Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Najpopulárnejšou zostáva marihuana, problémom je aj pervitín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

Aktualizované

BRATISLAVA - Najpopulárnejšou drogou na Slovensku zostáva marihuana, záujem o ňu do roku 2008 rástol a krajina v jej užívaní konkurovala štátom západnej Európy. Najväčším drogovým problémom Európy však zostáva heroín. Vyplynulo to z dnes zverejnenej správy agentúry EÚ pre drogy (EMCDDA), ktorá mapuje situáciu za rok 2008. Európu trápi aj problém nových drog.

Najrozšírenejšiu drogu na svete - konope si v roku 2008 vyskúšalo takmer 15 percent mladých Slovákov vo veku od 15 do 34 rokov, a krajina sa tak zaradila na popredné miesta v užívaní tejto drogy v Európe. Najväčšími užívateľmi marihuany v Európe sú Česi. Slovensko je zároveň jednou zo štyroch európskych krajín, kde je podľa výročnej správy užívanie konope na vzostupe. Vyššiu mieru užívateľov síce naďalej hlásia aj Dánsko, Nemecko, Španielsko, Francúzsko, Holandsko a Británia, všetky tieto štáty však v posledných rokoch zaznamenali stabilizáciu či dokonca pokles užívania konope.

Slovenskí experti však tvrdili, že najnovšie štatistiky z roku 2009 a 2010 naznačujú istú stabilizáciu v užívaní marihuany. Nárast užívateľov vo vekovej skupine 15 až 64 rokov sa podľa predbežných odhadov spomalil; medzi tínedžermi dokonca došlo k jeho zastaveniu až poklesu. "Vyzerá to tak, že ten trend rastu sa medzi mládežou zastavil, treba si však počkať na ďalší prieskum," poznamenal na tlačovej konferencii národný koordinátor pre drogovú problematiku Alojz Nociar.

Opačná situácia však platí o konzumácii legálnej drogy - alkoholu. "Napriek všeobecnému poklesu, ktorý sa týka nelegálnych drog, u alkoholu bolo zaznamenané stúpanie," poznamenal Nociar. Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva Ľubomír Okruhlica upozornil, že od roku 2004 do roku 2008 sa prudko zvýšil počet prípadov intoxikácie alkoholom najmä medzi mladými ľuďmi vo veku od 15 do 30 rokov; rozšírilo sa aj takzvané nárazové pitie. "Mnohí bývalí užívatelia drog prechádzajú na alkohol," dodal.

Autori výročnej správy upozornili, že narastá aj počet "domácich" pestovateľov marihuany; v roku 2008 vykázalo produkciu konope 29 európskych štátov. Podľa expertov pritom nejde o pestovanie niekoľkých rastlín v skleníku či kvetináči, ale o veľkoprodukciu v réžii skupín organizovaného zločinu. "Negatívnym dôsledkom, ktorý tento vývoj prináša, je rastúca miera násilia a kriminality v mestských oblastiach," citovali autori výročnej správy riaditeľa EMCDDA Wolfganga Götza.

Najviac úmrtí zapríčinených drogami mal v Európe na svedomí heroín, pričom situácia sa v niektorých krajinách údajne zhoršuje. Počet problémových užívateľov heroínu a ďalších opiátov sa v EÚ odhaduje na 1,35 milióna. Na Slovensku sa odhadovaný počet problémových konzumentov opiátov pohybuje od 4000 do 9800 ľudí.

Problémom Slovákov je aj pervitín; odhady za rok 2008 hovoria o 2500 až 9900 problémových konzumentoch takzvaného pika, vyvolávajúceho silnú eufóriu a psychickú závislosť. Hoci tradičným producentom tejto drogy zostáva Česko so 458 výrobňami v roku 2008, jej výrobu zaznamenalo aj Nemecko (desať laboratórií) či Slovensko (deväť výrobní).

Európa v roku 2009 zaznamenala prostredníctvom systému včasného varovania 24 nových syntetických psychoaktívnych látok. Nové drogy ako napríklad mefedron či takzvaný spice sa predávajú na internete ako legálne náhrady zakázaných drog a prenikajú aj na Slovensko.

V poradí 15. výročná správa o stave drogovej problematiky v Európe vychádza z informácií, ktoré poskytlo 27 členských štátov únie, Chorvátsko, Turecko a Nórsko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu