Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ROZHOVOR Kandidát na banskobystrického župana Lunter: S eurofondami a odlivom ľudí majú probémy aj iné kraje

Podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja a kandidát na župana BBSK Ondrej Lunter Zobraziť galériu (4)
Podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja a kandidát na župana BBSK Ondrej Lunter (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

BANSKÁ BYSTRICA - Ide do tuhého. Reč je o komunálnych a župných voľbách, ktoré sa tento rok konajú spolu posledný októbrový víkend. Súboj o víťazstvo je napätý a protikandidáti na seba vyťahujú rôzne informácie, čím sa snažia ovplyvniť výsledok volieb. Tvrdý súboj panuje aj v Banskobystrickom kraji. V rozhovore pre Topky.sk poukázal kandidát Ondrej Lunter na odvrátenú stránku volieb.

Pán Lunter, v súčasnosti sa vo veľkom rieši energetická kríza. Ako sa s týmto problémom vysporadúvate vy na Úrade BBSK? Aké kroky ste podnikli, aby ste ušetrili?

- Začiatkom mesiaca sme predstavili 10 okamžitých opatrení, ktorými chceme znížiť energetickú náročnosť Úradu BBSK a zriadených organizácií. Cieľom je ušetriť 15% nákladov na energie. Sledujeme vládu, ktorá má tiež ambície vo verejných budovách, ak sa objaví čokoľvek užitočné nad rámec našich opatrení, okamžite to zavedieme. Rovnako BBSK pracuje aj na dlhodobých opatreniach, ktoré majú viesť k výraznejším úsporám, ako napríklad zvýšenie sebestačnosti inštalovaním fotovoltických a fototermických panelov na strechách objektov vo vlastníctve BBSK, zmena palivovej základne pre vykurovanie a prípravu teplej vody, modernizácia a zateplenie budov v našej správe, napríklad škôl, a niektoré ďalšie.

Archívne VIDEO Ondreja Luntera v kandidatúre na predsedu BBSK podporí aj Hlas-SD

Ondreja Luntera v kandidatúre na predsedu BBSK podporí aj Hlas-SD (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Údajne sa od nástupu súčasného župana do funkcie, ktorý je aj vašim otcom, navyšovali počty pracovníkov na úrade. Neplánujete ich počet, vzhľadom na aktuálne informácie o obrovských účtoch za energie, preriediť?

- Naši predchodcovia si postavili na krajskom úrade posilňovňu, my sme odborne posilnili kapacity krajského úradu so zámerom, aby prinášali ľuďom v kraji nové projekty a nové peniaze. Každý má nejaké priority. Naši predchodcovia mali zastavené čerpanie eurofondov, my sme od nástupu získali pre kraj 85 miliónov eur. Rozvojová agentúra BBSK, ktorú sme založili, rozbehla obrovské množstvo projektov v sociálnych službách, vzdelávaní, podpore lokálnej výroby. Veľa ľudí pracujúcich pre kraj sme dokázali zaplatiť aj z externých zdrojov bez nárokov na krajský rozpočet. Bez nasadenia ľudí toto neurobíte, každý jeden priniesol veľkú pridanú hodnotu. Ale dnes sa samozrejme nedá vylúčiť nič, dnes nikto nepozná ani len blízku budúcnosť. Sme pripravení na každý scenár.


Banskobystrický kraj je v poslednom období kritizovaný pre nedostatočné čerpanie eurofondov, prehratý súdny spor, či ďalšie veci. Ako sa na to pozeráte?

- Namiesto formulácie “je kritizovaný” by bolo presnejšie povedať “váš hlavný protikandidát v kampani tvrdí”. Je pravda, že predovšetkým majiteľ SAD Zvolen pán Polóny tvrdí naozaj poľutovaniahodné množstvo neprávd. Napríklad eurofondy. Ľudia si musia pamätať, kto vládol v kraji v predchádzajúcom období. A že čerpanie eurofondov bolo úplne zastavené. Eurofondové projekty sme začínali v BBSK v roku 2018 od nuly. Preto je korektné hodnotiť a porovnávať výsledky od roku 2019. Celková hodnota schválených a zazmluvnených projektov odvtedy predstavuje 72 miliónov. K tomu prirátajme eurofondové projekty vo výške viac ako 13 miliónov eur pre organizácie kraja, čo sú predovšetkým školy a zariadenia sociálnych služieb. Dokopy 85 miliónov eur. Dnes je to druhá najvyššia čiastka v tomto období zo všetkých krajov.

ROZHOVOR Kandidát na banskobystrického
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Počas „županovania“ vášho otca prehral BBSK spor so SAD Zvolen. Ako sa na celú vec pozeráte? Čo by ste na mieste svojho otca spravili v tejto veci inak?

- Tento spor sme neprehrali: okresný súd rozhodol, že dodatky k zmluvám s autodopravcami, ktoré uzavrel župan Kotleba, sú nezákonné, potom odvolací krajský súd vrátil súd okresnému, že nedokáže vec posúdiť. Tým sme sa vyhli potenciálne vysokej pokute, ktorá kraju hrozila, a v konaní sme nepokračovali. My sme nevideli dôvod vec eskalovať ani teraz, ani počas súdneho konania. Kraj riadne platil dopravcom, nemali sme žiadne finančné nároky, nikdy som nepochopil, prečo SAD Zvolen eskalovali konflikt. Samozrejme sme mohli celú vec ignorovať.

Lenže nové vedenie BBSK po vo voľbách 2017 robilo kompletnú kontrolu zmlúv uzatvorených BBSK v predchádzajúcom období, aby predišlo akýmkoľvek nezákonným konaniam. A po dôkladnej právnej analýze tzv. dodatkov, ktoré uzatvorili predchádzajúci župan Kotleba a pán Polóny za SAD Zvolen, sme dospeli k presvedčeniu, že zmluvné dodatky uzavreté s autodopravcami môžu odporovať európskej legislatíve. Že nešlo iba o náš dojem potvrdil aj okresný súd, ktorý skonštatoval, že uzavretie dodatkov bolo protiprávne. Nešlo iba o princíp, že nové vedenie sa občanom kraja zaviazalo, že budeme postupovať v súlade so zákonom a nebudú sa tolerovať nezákonnosti. Išlo aj o možné pokuty od Úradu pre verejné obstarávanie. Ak by BBSK nepodnikol žiadne kroky a tolerovalo by možný neprávny stav, kraju hrozila pokuta až do výšky 7 miliónov eur.

Nie je cena, ktorú si vypýtala advokátska kancelária, v ktorej pôsobí pán Pala, prehnaná? Kde chce kraj na ňu zobrať peniaze?

- Zrejme vychádzate z tvrdenia pána Polónyho, ktorý hovorí o sume viac ako štyri milióny eur za tento spor. Ide o načisto vymyslenú a ničím nepodloženú sumu. Tiež vás musím opraviť, že právne služby poskytla renomovaná kancelária TaylorWessing, ktorá je minimálne v oblasti dopravy a zdravotníctva, a teda témach, v ktorých BBSK spravuje milióny eur, na Slovensku uznávanou odbornou autoritou a jej služby viackrát využil aj samotný štát. V tejto veci išlo o hroziacu pokutu pre kraj od ÚVO až do výšky 7 miliónov, ktorej sme sa aj vďaka sporu a rozsudkom okresného a krajského súdu vyhli, pričom právne služby za túto vec počas štyroch rokov vyšli na dvestosedemdesiat tisíc eur.

Ondrej Lunter
Zobraziť galériu (4)
Ondrej Lunter  (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Neplánujete o vyrúbenej cene kancelárie ešte rokovať? Dokedy má splatnosť?

- Ako som uviedol v predchádzajúcej odpovedi, išlo o štandardnú sumu za právne služby, ktoré kraj hradil priebežne. Mimochodom, celková suma za všetky právne služby, nielen tento spor, predstavovala priemerne menej ako 0,06% z rozpočtu kraja. Celá táto téma je umelo nafúknutá a plná nepravdivých informácií.

Prečo kraj doteraz nečerpal eurofondy ani z jednej výzvy a prečo ani jednu doteraz nevyhral?

- Tvrdenie, že kraj doteraz nevyhral ani jednu výzvu a nezískal z nej eurofondy, je ďalšia hrubá lož, ktorá sa objavila v kampani. Eurofondové schémy sú pomerne zložité a my sme uspeli vo všetkých projektoch, ktoré sú nám vyčítané buď z neinformovanosti alebo so zámerom šíriť nepravdy. Pokiaľ ide o čerpanie, už som vysvetlil, že po predchodcoch sme začínali v eurofondoch od nuly, od napísania projektu, cez schválenie a získanie prostriedkov, kde sme v tomto období druhý najlepší kraj, až po dokončenie a vyčerpanie peňazí, sú to v priemere asi 4 roky. Štatistickú nulu za dočerpanie peňazí na projekty schválené po roku 2018 majú rovnakú všetky kraje. To neznamená, že fondy sa nečerpajú.

Aká je aktuálna situácia v kraji?

- Som veľa medzi ľuďmi a predpokladám, že všade dnes žijú ľudia rovnakými témami: obavy súvisiace s cenami energií, rast cien všeobecne a neistota, čo a ako bude. A ak vôbec hovoria o “veľkej” politike, tak sú znechutení až nahnevaní. A to ma mrzí, lebo vidím, že keď hovoríme o obci, meste alebo kraji, ľudia vedia oceniť rozumné úsilie a reálne výsledky tam, kde sa nám podarili dosiahnuť, či už zrekonštruovať cestu, domov sociálnych služieb, alebo zriadiť novú ambulanciu. Teší ma, že dnes už veľa ľudí v kraji cíti pozitívne zmeny v našom kraji. Lebo tu nejde o slová, ale o hmatateľné výsledky, ktoré nejde prehliadnuť, alebo odškriepiť.

Viac ako 600 km kompletne zrekonštruovaných ciest, opatrovateľskú sociálnu službu, tam kde chýbala starostlivosť pre našich seniorov, 4 násobný nárast investícií do modernizácie našich škôl, alebo viac ako stovka nových produktov v cestovnom ruchu, vďaka ktorým sa stávame jednou z najvyhľadávanejších destinácii pre turistov. Posunuli sme náš kraj dopredu a napriek tomu, že je ešte veľa práce pred nami, ľudia túto zmenu cítia a hodnotia ju pozitívne.

Na snímke uprostred podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a kandidát na župana BBSK Ondrej Lunter a poslanci zastupiteľstva BBSK za Hlas-SD
Zobraziť galériu (4)
Na snímke uprostred podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a kandidát na župana BBSK Ondrej Lunter a poslanci zastupiteľstva BBSK za Hlas-SD  (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Rovnako mnohí hovoria o rodinkárstve, ktoré sa malo zaviesť na úrade. Ako vnímate túto kritiku?

- Posúďte sami. Kandidoval som na poslanca zastupiteľstva BBSK v župných voľbách v roku 2017 a bol som zvolený ako poslanec s tretím najväčším počtom hlasov. Do funkcie podpredsedu BBSK ma zvolilo krajské zastupiteľstvo po roku práce a po odchode jedného z podpredsedov počtom hlasov 39 zastupiteľov, proti bol jeden a ja som sa zdržal. Dá sa povedať, že do mojej pozície som bol riadne zvolený dvakrát: raz voličmi vo voľbách a druhýkrát zástupcami voličov vo voľbách v krajskom parlamente. Druhé meno, ktoré sa spomína, je bratranec župana v jednej z funkcií v regionálnej organizácii správy ciest. Tá organizácia má svojho šéfa, ktorý ho vybral. Župa a jej organizácie majú dokopy viac ako 5 500 zamestnancov. Na úrade nepracuje žiadna manželka, brat ani nikto iný, ako tomu bolo v predchádzajúcom období.

Je pravda, že z kraja za posledných 5 rokov odišlo najviac ľudí?

- Pravda je taká, že s výnimkou dvoch krajov na západe Slovenska sa tento odliv týka všetkých krajov. A ešte stále viac z východnejších častí, ale aj z Nitrianskeho kraja, ako od nás zo stredu Slovensku. Teší ma, že sa ale ľudia do kraja aj vracajú, sťahujú, dokonca zo zahraničia. Vyľudňovanie niektorých regiónov bol jeden z motívov kandidatúry súčasného župana pred piatimi rokmi: dať zmysel kraju, naplniť kompetencie kraja prácou a poskytnúť ľuďom lepšie služby. Nasadili sme najrýchlejšie tempo rekonštrukcie ciest, dokopy 600 km. Do obnovy, modernizácie a vybavenia škôl investovali viac ako štvornásobok peňazí oproti predchádzajúcemu obdobiu a dvojnásobok do zariadení sociálnych služieb, zrekonštruovali sme 37 týchto zariadení.

Rozbehli revolučný projekt integrovanej starostlivosti o seniorov u nich doma, investovali štyri milióny do rozvoja cestovného ruchu. Zakladali sme ambulancie a vyčlenili 3 milióny do náboru nových lekárov, keďže štát v tomto zlyháva. Pomáhali sme predať sa lokálnym producentom. Za posledné 4 roky sme boli druhý najlepší kraj pri získavaní eurofondov. Som si istý, že sme na dobrej ceste zvrátiť dlhodobý trend a ľudia sa budú do kraja vracať vo vyššom počte ako odchádzať.

Ste spokojný s výsledkami, ktoré máte za 5 rokov ako podpredseda kraja? Čo je pre vás najväčší úspech?

- Mám radosť z každej služby, ktorú sme ľuďom poskytli lepšie a viac ako v minulosti. Veľmi si vážim dôveru a spoluprácu na projektoch, ktorú sme rozbehli s mnohými obcami a mestami. Dali sme zmysel krajskej samospráve, ktorej zmysel mnoho ľudí ani nevidelo. Za dve volebné obdobia dokážeme zrekonštruovať 1000 km ciest, rozšírime integrované sociálne služby pre ďalších 30 tisíc seniorov, opravíme znovu ďalšie nové školy… to všetko sme rozbehli a do mnohých mikroregiónov kraja sme priniesli étos spolupráce a vieru, že spoločne dokážeme viac.

Viac o téme: BBSKŽupné voľbyOndrej LunterRozhovor s Ondrejom LunteromVolebná protikampaňBanskobystrická župa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu