Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Matovič začal predvolebnú kampaň: Pustil sa do LGBTI+ ľudí! Kritizuje pritom vlastné pravidlá

Mimoriadne vyhlásenie, Igor Matovič ponúkol demisiu Zobraziť galériu (2)
Mimoriadne vyhlásenie, Igor Matovič ponúkol demisiu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Bývalý premiér a čerstvý exminister financií spustil na sociálnych sieťach lavínu kritiky namierenej voči LGBTI+ ľuďom, slovenskej prezidentke a, ako inak, médiám. Na mušku si zobral najmä transrodových ľudí, pričom si pomohol americkým dievčaťom, ktoré prešlo detranzíciou. Pozreli sme sa na to, či je téma tranzície skutočne ohrozením slovenských hodnôt, ako to prezentuje Igor Matovič.

Zdá sa, že bývalý premiér a exmnister financií Igor Matovič už začal svoju predvolebnú kampaň. Najnovšie sa totiž pustil do témy, ktorá je kvôli teroristickému útoku v centre Bratislavy spred niekoľkých mesiacov, pre mnohých veľmi citlivá. Matovič, ktorý pár dní po útoku na LGBTI+ komunitu, sám o sebe vyhlásil, že je "hetero", si zobral na paškál queer komunitu a konkrétne transrodových ľudí. 

"Dennodenné propagandistické rozhovory s prerobenými chlapmi na ženy, manipulatívne hranie na city len, aby sme sa ako spoločnosť zložili, zdravý rozum opustili a kapitulovali. Kapitulovali pred chorými a bohužiaľ až úchylnými predstavami, že podlú vraždu blázna využijú na posvätenie ich konín aj na Slovensku," napísal expremiér. "Nie, v tej chvíli bolo dôležité zodvihnúť hlavu a s narovnaných chrbtom im povedať, že NIE. Že netúžime deti na základných školách vystaviť drístom o tom, ako sa môžu v ich veku slobodne a zodpovedne rozhodnúť, že síce s pipíkom, ale budú dievčatká. VEĎ TO JE CHORÉ! A mlčať o tom by viedlo k tisíckam detských tragédií, ktoré vidíme po svete. Kde je úplne bežné, že maloleté dieťa vyfasuje od chorej dospelej hlavy dobrozdanie na blokátory puberty, následne hormóny na “zmenu pohlavia” a keď dieťa dospeje, už sa nevie vrátiť späť a nespočetnekrát preto spáchajú samovraždu," podotkol líder OĽaNO. 

Matovič začal predvolebnú kampaň:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

Matovič venoval aj dva statusy americkému dievčaťu Chloe Coelovej. Tá v 12 rokoch povedala rodičom, že sa cíti ako chlapec. Po psychologických vyšetreniach absolvovala v 15 rokoch masektómiu oboch prsníkov. O rok neskôr si uvedomila, že jej rozhodnutie bolo predčasné. Teraz prechádza detranzíciou a verejne hovorí o tom, aké nástrahy môže priniesť predčasné rozhodnutie zmeny pohlavia. 

Proces tranzície na Slovensku

Napriek tomu, že Slovensko je veľmi konzervatívna krajina, aj u nás sa dá podstúpiť proces zmeny pohlavia. Zmenu pohlavia však nemôžu absolvovať mladší ľudia ako 18 rokov. A ani potom to nie je také jednoduché, ako bývalý premiér prezentuje. Len donedávna sa pri úradnej zmene pohlavia, okrem všetkých lekárskych posudkov, psychologických a psychiatrických vyšetrení, vyžadovalo aj odstránenie pohlavných orgánov a povinná kastrácia. Čiže presne to, čo líder OĽaNO kritizuje. 

Až minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský 22. marca minulý rok podpísal usmernenie, ktoré malo zjednodušiť proces zmeny pohlavia pri transrodových ľuďoch, a teda, že už nemusia nútene podstúpiť kastráciu alebo chirurgický zákrok, ktorý im odstráni pohlavné orgány. Zatiaľ čo LGBTI+ ľudia hovorili o historickom kroku, na ktoré Slovensko čakalo 40 rokov, nadšená nebola Anna Záborská. Tá chce reagovať novelou zákona o mene a priezvisku, ktorý by chirurgický zákrok vyžadoval. O stiahnutie usmernenia už ministra Lengvarského požiadalo aj ďalších vyše dvadsať poslancov a poslankýň OĽaNO. A tak ho ministerstvo zdravotníctva 6. júna stoplo. 

archívne video

Záborská prvýkrát viedla rokovanie zdravotníckeho výboru: Cigániková s Rašim sa bavili (Zdroj: Facebook/Jana Bittó Cigániková)

"Pozastavenie platnosti a účinnosti uvedeného odborného usmernenia sa vykonáva z dôvodu zadefinovania štandardných postupov správneho poskytovania zdravotnej starostlivosti osobe s diagnózou F 64.0 v súlade s ustanovením o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších zákonov," vysvetlilo ministerstvo. Dodalo, že uverejnením štandardného postupu pre diagnostickú jednotku F 64.0 transsexualizmus sa jeho platnosť obnoví.

Na Slovensku tak neexistuje legálne usmernenie, ako majú odborníci s transrodovými ľuďmi pracovať a podľa čoho majú vydávať posudky určené pre matriku, ktoré by viedli k právnej tranzícii.

Chýbajú odborníci

Okrem toho, že ak človek podstúpi zmenu pohlavia, je nútený aj ku kastrácii alebo sterilizácii, je problémom aj nedostatok odborníkov, akými sú psychiatri a sexuológovia. Nie je preto pravda, že by sa deti sebapoškodzovali, pretože si zmenili pohlavie, práve naopak.

Nedostatok psychiatrov a psychológov, nielen pre transrodových ľudí, ale aj pre deti, spôsobuje nárast pokusov o samovraždy či už u detí alebo dospelých, transrodových alebo heterosexuálnych. Na psychiku ťažko vplývali aj vyše dvojročné chaotické rozhodnutia v súvislosti s ochorením Covid-19 a dištančné vzdelávanie detí.  Súčasťou programového vyhlásenia vlády pritom bola reforma starostlivosti o duševné zdravie. 

 

 

Viac o téme: Zmena pohlaviaKastráciaIgor MatovičLgbti+Tranzícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu