Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Boris Kollár: Rozpočet by sa mohol prijať 10. januára, rokuje sa o novej 76-ke

Boris Kollár a Robert Fico
Boris Kollár a Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Štátny rozpočet by mohol prejsť 10. januára 2023, ak sa v ňom urobia úpravy. Pri otázke zmeny Ústavy SR v súvislosti s možnosťou skrátiť volebné obdobie má každá strana s niečím problém, schváliť by sa však mohol návrh SaS po drobných zmenách a ústupku OĽANO. Skonštatoval to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina).

Čo sa týka rokovaní o zložení rekonštruovanej vlády a novej "76", teda väčšiny v parlamente, čakajú aj na znenie požiadaviek SaS. Ak s nimi budú súhlasiť, mohlo by podľa slov Kollára dôjsť k dohode.

"Rozpočet môže prejsť, keď sme sa bavili so všetkými relevantnými stranami v parlamente, jedine s úpravou. Úprava musí byť viac-menej taká, že sa zo všeobecnej pokladničnej správy presunú zdroje na rezorty, a vtedy si vedia predstaviť aj ostatné strany schválenie rozpočtu," povedal s tým, že pravdepodobne sa ho podarí odsúhlasiť 10. januára. "Dovtedy pôjdeme desať dní v provizóriu, ale prakticky si to nikto nevšimne," priblížil.

Boris Kollár: Schôdzu pravdepodobne prerušíme do 10.1., dovtedy budú rokovania (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Kollár tiež poznamenal, že zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami chcel prijať ešte tento týždeň, no každá strana má s niečím problém. Poukázal na diskusie o možnostiach skrátiť volebné obdobie NR SR referendom, samorozpustením či ústavným zákonom. Sme rodina nemá problém ani s jednou možnosťou. Podčiarkol, že v parlamente nie je dostatočný súhlas, aby sa predčasné voľby schvaľovali 76 hlasmi. Trvá na 90 hlasoch poslancov z hľadiska garancie stability.

Čo sa týka rokovaní o zložení novej "76" a rekonštrukcii vlády, iniciatíva je podľa Kollára na premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO). "Aktuálne rokujú, ešte nemáme na papieri požiadavky napríklad SaS. Pokiaľ ich budem vidieť a budeme s nimi súhlasiť, potom nastane dohoda," reagoval na otázku, ako blízko sú strany k riešeniu.

Boris Kollár bude rokovať so všetkými stranami o rozpočte aj novej 76-ke v parlamente (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Prípadnú dohodu si šéf parlamentu predstavuje ako spísané memorandum, aby všetci jasne vedeli, ako postupovať a ako znela dohoda. "Musí k tomu prísť počas týchto dvoch, troch dní," podotkol. Kollár dodal, že hlava štátu im dala termín do konca januára a ak dovtedy neprijmú rozpočet, zmenu ústavy a neprídu ani s novou väčšinou v parlamente, prezidentka by mohla vymenovať úradnícku vládu.

Peter Pellegrini o aktuálnej situácii v parlamente (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poslanci ukončili pondelkové rokovanie, pokračovať budú ráno

Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili pondelkové rokovanie. V závere dvanásteho rokovacieho dňa 78. schôdze sa venovali novele Trestného zákona z dielne poslanca Milana Vetráka (OĽANO). Pokračovať v rokovaní budú poslanci v utorok (20. 12.) od 9.00 h. 

Vetrák ozrejmil, že novelou chce reagovať na záležitosti, o ktorých sa dlhodobo diskutuje. Jednou z nich je, či je vhodné mať v Trestnom zákone obligatórne prepadnutie majetku ako trest aj vzhľadom na posledný vývoj na domácej, ale aj medzinárodnej úrovni.

Pripomenul, že na Ústavnom súde (ÚS) SR je podanie od opozičných poslancov, ktoré podľa neho nie je motivované len odborne, ale môže reflektovať na to, že od roku 2020 sa uvoľnili ruky vyšetrovateľom a nominantom bývalých vlád hrozia aj tresty prepadnutia majetku. V novele rieši aj to, či je suma, keď sa konanie považuje za trestný čin, stanovená vo vhodnej výške.

V utorok majú poslanci prebrať ďalšie body programu a odhlasovať ich. Aktuálna schôdza by sa mala v utorok po hlasovaní o 17.00 h prerušiť do 10. januára. Štátny rozpočet na budúci rok sa podľa predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina) pravdepodobne schváli až po 10. januári.

Viac o téme: SchôdzaPrerušenieBoris KollárPoslanecké grémium
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu