Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

MIMORIADNE Hegerova prvá tlačovka s novou stranou: Menia si názov aj logo, toto sú osobnosti, ktoré pôjdu s premiérom

Heger predstavuje nový politický projekt. Zobraziť galériu (11)
Heger predstavuje nový politický projekt. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Celý pondelok sa v kuloároch vo veľkom špekulovalo o tom, že sa poverený premiér Eduard Heger už-už chystá oznámiť svoje prvé kroky smerom od OĽaNO. Celý deň nebolo jasné, kedy sa Heger odhodlá na to, aby oficiálne oznámil svoj koniec v OĽaNO a dokonca sa hovorilo aj o tom, že túto vec súkromne komunikuje straníkom, no premiér si to nechal na úplný záver dňa. Dnes už vieme, že jeho ďalším pôsobiskom bude nový projekt Demokrati, ktorý dnes predstavil.

VIDEO Tlačová konferencia Eduarda Hegera, ktorý predstavuje projekt Demokrati:

Heger predstavil novú stranu Demokrati a tiež prvé mená z jej tímu, premiér tvrdí, že od OĽaNO sa názorov odlišujú (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


  • poverený premiér Eduard Heger krátko pred polnocou po týždňoch špekulácií na sociálnej sieti oznámil, že odchádza z OĽaNO a dnes predstavuje projekt Demokrati
  • krátko pred týmto krokom sa vo veľkom hovorilo o tom, že Heger zámer odísť z OĽaNO oznámil spolustraníkom
  • Hegerov projekt Demokrati vopred odmieta spoluprácu s Hlasom-SD, Smerom-SD, ĽSNS, Republikou a SNS
  • podpredsedami Demokratov budú Jaroslav Naď, Andrea Letanovská, Andrea Cocherová a Miroslav Kollár z Modrej koalície
  • ďalšími členmi projektu sú Andrej Stančík, Ján Budaj, Rastislav Káčer, Karel Hirman či primátor Prešova František Oľha (Šanca)

Aktualizácia 13:29

Minister obrany Jaroslav Naď sa odmieta vymedzovať voči OĽaNO, no vraj má nejaký hodnotový kompas, a to je dôvod, prečo vznikli demokrati. "Ani sa mi už nechce odpovedať na tieto typy otázok," priznal poverený minister.

Naď sa nechce vymedzovať voči OĽaNO, no má nejaké hodnotové nastavenie, a preto odišiel od Matoviča (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 13:14

Premiér ukončil tlačovú konferenciu a s členmi Demokratov sa odfotil.

 

Demokrati #demokrati #smedemokrati

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Tuesday, March 7, 2023

Aktualizácia 12:25

Heger priznal, že chcel, aby bol Igor Matovič tým prvým, kto sa dozvie o jeho odchode z OĽaNO, čo sa aj stalo, preto zrejme svoj status napísal až takto neskoro, keďže sa vracal zo zahraničnej cesty z Izraela. Strana chce podľa neho ponúknuť umiernenú stredovú politiku založenú na konkrétnych výsledkoch, nie ponuke tzv. vzdušných zámkov. "Ponúkame garanciu ochrany ľudských práv a rešpekt voči slobode jednotlivca. Ponúkame odbornosť a odmietame populizmus," povedal Heger. Demokrati rokujú s ďalšími politickými silami. Heger navyše vopred avizoval, že v strane sa jasne dohodli, že potratovú politiku v parlamente riešiť nebudú. 

Eduard Heger a Jaroslav Naď sa spájajú s Miroslavom Kollárom z Modrej koalície
Zobraziť galériu (11)
Eduard Heger a Jaroslav Naď sa spájajú s Miroslavom Kollárom z Modrej koalície  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Aktualizácia 12:16

Predsedom strany Demokrati bude poverený premiér Eduard Heger. Podpredsedami budú Jaroslav Naď, Andrea Letanovská, Andrea Cocherová a Miroslav Kollár. Toto potvrdil na brífingu sám Kollár. "Nie je dôvod na rezignáciu. Slovensko má inú šancu, no Slovensko horí, koniec-koncov, videli sme to včera v Michalovciach," povedal Miroslav Kollár, ktorý narážal na pondelňajšiu búrlivú diskusiu Rastislava Káčera a Jaroslava Naďa, na ktorých kričali nesúhlasiaci diváci z hľadiska.

Program strany vraj bude postavený na piatich pilieroch, ktoré spočívajú v zdravotníctve a zelených témach, vo vzdelaní, vede a kultúre, v téme bezpečného Slovenska, ako aj v silných regiónoch a spolupráci s občianskou spoločnosťou. Posledným pilierom bude podľa Hegera starostlivosť o najzraniteľnejších.

Aktualizácia 12:08

Súčasťou bude aj strana šanca a prešovský primátor František Oľha. Michal Kiča, Andrea Letanovská, Katarína Macháčková (primátorka Prievidze) budú rovnako súčasťou Hegerovho projektu. Ten zároveň hovorí, že Kollár bude súčasťou projektu ako strana Modrá koalícia. "Ľudí, ktorých som predstavil, jasne ukazujú, že stávame na skúsenostiach, a to, že tu sme spolu, znamená, že egá idú bokom. A tak je to správne," povedal Heger s tým, že ak sa demokrati požierajú, demokracia je oslabovaná. Heger dodal, že rokovania nekončia a prosí ďalšie strany, aby sa k ním pridali. Heger odmieta spolupracovať so subjektmi Smer-SD, Hlas-SD, ĽSNS, Republika a SNS.

MIMORIADNE Hegerova prvá tlačovka
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Aktualizácia 12:04

Heger začal svoj preslov. Prízvukuje, že chce, aby Slovensko bolo jasným spojencom demokratických pravidiel doma aj vo svete. "Aby sme boli spojencom, ktorí nie len berú, ale aj dávajú," hovorí Heger, pričom za ním stoja osobnosti ako Jaroslav Naď, Karel Hirman, Ján Budaj, Miroslav Kollár, Rastislav Káčer, Kristián Čekovský, Andrej Stančík a ďalší. "Spojila nás vízia moderného Slovenska. Toto je náš spoločný politický projekt, ktorý je výsledkom týchto rozhovorov. Je založený na spájaní stredopravých politických strán a ľudí, ktorí sa s nami stotožňujú. Alternatíva stredovej politickej strany. Dámy a páni, je mi veľkou cťou, že vám môžem predstaviť prvé tváre nášho spoločného projektu Demokrati," povedal Heger a začal menovať zmienené tváre.

MIMORIADNE Hegerova prvá tlačovka
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 11:57

Krátko pred tlačovou konferenciou majú už novinári možnosť vidieť nové logo a nový názov strany - bude sa volať Demokrati.

MIMORIADNE Hegerova prvá tlačovka
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 8:38

S Hegerom evidentne odchádza aj minister obrany Jaroslav Naď, ktorý v statuse rovnako pozýva ľudí na tú istú tlačovú konferenciu.

MIMORIADNE Hegerova prvá tlačovka
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Jaroslav Naď - minister obrany SR, OĽaNO)

Krátko na to pozvánku už posiela aj sám Heger.

MIMORIADNE Hegerova prvá tlačovka
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

Aktualizácia 8:25 - Heger si vybral Modrú koalíciu

V týchto minútách Miroslav Kollár z Modrej koalície oznámil spoločný tlačový brífing s Eduardom Hegerom, ktorý sa uskutoční o 12:00. Tlačový brífing bude niesť názov: Demokrati s demokratmi, iná cesta nie je.

MIMORIADNE Hegerova prvá tlačovka
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Miroslav Kollár SPOLU - občianska demokracia)

Prišiel čas, aby som sa vydal vlastnou cestou, skonštatoval krátko pred polnocou Heger

Heger popísal, že jeho príbeh v OĽaNO sa v pondelok definitívne končí. "S hnutím som si prešiel dlhú spoločnú cestu. Zažili sme náročné i pekné chvíle. Robili sme aj chyby, pretože nie sme dokonalí, pretože sme len ľudia. Lepšie Slovensko však bolo našou prioritou," popísal Heger.

MIMORIADNE Hegerova prvá tlačovka
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

Poďakovanie od Matoviča, Zemanová si myslí, že odchádza neskoro

Po jeho jednoznačných slovách o odchode sa rozhodli reagovať aj jeho kolegovia, či už z SaS, ale aj sám líder OĽaNO.

MIMORIADNE Hegerova prvá tlačovka
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

Viac o téme: OdchodVoľbyPremiérOĽaNOSpoluKatarína MacháčkováŠancaDemokratiMiroslav KollárEduard HegerFrantišek OľhaAndrea LetanovskáMichal KičaModrá koalícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu