Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľká zmena v dôchodkovom pilieri: Zbystrite svoju pozornosť, toto by ste mali vedieť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Parlament na jeseň minulého roka schválil najrozsiahlejšiu novelu druhého dôchodkového piliera. Prvé zmeny prišli už v januári s novými individuálnymi garanciami, zrušením akceptačných listov a znížením celkovej úrovne odplát. Ďalšie úpravy čakajú systém od 1.mája. Ruší sa tak zmena, ktorú priniesla v roku 2014 vláda Smeru s bezrizikovými garantovanými fondami.

Novela zákona má zvýšiť efektívnosť sporenia a viac úspor. Ide o zavedenie takzvanej predvolenej investičnej stratégie. Sporenie v indexovom fonde by tak malo priniesť najmä mladým sporiteľom viac úspor, ako garantované dlhopisové fondy.

Viac ako 150-tisíc žiakov dostane digitálny príspevok 350 eur na nákup notebooku, stolového počítača, či tabletu s klávesnicou (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Podľa ADSS (Asociácie dôchodkových a správcovských spoločností) „investičná stratégia reflektuje princíp, že do veku 50 rokov by mali byť všetky úspory v indexovom fonde, teda v akciových investíciách. Po dosiahnutí 50 rokov sporiteľa sa pomerné zastúpenie indexového fondu v jeho majetku znižuje o štyri percentá ročne.“

Veľká zmena v dôchodkovom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Od prvého mája budú tak pasívni sporitelia, ktorí od roku 2013 neurobili žiadne zmeny, presunutí do indexového fondu. Presun bude vykonaný postupne až do konca roka 2025. Informácie o stratégii a jej vplyv na majetok dostane každý sporiteľ od správcovských spoločností do konca februára. V prípade nesúhlasu so zaradením musí sporiteľ toto rozhodnutie vyjadriť písomne a to do 31.mája.

Vláda zároveň schválila zrušenie poplatku za vedenie účtu aj výkonnostné poplatky vo všetkých fondoch. Zároveň pri prestupe do inej DSS nie je už sporiteľ nútený priniesť akceptačný list od Sociálnej poisťovne. Zamestnanci, ktorí vstúpia na trh práce po 1. máji 2023 budú do druhého piliera zaradení automaticky.  Počas nasledujúcich dvoch rokov však budú môcť zo systému vystúpiť. Ak si sporiteľ nevyberie konkrétnu DSS, priradí mu ju Sociálna poisťovňa automaticky. Novela zároveň posunula aj vstup do druhého piliera na 40 rokov z aktuálnych 35.

Viac o téme: DôchodkyDruhý dôchodkový pilierSociálna poisťovňaADSS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu