Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Je to potvrdené: Hegerov posledný status definitívne patril aj Matovičovi, hrozí ďalší rozkol v OĽaNO?

Eduard Heger Zobraziť galériu (2)
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO) považuje akúkoľvek komunikáciu verejných činiteľov, ktorá vedie k ďalšiemu rozdeľovaniu spoločnosti, za kontraproduktívnu. Uviedla to jeho hovorkyňa Ľubica Janíková v súvislosti s vyjadreniami lídra OĽaNO Igora Matoviča na sociálnej sieti.

archívne video

Premiér Eduard Heger si želá, aby 2023 bol rokom rešpektu, zmieru a dialógu (Zdroj: Facebook/ Eduard Heger - predseda vlády SR)

"Čo sa týka vyjadrení jednotlivých politikov vrátane Igora Matoviča, k tomu sa predseda vlády vyjadril vo svojom statuse," uviedla Janíková s tým, že Heger sa usiluje o zmierlivý, kultivovaný, faktický a konštruktívny prejav. Na to vyzýva aj ostatných politických lídrov.

 

CESTOU SPÁJANIA Budúcnosť Slovenska je spájanie, nie rozdeľovanie. Štvavé kampane proti policajtom, prokurátorom,...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Tuesday, January 3, 2023

Štvavé kampane vedú len k ďalšiemu rozdeľovaniu občanov

Heger v utorok (3. 1.) na sociálnej sieti okrem iného napísal, že štvavé kampane vedú len k ďalšiemu rozdeľovaniu občanov. "Štvavé kampane proti policajtom, prokurátorom, sudcom, novinárom, liberálom či konzervatívcom, LGBTI+, Rómom, aktivistom či mimovládnym organizáciám sú hľadaním nepriateľa tam, kde nie je," uviedol.

Matovič v posledných dňoch uverejnil niekoľko statusov a komentárov, v ktorých sa vyhraňuje voči tzv. LGBTI+ ideológii. Kritizuje v nich napríklad operácie v súvislosti so zmenou pohlavia. Označil za choré, aby zmenu pohlavia podstupovali aj neplnoletí.

Je potrebná analýza stavu hnutia

V súvislosti so smerovaním OĽaNO hovorkyňa zopakovala Hegerove slová, že tieto otázky si musia vyriešiť najskôr vo vnútri hnutia. "Je potrebná istá sebareflexia a analýza stavu, v akom sa hnutie nachádza," dodala.

Heger o novej 76-tke rokuje, dohodu chce predstaviť už tento mesiac

Heger  rokuje s partnermi o vývoji situácie po páde vlády aj v týchto dňoch. Komentovať vývoj rokovaní nebude a predstaví až finálnu dohodu. Dohodu chce predstaviť v priebehu januára. Heger avizoval januárové rokovania o novej väčšine 76 poslancov. Ešte pred Vianocami hovoril, že sa plánuje v januári stretávať s politikmi z demokratického spektra, no nie s lídrami Smeru-SD a Hlasu-SD ani s extrémistami.

Predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár vtedy povedal, že trvá na predčasných voľbách, premiérovi však nebude kaziť rokovania o novej väčšine. Koalícia má podľa neho do konca januára pripraviť zmenu ústavného zákona a priviesť Slovensko k predčasným voľbám. Dodal, že ak k tomu nedôjde, prezidentka vymenuje úradnícku vládu.

Je to potvrdené: Hegerov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Úradnícku vládu bez opory v parlamente nepodporuje vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová. Kritizuje aj možnosť predčasných volieb. Tie podľa nej vždy priniesli Slovensku katastrofálny výsledok.

V súvislosti s otázkou spájania demokratických síl sa podľa Janíkovej vyjadril Heger jasne. "Spolupracovať chce so všetkými demokratmi, ktorí prechovávajú spoločné hodnoty ľudskej dôstojnosti, slobody a demokracie, rešpektu, spravodlivosti a mieru. Za takéhoto politika považuje aj Mikuláša Dzurindu," priblížila.

Viac o téme: KomunikáciaStatusyEduard HegerIgora MatovičRozdeľovanie spoločnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu