Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Po nekonečných týždňoch nastal PRELOM: Vláda a lekári dosiahli dohodu!

LOZ pokračuje v rokovaní na Úrade vlády. Zobraziť galériu (7)
LOZ pokračuje v rokovaní na Úrade vlády. (Zdroj: TASR/Úrad vlády SR, Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Po nekonečných týždňoch a neprestávajúcich tlačových brífingoch sa vraj konečne podarilo nemožné. Vláda a lekárski odborári sa nakoniec predsa len dohodli. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽaNO) po sobotňajšom rokovaní na Úrade vlády SR.

VIDEO Premiér Eduard Heger vyhlasuje, že kríza vďaka dohode s LOZ odvrátená:

Premiér ohlasuje, že sa ako vláda s odborovým zväzom lekárov dohodli, kríza je vraj odvrátená (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

Aktualizované 21:58 Šéf LOZ Peter Visolajský prosí poslancov parlamentu, aby legislatívne zmeny podporili, vyzval ich tiež, aby zodpovedne pristúpili k hlasovaniu o schvaľovaní rozpočtu. Na margo rušenia plánovaných zákrokov od 1. decembra v niektorých nemocniciach ubezpečil, že lekári spravia všetko pre to, aby pacienti dostali termíny tak, ako boli sľúbené. Zároveň vyzval medikov aj lekárov v zahraničí na návrat na Slovensko. "Radi vás privítame ako nových kolegov, spravili sme všetko pre to, aby sme pre vás vytvorili lepšie podmienky," povedal. 

Po nekonečných týždňoch nastal
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Aktualizované 21:57 "Naďalej zostáva v platnosti stabilizačný príspevok pre všetkých ostatných zdravotníckych pracovníkov," zdôraznil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Vyplatený by im mal byť podľa jeho slov do konca decembra. Dodal, že rezort tiež bude v najbližších dňoch pracovať na príprave pracovných zmlúv pre lekárov. 

Po nekonečných týždňoch nastal
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 21:50 K dohode sa vyjadril aj premiér Slovenskej republiky Eduard Heger. "Pri rokovaniach som myslel na všetky deti, tehotné ženy ale aj na onkologických pacientov, ktorým by sa po štvrtku nedostalo zdravotnej starostlivosti. To, ako premiér, som však nemohol dopustiť," poznamenal vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti.

Aktualizované 21:38 Zuzana Dolinková zo strany Hlas-SD poukázala na to, že k dohode došlo len vďaka tomu, že na rokovaniach nebol prítomný Igor Matovič.

 

Stačilo, aby Matovič odišiel z rokovaní a lekári a vláda sa našťastie dohodli 🤝

Posted by Zuzana Dolinková on Saturday, November 26, 2022

Aktualizované 21:25 Opozičník a exminister školstva Branislav Gröhling (SaS) poukazuje na to, že k dohode došlo vďaka tomu, že na jednaní chýbal Igor Matovič.

 

Vláda a lekári sa dohodli. Bez Igora Matoviča. Opäť sa potvrdilo, že najväčším problémom Slovenska je minister financií.

Posted by Branislav Gröhling - Vzdelanie je budúcnosť krajiny on Saturday, November 26, 2022

Aktualizované 21:23 Ministerstvo zdravotníctva predloží v pondelok (28. 11.) dohodnuté zmeny s Lekárskym odborovým združením (LOZ) na parlamentný výbor pre zdravotníctvo. Na sobotnej tlačovej konferencii o tom informoval šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).

Po nekonečných týždňoch nastal
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Aktualizované 21:12 Vláda sa lekármi dohodla. Vyše 2100 lekárov siahlo začiatkom októbra po výpovediach pre nespokojnosť so situáciou v zdravotníctve. Neskôr tiež viacerí podali výpovede z decembrových služieb. Lekárski odborári trvali na splnení ôsmich požiadaviek, problém pri dosiahnutí dohody bol najmä v otázke platov.

Po nekonečných týždňoch nastal
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Pokiaľ by k dohode nedošlo, hrozilo, že lekárom 30. novembra vyprší výpovedná lehota. V reakcii na to viaceré nemocnice prestali objednávať pacientov na plánované operácie od 1. decembra. Hrozilo tiež vyhlásenie núdzového stavu. 

 

❗️KRÍZA ZAŽEHNANÁ❗️ Vláda sa dohodla s lekárskym odborovým združením a odvrátila kolaps nemocníc.

Posted by Michal Šipoš on Saturday, November 26, 2022

Na dohodu reagoval aj tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Andrej Stančík.

 

Habemus dohoda!

Posted by Andrej Stančík on Saturday, November 26, 2022

Vláda a lekári dnes rokovali na Úrade vlády

Vláda a lekárski odborári dnes pokračovali v rokovaniach na Úrade vlády SR. Obe strany deklarovali ochotu dohodnúť sa. Za mediátora sa pôvodne ponúkla Slovenská lekárska komora. Lekárske odborové združenie (LOZ) ponuku odmietlo, rokovalo sa tak bez mediátora. Minister financií Igor Matovič však na rokovanie neprišiel. Otázka o platoch lekárov tak zostáva naďalej otvorená. Odborári naďalej trvajú na požiadavke zvyšovania platov vrátane odmeňovania za odpracované roky. "Keď pán premiér a ministri hovoria, že sedem bodov je vyriešených, čakáme, že to bude v najbližších dňoch schválené v parlamente. To bude pre nás potvrdením, že to myslia vážne," zdôraznil šéf LOZ Peter Visolajský. Viaceré nemocnice na Slovensku pre hromadné výpovede lekárov od decembra rušia, prípadne odkladajú plánované operácie. Pacientov na ne okrem iných neobjednáva Univerzitná nemocnica Bratislava, Nemocnica Poprad či Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov.

Nové nápady pána Matoviča prinášajú negatívne emócie do nemocníc, prišli sme dnes situáciu upokojiť a vyriešiť, tvrdí predseda lekárov (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) poslal riaditeľom nemocníc list, v ktorom im odporúča zvážiť všetky kroky na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti od 1. decembra. Na zabezpečenie lôžok ich žiada o preplánovanie pacientov objednaných na plánovanú zdravotnú starostlivosť.  Pri memorande je podľa Lengvarského zatiaľ dohoda na siedmich bodoch, nevyriešenými zostávajú platy.

Odborári trvajú na zvýšení miezd pre lekárov za odpracované roky. Kritizujú zámer ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) zaviesť stabilizačný príspevok pre zdravotníkov, ktorí zostanú v nemocniciach. Premiér Eduard Heger (OĽANO) avizoval, že vláda neplánuje ustúpiť od návrhu na stabilizačný príspevok.

Matovič nebude rokovať s LOZ, dohodu necháva na premiérovi

Šéf OĽANO a minister financií Igor Matovič už viac nebude rokovať s Lekárskym odborovým združením (LOZ), dohodu necháva na premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO). Avizoval to v statuse na sociálnej sieti. "Budem chápať, keď im v niečom ustúpi, aj keď ich požiadavky už dávno presiahli hranicu boja za spravodlivú mzdu," zdôraznil šéf rezortu financií. Podotkol, že s odborármi rokoval približne 40 hodín.

Viac o téme: VládaLekáriPlatyIgor MatovičÚrad vládyLOZPeter Visolajský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu