Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ficova vláda skončila, uvoľňuje miesto

Fotenie pred úradom vlády Zobraziť galériu (4)
Fotenie pred úradom vlády (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) dnes podľa očakávania schválila svoju demisiu. Prezidentovi ju má podať po štvrtkovej ustanovujúcej schôdzi parlamentu, čo je predpokladom pre následné menovanie nového kabinetu na čele s Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS). Ficova vláda tiež odvolala štátnych tajomníkov ministerstiev.

 Dnešné rokovanie ukončili členovia kabinetu spoločným fotením sa pred budovou Úradu vlády. Fico žartoval, že ľudia z jeho okolia neodchádzajú natrvalo, len si dávajú prestávku. Naznačil tak možnosť, o ktorej sa špekuluje už dlhšie, že po vládnutí nastupujúcej štvorkoalície stredopravých strán by sa moci opäť mohol ujať Smer-SD. Nový kabinet sa bude totiž musieť vysporiadať napríklad s rýchlo rastúcim dlhom krajiny, čo zrejme nebude možné bez nepopulárnych opatrení.
    

Dosluhujúci minister financií Ján Počiatek (Smer-SD) napriek dlhodobej kritike, že zanecháva verejné financie v zlom stave, hospodárenie štátu vyzdvihoval. "Vôbec nenechávame budúcej vláde prázdnu kasu," tvrdil pred novinármi. Jeho úrad však nedávno zhoršil prognózu kondície štátnych financií.
    

Zatiaľ nie je známy presný termín menovania novej vlády, na ktorej vytvorení sa po júnových voľbách dohodli SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd. Očakáva sa, že Ficov kabinet podá demisiu vo štvrtok po skončení ustanovujúcej schôdze a následne prezident Ivan Gašparovič vymenuje za premiérku Radičovú. Prezidentská kancelária však dnes oznámila, že presný termín prijatia Ficovej demisie a vymenovania Radičovej zverejní až vo štvrtok. Pred štyrmi rokmi sa vláda vymenila v priebehu jedného dňa.
    

O zmene vládnej zostavy rozhodli voliči 12. júna. Voľby síce vyhral Smer-SD, ale väčšinu v Národnej rade získali strany vtedajšej opozície a dvaja parlamentní nováčikovia. Nová štvorkoalícia sa pomerne rýchlo dohodla na zostavení kabinetu a v utorok ich zástupcovia podpísali koaličnú dohodu.

 

Premiér Robert Fico, ministri a pracovníci Úradu vlády počas spoločného fotenia

Ficova vláda skončila, uvoľňuje
Zobraziť galériu (4)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu