Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Zsolt Simon: Spotrebiteľ sa nemusí obávať nákupu živých rýb

Minister pôdohodpodárstva Zsolt Simon.
Minister pôdohodpodárstva Zsolt Simon.

BRATISLAVA - Slovenské kapry obsahujú desať až stokrát nižšie hodnoty ftalátov, ako to uvádza organizácia Greenpeace. Vyplýva to z analýz Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu (ŠVPÚ) v Dolnom Kubíne na prítomnosť ftalátov v živých kaproch zo slovenských chovov, ktoré nariadil minister pôdohospodárstva Zsolt Simon na základe podnetu Greenpeace.

"Som presvedčený, že žiadny spotrebiteľ sa nemusí obávať nákupu živých rýb a ich konzumácie," povedal ďalej na dnešnej tlačovej besede Zsolt Simon. Nedávne nformácie Greenpeace o ftalátmi kontaminovaných rybách označil "za nechutný žart". Ako ďalej upozornil, na to, aby 70-kilogramový človek dosiahol minimálny limit ftalátov na deň, by musel zjesť za deň až sedem kilogramov rýb. Pritom ročná spotreba rýb v SR je v priemere 4,3 kilogramu na jedného človeka a odporúčaná dávka je 6 kilogramov.

Neexistuje právna norma v rámci EÚ, ktorá by stanovila prípustné množstvo ftalátov v rybách. Preto SR ako jediná z krajín Európskej únie požiadala o to, aby Európska komisia vypracovala právnu normu na stanovenie maximálne prípustnej hranice ftalátov, upozornil minister pôdohospodárstva. Kontroly rýb pokračujú podľa Simona ďalej.

Z analýz rezortu pôdohospodárstva vyplýva, že ryby, ktoré testoval Greenpeace museli byť ftalátmi kontaminované počas prepravy, museli prísť do styku s nevhodnými plastmi. Pri analýzach nariadených MP SR sa skúmala prítomnosť ftalátov v živých nezabalených rybách pri ich výlove zo slovenských rybníkov. Greenpeace však testoval ryby z Čiech, Rakúska, Poľska a Slovenska a vzorky vyhodnocovali laboratória vo Veľkej Británii. Tieto testy dokázali vo všetkých vzorkách prítomnosť toxických chemikálií, napríklad alkylfenolov a ftalátov. Ako upozornil Simon, Greenpeace zatiaľ rezortu pôdohospodárstva nepredložil výsledky svojich analýz.

Predstavitelia Greenpeace kúpili v slovenských supermarketoch v priebehu októbra troch kaprov, ktorých krajina pôvodu mala byť podľa označenia Slovensko. Jedna z rýb obsahovala najviac zo všetkých testovaných ftalát DnBP a chemikáliu známu ako 4-nonylfenol. Obe tieto látky majú negatívny vplyv na zdravie. Greenpeace však nechcel odradiť ľudí od nákupu vianočných kaprov.

Cieľom bolo poukázať na rozsiahle znečistenie životného prostredia v Európe. Organizácia zároveň chcela apelovať na ministra hospodárstva Jirka Malchárka, aby zaujal kladné stanovisko k novej európskej chemickej legislatíve. Tá má výrobcov chemikálii a chemických výrobkov zaviazať k tomu, aby museli dokázať, že používané látky nie sú nebezpečné. Do jedenástich rokov by mali fabriky otestovať a zaregistrovať asi tridsaťtisíc chemikálií.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu