Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Z hraničných priechodov budú penzióny, ubytovne či múzeum

Hraničný priechod Rajka
Hraničný priechod Rajka

Košice - Penzión pre dôchodcov, turistická ubytovňa, policajná stanica či múzeum. Takto si obce predstavujú využitie budov na hraničných priechodoch, ktoré získavajú do svojho vlastníctva po vlaňajšom vstupe Slovenska do schengenského priestoru bez hraničných kontrol.

Hoci plánov má každá obec viac, na realizáciu im zatiaľ chýbajú peniaze, vyplynulo z ankety ČTK.

"Uvažovali sme o domove dôchodcov alebo prenajatí budov, ale najviac by sme privítali, keby sa sem vrátili policajti," uviedol starosta obce Záhorská Ves Boris Šimkovič. Odkedy hraničná polícia obec na hranici s Rakúskom opustila, mužov v uniformách vraj v Záhorskej Vsi nevidno. Podľa starostu tak miestni obyvatelia nie sú dostatočne chránení. Šimkovič by preto chcel budovu, ktorú dostane obec od ministerstva vnútra zadarmo, policajtom znovu prenajať.

"V budove by sme chceli spraviť penzión pre turistov, možno jedáleň pre našich obyvateľov," uviedol starosta obce Veľké Kosihy Lajos Csóka. Obec na juhu Slovenska získala niekdajší rodinný dom v hodnote asi milión korún (vyše 33.000 eur). Prevádzku penziónu chcú zveriť súkromnému podnikateľovi, obec by totiž podľa Csóku nemala podnikať. Malá dedina navyše na rekonštrukciu chátrajúcej budovy nemá peniaze.

Netradičný zámer pripravili v Oščadnici pri hraniciach s Poľskom. "V historickej budove colnice chceme urobiť múzeum ochrany hraníc," povedal starosta obce Miloslav Šulgan. V múzeu by boli predmety financov z prvej Československej republiky, ostnaté drôty a pečiatky pohraničníkov z čias socializmu či prepílená závora po rozšírení schengenu.

V hraničnej budove navyše podľa Šulgana nechýba ani väzenská cela. Výstavbu múzea chce Šulgan financovať z európskych fondov, náklady odhadol na päť miliónov korún (asi 166.000 eur).

Bývalé hraničné budovy, však nevedia využiť všade. "Nemáme o budovy záujem, rozsiahle železné konštrukcie totiž nevieme využiť," uviedol zástupca primátora Holíča Rastislav Caletka. Hraničný priechod s Českom je asi kilometer za mestom, okrem oceľovej konštrukcie ho tvorí niekoľko montovaných budov.

Budovy na opustených hraničných priechodoch získavajú v týchto dňoch darovacou zmluvou dve desiatky obcí od ministerstva vnútra. Ďalšie obce však nehnuteľnosti pravdepodobne nedostanú. Časť z nich totiž patrí Colnej správe, ktorá ich na obce bezplatne podľa zákona previesť nemôže. Na kúpu budov za niekoľko miliónov korún však obce nemajú peniaze.

Slovensko vstúpilo do schengenského priestoru koncom decembra minulého roka. Obyvateľom umožňuje vycestovať do členských krajín zóny bez podstúpenia hraničnej kontroly. So Slovenskom do Schengenu pristúpili aj susedné krajiny Poľsko, Česko a Maďarsko, naopak sprísnil sa režim na hranici s Ukrajinou, ktorá sa na Slovensku stala vstupnou bránou do schengenského priestoru.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu