Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Rakúsku zaznamenali vysoký nárast cien potravín: Rauch sa zahral na detektíva, začal vyšetrovanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ – Rakúsky minister minister sociálnych vecí Johannes Rauch považuje vysoký nárast cien potravín za "nevysvetliteľný". V najbližších dňoch chce o problematike hovoriť so zástupcami obchodníkov a expertov. Cieľom je zistiť, prečo je nárast cien potravín výrazne vyšší ako už aj tak vysoká inflácia, povedal minister v pondelok. Informuje o tom agentúra APA.

Spolkový úrad na ochranu hospodárskej súťaže (BWB) už začal vlastné vyšetrovanie, v rámci ktorého oslovil 1500 dodávateľov potravín, uviedlo ďalej ministerstvo. Podľa organizácie Momentum Institut, ktorá je blízka odborom, zisky domácich podnikov poháňajú infláciu v Rakúsku viac ako takmer vo všetkých ostatných krajinách eurozóny. Z analýzy vývoja cien počas rokov 2000 až 2022 podľa nej vyplýva, že zisky sa na inflácii v Rakúsku v poslednom období podieľali o štvrtinu viac ako pred rokom 2022. V marci celková inflácia v Rakúsku predstavovala 9,2 %, pričom ceny potravín sa zvýšili o 14,6 %.

Inštitút Agenda Austria, ktorý sa hlási k myšlienkam ekonomického liberalizmu, naopak, tvrdí, za ceny potravín sa v Rakúsku za posledný rok zvýšili podstatne menej ako takmer vo všetkých ostatných krajinách EÚ. Vyšší nárast cien potravín podľa jej analýzy zaznamenali napríklad v Nemecku alebo viacerých ďalších susedných krajinách vrátane Slovenska.

Viac o téme: CenyPotravinyNárastRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu