Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico by mal vykopnúť Počiatka z vlády, tvrdí Mikloš

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Opozičná SDKÚ-DS dala premiérovi Robertovi Ficovi 24 hodín na to, aby prezidentovi dal návrh na odvolanie ministra financií Jána Počiatka. Ak výzve nevyhovie, SDKÚ-DS po dohode s opozičnými partnermi podá do parlamentu návrh na Počiatkovo odvolanie. "Je správne, že predseda vlády vykopáva gól z vlastnej brány, hoci sekundu pred dvanástou.

Očakávame, že teraz vykopne aj pána Počiatka, ktorý tri mesiace potichu spoluorganizoval vyplatenie dvoch miliárd korún a celý týždeň tvrdil, že sa s tým nedá nič robiť,“ povedal na štvrtkovej tlačovej besede poslanec za SDKÚ-DS Ivan Mikloš. Podľa neho minister so žltou kartou strelil dvojmiliardový gól do vlastnej brány, a preto by mal dostať červenú kartu.

Mikloš trvá na tom, že Počiatek v kauze Tiposu pochybil. Ministra obviňuje, že potichu pripravoval vyplatenie dvoch miliárd korún (66 387 838 €). Prekáža mu, že ministerstvo financií nepripravovalo vykonanie právoplatného rozsudku Najvyššieho súdu SR, ale dohodu o urovnaní. Upozorňuje, že vláda našla riešenie, ako nevyplatiť peniaze, až vo chvíli, keď sa príde na podvod.

"Vláda objaví svoje kompetencie až vtedy, keď sú jej členovia pristihnutí pri podvode,“ dodal Mikloš. SDKÚ-DS podľa neho podporí vládnu novelu Občianskeho súdneho poriadku, ktorá má zabrániť vyplateniu dvoch miliárd českému podnikateľovi. Odmietam premiérove obvinenia, že spochybňujem rozsudok Najvyššieho súdu SR v kauze Tipos, tvrdí Mikloš. Nepovažuje ho za správny, jeho právoplatnosť však nespochybňuje.

Naďalej trvá na tom, že Počiatek mal využiť možnosť konkurzu, čo štát mohlo stáť oveľa menej peňazí. Myslí si, že ak by Tipos išiel do konkurzu, nebol by ovládaný českým podnikateľom Radovanom Vítkom, ale bol by v rukách správcu konkurznej podstaty. Podľa neho podávanie mimoriadneho dovolania sa osvedčilo v minulosti, keď štát nemusel platiť za Duckého zmeny, hoci senát Najvyššieho súdu SR rozhodol, že štát by ich mal preplatiť. Mikloš nechcel špekulovať, či vďaka novele je možné zvrátiť výsledok v kauze Tipos.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu