Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Greenpeace: Analýzy MP SR potvrdili, že kapry obsahujú chemikálie

BRATISLAVA - Výsledky testov kaprov, ktoré nariadilo Štátnemu veterinárnemu a potravinovému ústavu (ŠVPÚ) v Dolnom Kubíne Ministerstvo pôdohospodárstva (MP) SR považuje Greenpeace za potvrdenie správnosti svojho výskumu. Uvádza sa v stanovisku Greenpeace k dnešnej tlačovej besede ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona, o ktorom agentúru SITA informoval hovorca organizácie Juraj Rizman.

Analýzy kaprov, ktoré vykonal ŠVPÚ totiž podľa Greenpeace potvrdzujú, že v rybách sa nachádzajú nebezpečné chemikálie. "To, že štátne orgány našli iné množstvá ftalátov je momentálne irelevantné," tvrdí koordinátor toxickej kampane Greenpeace International Martin Hojsík. Podstatné je, že chemikálie sa v rybách vôbec nachádzajú. Tvrdenie ministra Simona, že o výsledkoch svojich testov neinformovali príslušné inštitúcie nie je podľa ochranárov pravdivé. Ako pre agentúru SITA povedal Rizman, v deň kedy správu zverejnili - 24. novembra, ju poslali Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR.

Greenpeace v tejto súvislosti protestuje proti tvrdeniu, ktoré obsahuje tlačová správa MP SR, kde sa píše, že "pracovníci ŠVPÚ sa zamerali na tie ftaláty, ktoré Greenpeace identifikoval vo vákuovo balených kaproch z hypermarketov v štyroch krajinách EÚ." Toto tvrdenie je nepravdivé, pretože kapry testované organizáciou Greenpeace neboli vákuovo balené. Balenie by totiž mohlo mať vplyv na obsah nebezpečných látok vo vzorkách, upozorňuje Greenpeace. "Súhlasíme s názorom ministra Simona, že konzumácia kaprov nepredstavuje priame akútne zdravotné riziko. Nikdy sme to ani netvrdili. Trváme však na tom, že prítomnosť týchto látok v telách rýb predstavuje z dlhodobého hľadiska riziko, tak pre zdravie človeka, ako i pre životné prostredie," tvrdí Hojsík.

Greenpeace trvá na tom, že jeho metodika nákupu, transportu a testovania vzoriek bola správna. Na celý proces dohliadala odborníčka Greenpeace - biochemička Kateřina Věntusová. Všetky vzorky boli odborne ošetrené a nakladalo sa s nimi presne podľa postupov pre tento typ testovania, tvrdí Greenepeace. Pripomína, že vzorky analyzovali nezávislé laboratóriá LGC Ltd. z Veľkej Británie. Použitú metodiku a popis testov je Greenpeace ochotný poskytnúť každému na vyžiadanie v angličtine.

Greenpeace za posledné dva roky testoval prítomnosť nebezpečných chemikálií aj u iných druhov rýb. Koncom októbra 2004 zverejnil napríklad materiál o výskume rýb z Vysokých Tatier. Výsledky analýz, potvrdili že ryby obsahujú toxické chemikálie ako sú alkylfenoly, brómované spomaľovače horenia, ftaláty a zistila sa aj prítomnosť nervového jedu - pesticídu Permethrín. Testované boli dve vzorky zo Štrbského plesa - plotica červenooká a ostriež zelenkavý.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu