jozefom Ševcom vznikol v rámci projektu Infovoľby, ktorý tlačová agentúra SITA realizuje v spolupráci s občianskym združením Memo 98, odpovedali predsedovia strán alebo volební lídri na rovnaké otázky, ktoré súviseli s hlavnými volebnými programovými cieľmi ich politických subjektov.

Ktorý politický subjekt je pre vás po voľbách prijateľný na spoluprácu, ktorý nie?

Budeme spolupracovať s každým, kto bude mať k nám najbližší sociálny program. Teda zachovanie sociálneho charakteru štátu. Vyviesť Slovensko z tejto biedy. Prirodzene sú to strany od stredu doľava. Nemáme ambíciu spolupracovať s pravicovými stranami. Najbližší je Smer - SD i keď je viac toho, čo nás nespája ako toho, čo nás spája. Dokážeme spolupracovať ak ide o človeka, o riešenie sociálno-ekonomických otázok dôchodcov a mládeže. Vieme si predstaviť spoluprácu so Smerom, ale nevylučujeme ani ostatných.

O ktoré posty vo vláde by ste mali záujem?

Otázka účasti vo vláde KSS dnes pred nami nestojí. Chceme byť v zákonodarnom zbore. Chceme byť strážnikmi sľubov iných politických strán, ktorým budeme pripomínať, čo národu sľúbili. Ešte nedozrela doba, ale sme presvedčení, že príde. V najbližších 10 rokoch sa musí zmeniť na Slovensku politická klíma.

Ako si predstavujete ďalšie fungovanie regionálneho školstva?

Za školstvo by nemali byť zodpovedné obce a mestá. Mal by to mať v rukách štát. Potrebujeme, aby obsahovo mal štát dozor vo všetkých druhoch škôl a aby to riadil. Čo sa týka technického zabezpečenia, modernizácie by mal takisto zodpovedať štát. Štátny rozpočet musí zabezpečovať problém výchovy. Štát by mal zainvestovať do vzdelania. Do vzdelania by malo ísť do 10 percent z národného dôchodku.

Ste za spoplatnenie vysokoškolského štúdia?

Nie sme za spoplatnenie vysokoškolského štúdia. Ak má štát vo svojom programe vzdelanostnú otázku a ak môže niečo dať mladej generácii, tak nech dá peniaze na vzdelanie. Vzdelanie nemôže byť tovarom. V každom prípade budeme proti tomu, aby školstvo bolo platené.

Akým spôsobom by ste riešili situáciu v zdravotníctve?

Reforma Rudolfa Zajaca je celá pomýlená. Zdravie nemôže byť tovar. Zisku sme podriadili zdravie ľudí. Poisťovne sú dnes hlavnými aktérmi, ktoré hovoria do zdravia človeka. Prevenciu sme úplne vyhodili. Ak som chorý a mám peniaze budem liečený a ak nemám, som odkázaný na milosť a nemilosť. Naše zdravotníctvo je choré. Netreba ho liečiť kozmetickými úpravami, ale od základu. Treba vypracovať jasnú štátnu zdravotnícku politiku. To čo urobil Zajac je do neba volajúca drzosť a cynickosť. Sme za to, aby sme mali len jednu poisťovňu. Kto chce mať súkromné kliniky, nie sme proti tomu, ale to je len pre hornú vrstvu. Treba zmeniť odmeňovanie lekárov a zdravotníckych pracovníkov. Je to filozofia kapitalizmu: všetko je tovar. Ak chceš byť zdravý zaplať, ak chceš byť chorý zomri. To je nešťastie. Zdravotníctvo by malo byť bezplatné pre mladých do 18 rokov a pre dôchodcov.

Ako vidíte pokračovanie reformy v sociálnej sfére?

Celú filozofiu sociálnej reformy chápeme veľmi negatívne. Prvý, druhý, tretí pilier, obmedzovanie rôznych výdavkov, odbúravanie charakteru sociálneho štátu je to najhoršie, čo mohla reforma urobiť. Chýba tomuto štátu jasná štátna politika. Chceli sme sa prispôsobiť chilskému modelu, potom sme hľadali španielske a portugalské východiská a svoje sme neponúkli. Všetko sme hodili na ľudí. Štát za nič nezodpovedá. Naša predstava je, aby sa od základov všetko zmenilo. Sme si vedomí, že to už dnes celkom nie je možné, preto treba reformy krok za krokom posúdiť. Ani sociálna oblasť nemôže byť na báze peňažných vzťahov. V parlamente budeme iniciovať tieto zmeny.

Akým spôsobom chcete prispievať k ďalšiemu stieraniu regionálnych rozdielov?

V prvom rade by sme sa mali zamerať na otázku s kým obchodovať. V 4 by mala založiť inštitúciu, ktorá by si aj v rámci EÚ pomáhala, aby sme vedeli byť v tomto priestore sebestačným. Podporujeme znalostnú ekonomiku, aby sa v regiónoch ľudia vedeli uplatniť. Nemyslíme si, že regiónom pomôžu len priemyselné parky. V niektorých regiónoch treba podporiť cestovný ruch, prácu s drevom. Kde sme odstránili priemyselné podniky, mali by sme hľadať možnosti na zavedenie niektorých výrob. Výrobe treba podriadiť aj školstvo, aby vzdelávalo ľudí pre potreby konkrétnych podnikov.

Ako vidíte daňovú politiku štátu do budúcnosti? Ste za pokračovanie súčasnej daňovej politiky, prípadne navrhujete nejaké zmeny? Aké?

Filozofia 19 percentnej rovnej dane nikde na západe doteraz nefungovala a ani nebude fungovať. Nemôžeme všetko zrovnávať. Najskôr sme odsúdili rovnostárstvo a teraz zavádzame rovnosť znovu. Daňová sústava by mala slúžiť životnej úrovni občanov. Budeme presadzovať nulovú daň na lieky, základné druhy potravín a na vzdelanie. Knihy, časopisy, noviny by nemali byť zdaňované. Daň by mala mať sociálny charakter a zodpovedať predstavám životnej úrovne.

Slovenská justícia ma stále problémy s prieťahmi v konaní? Ako by ste riešili tento problém?

Trestným činom je potrebné predchádzať. Treba si klásť otázku, čo je príčinou kriminality. Súdy dnes rozhodujú o osudoch ľudí. V tom je nebezpečenstvo. Ťažko povedať, čo môže pomôcť, či špeciálny súd alebo vyšší počet sudcov. Podstatou súdnych sporov sú majetkovoprávne vzťahy. Súdime sa pre majetky, že sa kradne v malom, ale nie vo veľkom. Nehľadáme však príčinu. Náš trestný poriadok treba prispôsobiť tak, aby bola na prvom mieste prevencia. V súdnictve je veľa subjektivizmu, čo je nebezpečné. Označili sme síce korupciu, ale zostali sme na polceste. Bol niekto označený, že jasne urobil chybu alebo to boli len domnienky? Súdy musia byť nezávislé od politickej moci, musia vychádzať zo zákona a každého súdiť podľa rovnakej miery. Súdy by nemali byť konečným riešiteľom osudov ľudí.

Máte pripravené riešenia pre zlepšenie bezpečnostnej situácie v krajine?

Nechceme vymýšľať nič nové. Kedysi mala každá dedina svojho okrskára. Existovali pomocníci verejnej bezpečnosti. Každý jeden sme upozorňovali. Amorálnosť je dnes prejavom systému, ktorý chce strašiť a preto potrebuje viac policajtov. Sme presýtení syndrómom štátnej moci a strachu z policajnej represie štátnej moci. V každej obci by mala byť poriadková služba. Dôležitá je však výchova. Mali by sme odstrániť pakultúru, ktorá sa šíri cez televíziu a rozhlas. Mladej generácii sa vtláča, že ak sa nevie biť, tak nie je ani človekom. V tomto chýba výchova a kresťanstvo. Zodpovednosť za slobodu a demokraciu musí mať každý v sebe. Treba mať represívne zložky, ktoré by však nemali obušok, ale dobré slovo. Do výchovy treba zatiahnuť rodiny a školy. Dnes mladých vychováva ulica a potom ich naháňa policajt. Nie je možné, že sa bez všetkého pozeráme ako sa pohybujú pred základnými školami díleri drog. Vytratila sa spolupatričnosť ľudí. Mali by sme mať úctu k ľuďom zákona, ale podstatné je, aby nenaháňali tieto zložky strach, ale spravodlivosť.

Veľa sa hovorí o stále širokej štátnej správe? Mienite v tejto oblasti robiť nejaké kroky?

Štátny aparát je prebujnený a nekvalifikovaný. Treba ho znižovať a integrovať úrady. Treba znižovať riadiace články. Osem krajov je luxus. Treba ich znížiť na tri alebo štyri. Potrebne je, aby sa aparát znížil o 40 percent. Tam kde kvitne byrokracia, kvitne aj krivda.

Je vaša strana spokojná so zahraničnopolitickým smerovaním Slovenska?

Mali by sme sa sústrediť na mierovú európsku politiku. Presadzovať slovanské záujmy. Vyzerá to dnes tak, ako keby sme sa báli Rusov. Nemali by sme sa báť spolupráce s nikým. Orientácia na NATO a USA nie je pre Slovensko prospešná. NATO nie je spasenie. Slovensko môže ponúknuť viac ako slúženie iným. KSS bude presadzovať užšiu spoluprácu v rámci V4 a budeme žiadať okamžité stiahnutie vojakov z Iraku.

Ste za to aby Slovensko vstúpilo v roku 2009 do eurozóny? V prípade nesúhlasu, aké ďalšie kroky navrhujete?

Nemôže to byť na úkor občana a sociálneho zabezpečenia. Nemali by sme sa uponáhľať. Treba vytvoriť priestor pre konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky a hľadať nástroje na jej upevnenie. Rok 2009 sa nám zdá byť priskoro. Nebránime sa však vízii spoločnej meny v Európe. Dolár by mal mať v Európe protiváhu. Nemôže byť večne svetovým platidlom.

Informačný portál INFOVOLBY.SK >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu