Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Záchranárske linky už kolabujú: Dávajte si pozor, kedy voláte lekárov, horúčka nie je choroba!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com, TASR- Roman Hanc)

BRATISLAVA - Slovensko v týchto dňoch prechádza vysokou chorobnosťou. Ide o rôzne respiračné problémy, ktoré však zahŕňajú chrípku a sú doplnené aj o vysoké teploty. Niekto je však až prehnane starostlivý a už len pri zvýšených teplotách sa snaží kontaktovať so svojím lekárom. V tomto prípade operačné stredisko zdvíha varovný prst a ľuďom radí, aby horúčku nepreceňovali a rozhodne aby ju nebrali ako chorobu.

Vladimír Lengvarský: Naďalej ostáva v platnosti stabilizačný príspevok pre všetkých ostatných zdravotníckych pracovníkov (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Horúčka nie je choroba, je to obranný mechanizmus tela

Aktuálne podľa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR patria vysoké teploty a respiračné ťažkosti k najčastejším príčinám zásahov záchranárov a to u všetkých vekových kategórií. "Zapamätajte si, horúčka nie je choroba – ide o obrannú reakciu organizmu, má svoj význam a dá sa zvládnuť aj v domácich podmienkach," zvýrazňuje stredisko v poslednom statuse.

 

HORÚČKA NIE JE CHOROBA Aktuálne patria vysoké teploty a respiračné ťažkosti k najčastejším príčinám zásahov záchranárov...

Posted by Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR on Tuesday, December 27, 2022

Nie je horúčka ako horúčka

Ak je vraj horúčka nižšia ako 38,5 stupňov Celzia, dodržiava sa pitný režim a pokoj na lôžku, nie je potrebné užívať antipyretiká, teda lieky na zníženie teploty. "Výnimkou sú deti, u nich znižujeme teplotu už pri hodnote 38 stupňov Celzia, v prípade bábätiek a detí, ktoré majú sklon k febrilným kŕčom, aj nižšiu. Vtedy antipyretiká podáme ihneď a dieťa sledujeme," zdôrazňuje stredisko.

Ak je však teplota vyššia ako 38,5 stupňov Celzia, podávajú lieky na zníženie teploty a telo ochladzujeme studenými obkladmi alebo zábalmi. "Pacienta ovinieme vyžmýkanou mokrou plachtou tak, aby končatiny zostali voľné. Meníme po 15 minútach, nepoužívame studenú vodu, ale vlažnú. Prípadne pacienta môžeme aj osprchovať vlažnou vodou. Ak sú ruky a nohy studené, zábaly nerobíme," konštatuje stredisko.

Nezabúdať na tekutiny

"Dôležité je piť dostatok tekutín – voda, slabý čaj, riedené ovocné šťavy, vývar. Ak je pacient apatický, odmieta piť, vyhľadáme odbornú pomoc. Svojho lekára kontaktujeme aj vtedy, ak horúčka neklesne po 3 dňoch. Ak má ťažkosti s dýchaním, modré pery, v prípade dieťaťa prvýkrát febrilné kŕče alebo je mladšie ako dva mesiace, okamžite kontaktujeme tiesňovú linku 155," dodávajú.

Záchranárske linky už kolabujú:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac o téme: ZáchranáriTeplotaOperačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu