Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico podáva na celú vládu trestné oznámenie! Hovorí o sabotáži, dôvodom je darovanie migov Ukrajine

Boris Kollár a Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Boris Kollár a Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Výmenu stíhačiek za bojové vrtuľníky Viper považuje predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) za dobrý obchod. Naopak, poslanec Národnej rady SR a predseda Smeru-SD Robert Fico s tým nesúhlasí. Podľa jeho slov bojové vrtuľníky Slovensko nepotrebuje.

Smer-SD má podľa Fica v pondelok (27. 3.) podať trestné oznámenie na členov vlády, ktorí rozhodovali o poslaní stíhačiek na Ukrajinu. Poverená vláda Eduarda Hegera podľa jeho slov nemala dostatočné kompetencie na to, aby mohla takýto krok schváliť a krok označil za pritústavný. Hovorí tiež o zneužívaní právomoci verejného činiteľa, porušovaní povinnosti pri správe cudzieho majetku a sabotáži. Uviedol to v relácii TV Markíza Na telo. 

Šéf parlamentu pripomenul, že stíhačky sme na rozdiel od Ukrajiny už nevedeli využiť. USA sa však podľa Fica zbavuje starej olietanej techniky. "Tieto vrtuľníky nikdy neboli plánované. Sú to stroje, ktoré nepotrebujeme," vyhlásil šéf Smeru-SD. Kollár to považuje za výhodnú ponuku a Slovensko s ňou nemusí súhlasiť.

Archívne video

Heger na summite EÚ o slovenských stíhačkách a munícii pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Obaja diskutujúci sa dotkli aj témy zvyšujúcich sa cien potravín. Kollár považuje zastropovanie cien potravín za marketingový ťah obchodných reťazcov. Myslí si, že v tejto veci by mal zasiahnuť Protimonopolný úrad SR. Fico pripomenul, že budúci týždeň organizujú k tejto problematike okrúhly stôl. Obaja plánujú v tejto veci nájsť konsenzus.

Smer môže byť na 50 % v opozícii, myslí si Fico

Peter Pellegrini s Hlasom-SD chce podľa Fica vytvoriť vládu s Progresívnym Slovenskom, Zuzanou Čaputovou a SaS. "To sú strany, ktoré on preferuje, ja to rešpektujem," povedal líder Smeru-SD. Poznamenal, že nikoho nebude prosiť, aby zmenil svoj politický postoj. Tvrdí, že musí rátať aj s tým, že Smer-SD môže byť na 50 percent opäť v opozícii. Kollár v prípade, že sa Sme rodina dostane do parlamentu, bude rokovať s partnermi, nevylúčil spoluprácu ani so Smerom.

Šéf hnutia Sme rodina uviedol, že s dočasne povereným ministrom spravodlivosti Viliamom Karasom sa zatiaľ nebavil, či bude v septembrových voľbách na kandidátke hnutia, plánuje ho osloviť. Na otázku, či by bol rád, aby bol Igor Matovič (OĽANO) po voľbách opäť ministrom, neodpovedal. Fico pripustil, že o súčasnej podobe Trestného zákona by v parlamente zahlasoval. Bol by rád, keby Robert Kaliňák opätovne kandidoval. Potvrdil, že chce vyhrať voľby, nekonkretizoval však, či by chcel byť znovu premiérom.

Viac o téme: StíhačkyRobert FicoSmerBoris KollárNa teloSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu