Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sulík sa pustil do koalície pre kontroverzné zákony! Zrada Klusa za flek v Bruseli aj kšeft s kotlebovcami?

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Maarty von B./Topky.sk)

BRATISLAVA –Hlasovací maratón v Národnej rade (NR) SR bol ukážkou "spolupráce a otvorených dohôd s kotlebovcami". Vyhlásil to v stredu na tlačovej konferencii v parlamente líder SaS Richard Sulík. Vďaka tejto spolupráci podľa jeho slov prešli v NR SR viaceré absurdnosti. Sulík navyše obvinil svojho vlastného poslanca Martina Klusa, že hlasoval s koalíciou výmenou za niečo, „napríklad nejaké teplé miesto v Bruseli".

Sulík spomenul napríklad zákon o energetike z dielne Kataríny Hatrákovej (nezaradená) a Miloša Svrčeka (Sme rodina), ktorý podľa neho zakazuje firmám pripojiť sa priamo na hlavnú plynovú rúru. "Zatiaľ čo v elektroenergetike je dovolené pripojiť sa na hlavnú elektrickú sieť," podotkol.

Sulík sa pustil do koalície (Zdroj: Maarty von B)

 

Parlament v utorok zároveň neschválil novelu ústavného zákona o spolupráci Národnej rady a vlády v záležitostiach EÚ. "Bolo dohodnuté, že toto prejde, na tomto sa dlhé týždne pracovalo," zdôraznil Sulík. Koaličné Sme rodina podľa neho zablokovalo návrh spojenia eurovolieb s prezidentskými voľbami a tiež vládny návrh zákona o odbremenení cudzincov od byrokracie pri žiadaní o pobyt na území Slovenska.

Sulík sa pustil do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Maarty von B./Topky.sk)

"Čerešničkou na torte" bol podľa neho Svrčekov návrh znížiť daň z pridanej hodnoty (DPH) na 10 percent na lyžiarske vleky, umelé kúpaliská či hokejové štadióny. "Takto sa nedá fungovať, že na poslednú chvíľu tu niekto z klobúka vyčaruje nejakú zmenu. Toto sa nám podarilo zablokovať v parlamente, avšak nie natrvalo, bolo to len odsunuté. Ja teda dúfam, že sa nájde dostatok zdravého rozumu, aby takéto niečo, keď to príde na hlasovanie, nebolo schválené," skonštatoval predseda SaS s tým, že sú za zníženie DPH, ale musí to mať nejaký systém.

Klus hlasovanie zobchodoval

Zablokovať sa SaS snažila aj návrh zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Sulík upozornil, že to nevyšlo pre jediný hlas Martina Klusa, ktorý odišiel z poslaneckého klubu SaS.

Sulík sa pustil do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Ja nerozumiem, ako môže človek, ktorý dlhé roky spolupracuje so stranou, pre ktorú sú vyššie dane červenou čiarou a je s tým evidentne stotožnený, zrazu a vedome svojím hlasom prispeje k tomu, aby parlament bol uznášaniaschopný, pretože bez jeho hlasu by nebol. Umožnil, aby následne prešlo zdaňovanie dôchodkov,“ vyhlásil Sulík s tým, že pre neho osobne je to veľké sklamanie, ktoré od Klusa nečakal. „Mám podozrenie, že za tým bude aj nejaký druh volebnej korupcie, napríklad nejaké teplé miesto v Bruseli. Ukáže nám to čas,“ dodal.

Viac o téme: Rokovanie Richard SulíkKotlebovciParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu