Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Gašparovič prijal demisiu, novou premiérkou Radičová

Prezident Gašparovič na ustanovujúcej schôdzi NR
Prezident Gašparovič na ustanovujúcej schôdzi NR (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štyri stredopravé strany dnes začali preberať moc na Slovensku. Vláda Roberta Fica (Smer-SD) podala demisiu, prezident Ivan Gašparovič následne za novú premiérku vymenoval Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS), ktorá už na piatok plánuje úvodné zasadnutie svojho kabinetu.

Pravica má za sebou aj prvé rozhodnutia v parlamente, na ustanovujúcej schôdzi si za predsedu snemovne po miernych zmätkoch zvolila šéfa liberálnej SaS Richarda Sulíka.

Nová premiérka nastupuje do funkcie necelý mesiac po parlamentných voľbách. SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd získali v 150-člennej snemovni väčšinu 79 hlasov, Ficov Smer-SD napriek volebnému víťazstvu skončil v opozícii. Stredopravé strany už v základoch svojho programu dali najavo, že ich cieľom bude konsolidácia verejných financií, boj proti korupcii, zmeny v súdnictve či reforma odvodov.

Odchádzajúca koalícia Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS má za sebou vstup Slovenska do schengenskej zóny bez hraničných kontrol či prijatie spoločnej európskej meny, jej vládnutie však sprevádzala kritika a obvinenia z klientelizmu a netransparentných tendrov. Po vypuknutí hospodárskej krízy sa navyše výrazne zhoršilo hospodárenie s verejnými financiami. Odchádzajúci kabinet plánoval pôvodne znížiť v roku 2010 verejný schodok na 5,5 percenta hrubého domáceho produktu z minuloročných 6,77 percenta. Ministerstvo financií však po voľbách zverejnilo nový odhad, ktorý pre výpadky vo výbere daní a odvodov počíta s deficitom na úrovni 6,98 percenta.

Nová vláda sa tak bude musieť vyrovnať so stavom rozpočtu. Okrem toho Radičovej tím čakajú rokovania s Európskou úniou o postoji Slovenska k záchrannému balíku 750 miliárd eur pre krajiny, ktoré sa dostali do podobných problémov ako zadĺžené Grécko. Nastupujúci kabinet má voči systému výhrady. Slovensko zatiaľ nepodpísalo zmluvu potrebnú na jeho vytvorenie. Najsilnejšia strana štvorkoalície SDKÚ-DS tvrdila, že mechanizmus nechce blokovať, chystá sa však na rokovania o jeho prípadnom využití.

Po nástupe Radičovej do kresla premiéra bude v piatok ráno nasledovať ešte vymenovanie nových ministrov a vicepremiéra. Ústava predpokladá, že nová vláda musí do 30 dní predstúpiť pred poslancov s programom a požiadať o vyslovenie dôvery. Radičová dnes podľa portálu Aktuálne.sk po vymenovaní oznámila, že nový kabinet chce začať práce na programovom vyhlásení v piatok, zároveň sa v tento deň vláda chystá vymenovať svojich štátnych tajomníkov.

Odovzdávanie moci prebehlo bez vážnejších sporov. Slovensko bude tak mať po voľbách kompletný nový kabinet skôr ako susedné Česko. Tam sa parlamentné voľby uskutočnili ešte koncom mája, v úrade však zatiaľ je iba premiér Petr Nečas, ďalších členov vlády by mal prezident Václav Klaus vymenovať na budúci utorok.

Stredopravá koalícia má za sebou aj prvý vážnejší test súdržnosti - tajné hlasovanie o novom vedení parlamentu. Nedopadol však pre ňu príliš presvedčivo. Lídra druhej najsilnejšej koaličnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Sulíka v prvej voľbe nepodporilo potrebných 76 poslancov, chýbal mu jeden hlas. Stredopravé strany to zväčša vysvetľovali ako chybu nováčikov pri hlasovaní. V opakovanej voľbe už Sulík uspel - získal 80 hlasov.

Výber podpredsedov prebiehal hladšie ako voľba Sulíka. Všetci traja kandidáti nastupujúcej koalície - bývalý šéf KDH Pavol Hrušovský, predseda strany Most-Híd Béla Bugár a Milan Hort z SDKÚ-DS dostali podporu naprieč plénom, aj v radoch opozičných poslancov. Zákonodarcov zrejme v piatok čaká hlasovanie o poslednom poste podpredsedu, o ktorý sa uchádza Fico. Dokončiť by sa tiež mali hlasovania o zložení výborov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu