Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sulík odkryl pozadie tajných rokovaní so Zieglerom, ktorý mieril do R. Soboty: Narazili na nevôľu "veľkých hráčov"

Richard Sulík (SaS) Zobraziť galériu (3)
Richard Sulík (SaS) (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, gettyimages.com)

BRATISLAVA - Bavorská spoločnosť Ziegler Group mala v pripravovanom štátnom priemyselnom parku v Rimavskej Sobote vytvoriť podnik na spracovanie dreva. Fungovať mal už od budúceho roka a prácu pri výrobe drevodomov by dostalo 430 ľudí. Exminister hospodárstva Richard Sulík (SaS) však potvrdil, že sa tak definitívne nestane.

Do Rimavskej Soboty mieri Ziegler Group: Zamestná 450 ľudí, uviedol Sulík (Zdroj: TASR / Jaroslav Novák)

Sulík o možnom príchode Ziegler Group do Rimavskej Soboty informoval minulý rok v lete. Mala to byť prvá zahraničná investícia tejto spoločnosti s nákladmi okolo 255 miliónov eur. S produkciou sa malo začať už v roku 2023.

Hlavným dôvodom, pre ktorý Ziegler do štátneho priemyselného parku v Rimavskej Sobote nepríde, sa stala pravdepodobne drevná surovina. Ako exminister Sulík píše v blogu na  Denníku N, nový podnik jej mal ročne spracovávať okolo milióna kubíkov, čo je asi osmina dreva, ktoré sa ročne vyťaží na Slovensku. "To je šialene veľa, najmä, ak ide o drevo ihličnaté," pripomenul. O surovinu by tak prišli nielen viaceré píly v okolí Rimavskej Soboty, no podľa Sulíka to narazilo najmä "na nevôľu veľkých slovenských hráčov, konkrétne firmu Rettenmeier a najmä firmu PRP z Lučenca, len 30 km od Rimavskej Soboty. V podstate išlo o surovinu, ktorej najväčším dodávateľom sú večne v korupčnom bahne sa nachádzajúci štátny podnik Lesy š.p., ktorý dodáva približne polovicu dreva."

Inou alternatívou boli podľa Sulíka rokovania "ohľadom nejakého druhu spolupráce" medzi Zieglerom a firnou PRP, no ani z toho nakoniec nič nie je a Ziegler sa definitívne stiahol. 

Črtá sa nový investor

Sulík avizuje, že nie je všetko stratené. Tvrdí, že sa začal črtať iný investor z elektrotechnického priemyslu, ktorý by na menšej ploche zamestnal viac ľudí a v čistejšej a menej hlučnej výrobe. 

Sulík odkryl pozadie tajných
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kritika z OĽANO: Na vine je Sulík

Chyba pri tejto investícii nastala podľa Petra Kremského už na začiatku rokovaní, "keď ministerstvo hospodárstva nadhodnotilo možnosti dodávok dreva na Slovensku a nasľubovalo investorovi nemožné." Je presvedčený, že Sulík chybne prepočítal alebo výrazne nadsadil kapacity dodávok ihličnatého piliarskeho dreva. "Mám silnú obavu, že v celej tejto kauze bolo hlavným cieľom minúť štátne peniaze na kúpu a úpravu pozemkov."

 

SULÍK NECHAL PRÍPAD ZIEGLER VYHNIŤ A JEHO CHYBOU JE DNES INVESTÍCIA ZMRAZENÁ 🤥 ❗Veľká investícia v drevospracujúcom...

Posted by Peter Kremský, poslanec OĽANO on Friday, November 4, 2022

 

Viac o téme: DrevodomyInvestíciaZieglerRichrd Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu