Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slováci sa konečne dočkajú zlomu: Blíži sa šokujúca zmena pri cene benzínu, slová analytika vás dostanú

Ceny PHM zaznamenali neuveriteľný pokles: Po novom zaplatíte za plnú nádrž výrazne menej! Zobraziť galériu (5)
Ceny PHM zaznamenali neuveriteľný pokles: Po novom zaplatíte za plnú nádrž výrazne menej! (Zdroj: Getty Images, Topky/ Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Ceny pohonných hmôt (PHM) zaznamenali v posledných dňoch výrazný pokles a pri plnej nádrži dnes dokážete výrazne ušetriť. Po prudkom náraste cien benzínu sme sa konečne dočkali pozitívneho obratu a nafta si drží neustály klesajúci trend. Analytik upozorňuje, že hodnota PHM by mohla zaznamenať ešte výraznejší pokles, dôvodom sú klesajúce ceny ropy na svetovom trhu.

Ilustračné video:

Ceny na čerpacích staniciach sa opäť pohli: Znižujú sa každým týždňom (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Zatiaľ čo v posledných týždňoch sme za benzín zaplatili v priemere 1,605 €/l a za naftu 1,493 €/l, v tomto týždni sa karta obrátila. Cena nafty klesla v priemere o skoro 2 centy za liter a pozitívny obrat sme mohli zaznamenať aj pri cenách benzínu, pri ktorých hodnota za liter klesla v priemere tiež o 2 centy.

Vývoj cien PHM za posledné 4 kalendárne týždne (Štatistický úrad SR).
Týždeň Natural 95 (eur/ l) Diesel (eur/ l)
12. týždeň (20. 3.- 26. 3.) 1,508 1,524
13. týždeň (27. 3.- 2. 4.) 1,532 1,501
14. týždeň (3. 4.- 9. 4.) 1,601 1,496
15. týždeň (10. 4.- 16. 4.) 1,605 1,493

S novými hodnotami na cenových tabuliach čerpacích staníc by sme tak za priemernú plnú nádrž (70 l) zaplatili výrazne menej. Zatiaľ čo pri pôvodných cenách 95 oktánového benzínu by ste pri pokladni uvideli sumu 112,35 €, pri dnešnej cene 1,585 €/l by vás rovnaký objem paliva vyšiel len na 110,95€. Rovnaký pokles zaznamenala aj nafta, ktorá klesla pod magickú hranicu 1,50 € a s novou hodnotou 1,478 by ste zaplatili len 103,46 €. Takto pred týždňom by vás však plná nádrž nafty vyšla až na 104,51€.

Slováci sa konečne dočkajú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Karta sa obracia v prospech spotrebiteľov, cena ropy sa premietne aj na čerpacích staniciach

Na pozitívny obrat reagoval aj analytik Československej obchodnej banky (ČSOB) Marek Gábriš. „Ceny pohonných látok sa v 15. kalendárnom týždni vyvíjali zmiešane. Nafta mierne poklesla, naopak, benzín zdražel. Najpredávanejší, 95-oktánový benzín je najdrahší od novembra minulého roka. Nafta má zase najnižšiu cenu od marca 2022. V tomto a nasledujúcom týždni by však mohol byť priestor na obrat," myslí si Gábriš.

Slováci sa konečne dočkajú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Podľa Gábriša došlo na svetových trhoch k výraznému poklesu cien ropy. „Ľahká ropa WTI v priebehu posledných siedmich dní zlacnela asi o 7 % a dostala sa na najnižšiu úroveň od konca predchádzajúceho mesiaca. Zhruba v rovnakom rozsahu poklesol aj severomorský Brent a jeho cena za jeden barel je taktiež asi na úrovni spred troch týždňov. Rovnakým smerom sa hýbe aj cena nafty na európskych komoditných trhoch, keď na konci týždňa registruje týždenný pokles o viac ako 6 %," priblížil analytik ČSOB.

Slováci sa konečne dočkajú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac o téme: NaftaCenyBenzínPohonné hmotyCeny PHMPHMNízke ceny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu