Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nová dohoda medzi SaS a OĽaNO pri rozpočte: Našli ju opäť až po odchode Matoviča, zrušia sa koncesionárske poplatky?

Dohoda medzi SaS a OĽaNO na štátnom rozpočte má viacero bodov. Zobraziť galériu (4)
Dohoda medzi SaS a OĽaNO na štátnom rozpočte má viacero bodov. (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Môže byť ešte vláda Eduarda Hegera predsa len zachránená? Na túto otázku v tomto momente asi hľadajú odpoveď viacerí členovia vlády a rovnako tak aj opozičná SaS, ktorá sa včera po pomerne nečakane dlhom čase (za ktorý stihla padnúť aj vláda) našla dohodu na podpore štátneho rozpočtu. S ním neodmysliteľne súvisia aj nejaké podmienky zo strany SaS aj OĽaNO. V nasledujúcich riadkoch si ich vymenujeme, pretože sa netýkajú len pomoci ľuďom, lekárom a iným odvetviam, no na programe dňa je aj rušenie koncesionárskych poplatkov či zdanenie ruskej ropy!

Dohodli sme sa na podpore štátneho rozpočtu na budúci rok, potvrdil Heger (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Dohodu našli na rokovaniach bez Matoviča ... zase

"S partnermi sme rokovali dlhé hodiny a každý z nás musel pristúpiť na kompromisy," povedal po úmornom rokovaní premiér v demisii Eduard Heger. Zaujímavosťou je, že (podobne ako pri dohode s lekármi) aj teraz došlo k nečakane rýchlemu posunu v prípade dohody v momente, keď sa rozhodol viac na rokovaniach neparticipovať minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič.

Obsah dohody

Schválenie rozpočtu považuje premiér za prioritu, pretože je to vraj kľúčový dokument pre chod štátu a je podľa jeho slov označovaný aj ako zákon roka. "O to viac si vážim, že sme dnes oznámili dohodu a rozpočet podporia strany OĽaNO, Sme rodina, Za ľudí a SaS," pochválil sa predseda vlády v demisii.

Nová dohoda medzi SaS
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Z čoho teda pozostáva nová dohoda medzi OĽaNO a SaS pri podpore štátneho rozpočtu? Nuž, na túto tému ponúkame prehľad konkrétnych bodov dohody:


  • výdavkové limity (bod, ktorý si vybojovala hlavne SaS)
  • zdanenie ruskej ropy, prepravy plynu, liehu a hazardu
  • zavedenie nižšej dane vo výške 10% na gastro a športoviská či vleky
  • zrušenie koncesionárskych poplatkov, z ktorej bolo parciálne financované vysielanie verejnoprávnej RTVS
  • zmena v ECO - registračného poplatku pre autá
  • príspevok pre zdravotníctvo vo výške 740 + 80 miliónov eur (820 miliónov eur)

Nová dohoda medzi SaS
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Sulík ozrejmil, že ústupok SaS spočíval v schválení niektorých vyšších daní. Súhlasí, že tieto kroky prinesú zisk do štátneho rozpočtu a je rád, že niektoré dane sa zároveň znížia. "Som rád, že sme dospeli k záveru, že sme dospeli k dohode. Aj nám veľmi záleží na tom, aby pomoc pre ľudí vedela byť doručená, aby tomu nebránili legislatívne obmedzenia, ku ktorým by mohlo dôjsť, ak by nastalo rozpočtové provizórium," vyzdvihol predseda liberálov.

Nová dohoda medzi SaS
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Žiadna nová 76-tka vyrokovaná zo strany SaS nie je, dohoda je zatiaľ len na rozpočte, zvýrazňuje Sulík

Čo sa týka rokovaní o novej či rekonštruovanej vláde, novej väčšine v parlamente alebo predčasných voľbách, podľa Sulíka to oddelili od rokovaní o rozpočte. Dohoda na rokovaniach podľa neho zatiaľ nie je. Počas dňa sa mal aj s ďalšími predstaviteľmi SaS stretnúť s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Tá dala zvyšku koalície šancu na novú, zrekonštruovanú vládu do konca januára, inak začne podľa ústavy postupovať "ďalej", čo by zrejme znamenalo vymenovanie jej vlastnej "úradníckej" vlády, za ktorú by niesla zodpovednosť.

Matovič ustúpil, prečo?

Na záver dňa ešte odpovedá aj sám líder OĽaNO na otázku, prečo k dohode o schválení rozpočtu a jeho následnej demisii nakoniec došlo. Pred pár dňami to totiž vyzeralo, že OĽaNO a SaS sú na nože a po páde vlády už nikdy nebudú komunikačne kompatibilní. "Keďže všetci sme vedeli, že krvavé oči Sulíka túžia len po jednom - a preto som urobil, podľa mňa, jediné rozumné rozhodnutie. Moju hlavu za pomoc ľuďom. Mne to neublíži a milióny rukojemníkov budú vyslobodené. Pohoda, kľud, nebojte. Zažil som saskárov na 14 stretnutiach o pomoci rodinám. Nič s nimi nepohlo a drísty o tom, že inflácia raz skončí a preto pomáhať rodinám netreba, mi dodnes rezonujú v ušiach. Oni by to fakt ľuďou s úsmevom spravili. Ja nie. To je rozdiel medzi nami," odôvodňuje svoj ústupok Matovič.

 

PREČO? Mnohí ste mi od včera večera písali, prečo som ponúkol SaS za hlasovanie za štátny rozpočet svoju hlavu. Po tom,...

Posted by Igor Matovic on Wednesday, December 21, 2022
Viac o téme: DohodaKoncesionárske poplatkyŠtátny rozpočetSaSRichard SulíkOĽaNOEduard HegerVýdavkové limity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu