Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Štát má mať prednostné právo na odkúpenie strategických podnikov

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Štát by mal mať prednostné právo na kúpu väčších podnikov, ktoré vláda vyhlási za strategicky významné. Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa strategických spoločností, ktorý dnes schválil kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Vláda tak chce zabrániť napríklad znehodnoteniu majetku alebo rozsiahlemu prepúšťaniu, ktoré hrozí v prípade, že sa najmä energetické firmy dostanú do problémov. Podnikatelia iniciatívu vlády odmietli.

"Je to vyložene protikrízový zákon a štát určite nebude dlhodobo pôsobiť v týchto podnikoch," povedal novinárom po rokovaní vlády minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD). Zákon by mali posúdiť poslanci v zrýchlenom konaní ešte na prebiehajúcej schôdzi parlamentu, dodal. Norma má byť účinná odo dňa zverejnenia v Zbierke zákonov do konca roka 2010.

Štát bude môcť vyhlásiť za strategicky významné spoločnosti s viac ako 500 zamestnancami, predovšetkým energetické firmy. Rozhodnutie bude účinné po jeho uverejnení v Zbierke zákonov. Ak sa strategický podnik dostane do problémov a bude na predaj, jeho vlastník alebo konkurzný správca bude povinný ponúknuť firmu najskôr štátu. Ten bude mať 120 dní na rozmyslenie, či do podniku vstúpi. Štát by mal prevádzkovať spoločnosť dočasne, a to do doby, kým nájde pre ňu nového vhodného vlastníka.

Návrh na označenie podniku za strategicky významný bude vláde predkladať ministerstvo hospodárstva alebo financií. V prípade, že na majetok podniku už bude vyhlásený konkurz, bude mať vláda právo označiť ho za strategicky významný do uplynutia lehoty na prihlasovanie pohľadávok veriteľov. Ak štát prevezme strategickú spoločnosť, preberie tiež zodpovednosť za uspokojenie nárokov jej veriteľov.

Jahnátek zatiaľ nevedel povedať, či štát chystaný mechanizmus uplatní aj v prípade Nováckych chemických závodov (NCHZ). Prípadné dočasné prevzatie nováckej fabriky, ktorá sa po vysokej pokute za kartel od Európskej komisie (EK) dostala do konkurzu, by podľa Jahnátka mohlo napomôcť k jej ďalšiemu fungovaniu. Zlepšila by sa vraj aj pozícia veriteľov, ktorí by mali od štátu garanciu, že sa ich nároky voči NCHZ neznehodnotia.

Podnikatelia z Klubu 500, ktorý združuje firmy s viac ako 500 zamestnancami, však návrh zákona označili za "právny nezmysel". "Je pre nás neprijateľné, aby štát prostredníctvom zákona obmedzoval vlastnícke práva garantované Ústavou Slovenskej republiky a ovplyvňoval činnosť súkromných spoločností," uviedol výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor. Podnikateľom sa nepáči, že im štát určí povinnosti, ktoré podľa nich obmedzujú strategické rozhodovanie vlastníkov spoločností.

Kabinet mal dnes posúdiť aj návrh ukončenia privatizácie Slovenských elektrární, materiál však bol z rokovania vypustený. Jahnátek tvrdil, že otázky k nemu malo viacero ministrov. Podľa predlohy sa má väčšinový vlastník podniku, taliansky koncern Enel, vzdať finančných nárokov voči štátu za milióny eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu