Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Sulíka zvolili za šéfa parlamentu na druhý pokus

Nový šéf parlamentu Richard Sulík
Nový šéf parlamentu Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predsedovi liberálnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richardovi Sulíkovi sa podarilo uspieť v opakovanej voľbe predsedu parlamentu.

V 150-člennom pléne ho podporilo 80 zákonodarcov. Proti bolo 56 a zdržalo sa 13. Všetky odovzdané hlasy boli platné. Jeho protikandidát Miroslav Číž zo Smeru-SD získal 62 hlasov. Zvolenie Sulíka sa očakávalo, keďže sa na ňom koaličné stredopravé strany dohodli ešte pred schôdzou.

Sulíkove prvé slovo, ktoré pred tým, ako sa z rečníckeho pultu prihovoril plénu, bolo - „okej.“ Potom poďakoval za 80-ty hlas. Budúce vládne strany majú v snemovni 79 mandátov, Sulík tak dostal ešte minimálne jeden hlas od niektorého opozičného zástupcu.

„Chcem vás uistiť, že funkciu predsedu parlamentu budem vykonávať zodpovedne so všetkou vážnosťou a v súlade so všetkými pravidlami, najmä s Ústavou SR,“ vyhlásil Sulík pred plénom.

V prvom kole Sulíka podporilo len 75 poslancov, na zvolenie mu chýbal jeden hlas. Voľba nového predsedu Národnej rady sa musela opakovať.

Za prvotným nezvolením lídra SaS na post predsedu parlamentu nebol rozkol v novej stredopravej koalícii SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd, ale neskúsenosť poslaneckých nováčikov, uviedli podpredseda SDKÚ-DS Pavol Kubovič a budúca premiérka Iveta Radičová.

„Zle poučení poslanci, nováčikovia, o tom, akým spôsobom majú hlasovať, išlo o neplatné hlasy,“ vysvetlil neúspešnú voľbu Kubovič. Neplatných bolo osem hlasov.

Radičová označila neplatné hlasy za technické zlyhanie parlamentných nováčikov, ktorí hlasovali len za jedného z kandidátov, ale mali sa vyjadriť k obom nominantom. „Predovšetkým je to vážny krok, nemalo sa niečo také odohrať. Predpokladám, že poslanci sa znovu zoznámia so spôsobom tajného hlasovania a potom sa tá chyba nezopakuje,“ poznamenala.

"Tri lístky boli také, kde som ja bol zaškrtnutý, že áno, ale pán Číž nebol zaškrtnutý, že nie, a takýto hlasovací lístok je neplatný," povedal Sulík po hlasovaní. Zároveň poprel, že by išlo o zámer zo strany koaličných partnerov.

Igor Matovič zo SaS svoj hlasovací lístok, ktorým v tajných voľbách volil rovnako ako ostatní zákonodarcovia predsedu parlamentu, pre istotu ukázal aj šéfovi strany Richardovi Sulíkovi. „Ja som preventívne, hoci je to tajná voľba, Ríšovi ukázal takto, že kukni sa, lebo ináč by to bolo na mňa,“ opísal Matovič svoj postup po vyhlásení výsledkov tajnej voľby, v ktorej kandidát stredopravej koalície Sulík nezískal dostatočný počet hlasov. „Ja som presvedčený o tom, že za náš klub vrátane Obyčajných ľudí všetci hlasovali správne,“ vyhlásil zakladajúci člen SaS Martin Poliačik.

„V politike nič neni náhoda,“ je presvedčený podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák. Ako poukázal, za dvadsaťročnej histórie sa nestalo, aby nebol predseda Národnej rady SR zvolený na prvýkrát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu