Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ďalší prešľap Počiatka: Chcel pozemok bez súťaže

Minister financií Ján Počiatek
Minister financií Ján Počiatek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládny Smer v stredu narýchlo zachránil ministra financií Jána Počiatka (Smer) pred prešľapom pri obchodovaní s pozemkami, píše to v dnešnom vydaní denník Pravda.

Firma Bratislava trade center, v ktorej má minister podiel, mala bez súťaže získať štátny stavebný pozemok v širšom centre Bratislavy.

Majiteľ pozemku štátna Slovenská elektrizačná prenosová sústava, ktorá je ovládaná Smerom, sa ho rozhodla predať. Ako sa uvádza v denníku, v hre bolo 1 168 štvorcových metrov, ktoré sa mali predať Počiatkovej firme za znaleckú cenu 6,9 milióna korún (229–tisíc eur). Je to asi 5 900 korún (196 eur) za štvorcový meter.

Predaj schválilo predstavenstvo prenosovej sústavy a odobrilo ju aj ministerstvo hospodárstva, ktoré tiež ovláda strana Smer. Posledný potrebný súhlas pred dvoma týždňami odložila ďalšia inštitúcia ovládaná nominantmi Smeru – Fond národného majetku. Fond si vyžiadal „doplniť odôvodnenie“, uvádza Pravda. Po tom, čo sa v stredu začali o transakciu zaujímať novinári, sa však všetko podľa Pravdy zvrtlo. „Fond požiadal prenosovú sústavu, aby na predaj pozemku pripravila súťaž,“ povedala hovorkyňa fondu Tatjana Lesajová.

Na čele výkonného výboru fondu je Vladimír Kocourek (Smer), ktorý konal na politický príkaz. „Zvrtlo sa to rýchlo po politickej linke,“ potvrdil denníku v stredu podvečer nemenovaný zdroj blízky Smeru. Denník Pravda v stredu predpoludním oslovil ministra Počiatka s otázkou, či je etické, aby jeho firma kupovala štátny pozemok bez súťaže. Pred voľbami bol aj v predstavenstve danej firmy, a to spolu s terajším ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer), ktorý priznal, že má tiež vo firme akcie.

Hovorcovia oboch ministrov dali k transakcii spoločné vyhlásenie: „Robert Kaliňák a Ján Počiatek prijali informáciu, že FNM dal prednosť verejnej súťaži pred priamym predajom. Predstavenstvo Bratislava trade center sa bude o pozemok vo verejnej súťaži uchádzať s tou istou cenou.“ Slovenská elektrizačná prenosová sústava tvrdí, že predávaný pozemok je pre ňu nadbytočný. Pozemok sčasti zasahuje do plánovanej výstavby cesty medzi ulicami Mlynské nivy a Jarabinkova, ktorú podnik odmietol financovať. Rozhodol sa ho preto ponúknuť na predaj pre Bratislava trade center, ktorá v lokalite stavia veľký projekt a cestu potrebuje.

Súťaž na predaj pozemku pre zúžený okruh možných záujemcov štátny podnik nepovažoval za potrebnú a podľa hovorcu podniku Igora Galla si to nevyžadovali ani stanovy spoločnosti. "Ak ide o komerčne zhodnotiteľný pozemok, štátny podnik mal jednoznačne vypísať súťaž na jeho predaj, najmä v prípade, kde hrozí konflikt záujmov," uviedla pre Pravdu výkonná riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu