Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Blanárik získal previerky za bývalej vlády, vyhlásil Fico

Róbert Fico
Róbert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Súčasný riaditeľ Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) František Blanárik získal podľa premiéra Roberta Fica previerky za predchádzajúcej vlády. "Najpodstatnejšie je to, že Blanárik bol vojenským pridelencom na Ukrajine za predošlej vlády. Ešte predtým dostal všetky potrebné previerky, vrátane previerky NATO.

On musel prejsť neuveriteľne prísnou kontrolou a bolo to za predchádzajúcej vlády. Čo si ja môžem viac želať ako šéfa NBÚ, ktorému previerky robila predchádzajúca vláda. To je najkrajšia kombinácia pre predsedu vlády," vyhlásil dnes Fico na tlačovej besede. Blanárik mal podľa Fica vraj prejsť aj cez detektor lži, na ktorom mal presvedčivo odpovedať aj na otázky, ktoré dnes vyšli na povrch.

"Detektor lži sa nedá tak ľahko oklamať. Nemám dôvod spochybňovať jeho previerky. Treba sa pozrieť na zdroj, na spis. Dôvera voči Blanárikovi musí zostať pretože prešiel všetkými previerkami, ktorými mal prejsť. Tie všelijaké spisy, ktovie kto to kedy vyrábal, obchodovalo sa s tým v minulosti. Mám veľmi skeptický vzťah k objektívnosti nejakých zdrojov," zdôraznil Fico.

Blanárik bol počas bývalého režimu profesionálnym vojakom. Podľa archívnych spisov v 70-tych rokoch začal spolupracovať s vojenskou kontrarozviedkou ako dôverník. V jeho zväzku sa podľa medializovaných informácií údajne naznačuje, že mohlo ísť o vedomú spoluprácu. Ako dôverník dosahoval dobré výsledky a ochotne odovzdával poznatky charakterizujúce morálno-politicky stav cvičiacich jednotiek.

V roku 1980 absolvoval Blanárik niekoľkomesačné školenie v spravodajskom inštitúte Spravodajskej správy Generálneho štábu, kde získal odborné vedomosti z rozviedkovej a kontrarozviedkovej práce. Od roku 1981 pracoval na vojenskom útvare v Leviciach. Práve tam ho údajne tajná služba nasadila na jeho kamaráta Ladislava B., ktorého kontrarozviedka podozrievala, že tajne ubytoval rodinu zo západného Nemecka. Blanárik to podľa dokumentov zistil a potvrdil.

Na základe poznatkov od Blanárika zbavili Ladislava B. funkcie a z Levíc ho prevelili do Martina. Blanárik sa riaditeľom NBÚ stal po nástupe vlády Roberta Fica. V apríli 2006 získal previerku s najvyšším stupňom - prísne tajné. Na základe toho sa môže oboznamovať s utajenými skutočnosťami, preto ho vtedajší minister obrany vymenoval za vojenského pridelenca na Ukrajine.

Vedomí spolupracovníci komunistických tajných služieb však takúto previerku dostať nemôžu. NBÚ má chrániť utajované skutočnosti pred ľuďmi, ktorí nie sú bezpečnostne spoľahliví. Za takých považuje zákon vedomých spolupracovníkov tajných služieb bývalého režimu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu