Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Premiér poďakoval poslancom, ktorí ministra financií vo funkcii podržali: Matovič hovorí o sprisahaní liberálov s mafiou

Igor Matovič Zobraziť galériu (6)
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ochrániť Slovensko pred následkami energetickej krízy je najvyššia priorita. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO) na sociálnej sieti po tom, ako sa Národnej rade (NR) SR nepodarilo odvolať z funkcie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Poďakoval sa poslancom, ktorí ministra vo funkcii podržali. Apeloval pritom na odhodenie politických tričiek, aby mohol parlament prijímať opatrenia na pomoc občanom a ochranu ekonomiky.

"V týchto časoch je pre nás maximálne dôležité, aby sme mohli celé naše úsilie vložiť do riešení energetickej krízy a prijímať opatrenia, ktoré pomôžu našim občanom a ochránia slovenskú ekonomiku. Môžeme tak pokračovať v odložení politických tričiek v parlamente, lebo rovnako ako počas pandémie, aj teraz ide o oveľa vyššie záujmy, ako sú politické spory," uviedol premiér.

VIDEO Parlament sa uzniesol, že Matovič zostáva vo funkcii ministra financií!

Parlament sa uzniesol, že Matovič zostáva vo funkcii ministra financií! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Už stihol reagovať aj Matovič

Matovič na sociálnej sieti reagoval na výsledky jeho odvolávania opätovnou kritikou SaS, ktorá iniciovala mimoriadnu schôdzu NR SR. Hovorí o sprisahaní liberálov s mafiou zo Smeru-SD a Hlasu-SD či s Milanom Mazurekom (nezaradený). Považuje to za dôkaz, že líder SaS Richard Sulík je schopný "sprisahať sa po voľbách aj s diablom či povaliť aj štvrtú protikorupčnú vládu, ak by, božechráň, bol jej súčasťou".

Premiér poďakoval poslancom, ktorí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

Za vyslovenie nedôvery Matovičovi hlasovalo v utorok 73 zo 124 prítomných poslancov. Na jeho odvolanie bol potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov, teda 76.

Premiér poďakoval poslancom, ktorí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na neodvolanie Igora Matoviča reagoval aj Peter Pellegrini

Premiér poďakoval poslancom, ktorí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

VIDEO Podľa Pellegriniho stálo odvolávanie Matoviča na Tarabovi a Kuffovcoch

Podľa Pellegriniho stálo odvolávanie Matoviča na Tarabovi a Kuffovcoch (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Andrej Danko na neodvolanie Igora Matoviča reaguje takto: 

SaS chce po hlasovaní o Matovičovi rokovať o predčasných voľbách 

Strana SaS berie na vedomie, že minister financií Igor Matovič (OĽANO) nebol odvolaný z funkcie. SaS sa tak stáva tvrdou opozičnou stranou a jej snaha o návrat do vlády je uzavretá. Po hlasovaní v Národnej rade (NR) SR to v utorok povedal predseda SaS Richard Sulík. Strana je podľa neho pripravená rokovať o predčasných voľbách.

Premiér poďakoval poslancom, ktorí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Naši bývalí koaliční partneri plus niektorí fašisti sa rozhodli držať Igora Matoviča vo funkcii," povedal Sulík. "Pre stranu SaS sú snahy vrátiť sa do tejto vlády uzavreté. Nebudeme sa o to viac pokúšať," dodal. Liberáli tak v budúcnosti podľa Sulíka v parlamente podporia iba návrhy, s ktorými sa stotožnia.

VIDEO SaS chce po hlasovaní o Igorovi Matovičovi rokovať o predčasných voľbách

SaS chce po hlasovaní o Igorovi Matovičovi rokovať o predčasných voľbách (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predseda SaS upozornil, že Matovič by nezostal ministrom bez podpory nezaradených poslancov okolo Tomáša Tarabu, ktorým v utorok parlament posunul do druhého čítania viacero zákonov. "Vládne tu OĽANO so Sme rodina a s fašistami. Je to úplne jasné. Ja som zvedavý, čo spravia tí ľudia, ktorí hovorili, že pre nich také niečo neprichádza do úvahy," povedal Sulík.

Reakciu si neodpustil ani Michal Šipoš

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš je rád, že sa nepodarilo Matoviča odvolať. "Aj u nás v klube máme kolegov, ktorí neprišli na hlasovanie. Je to dôkaz toho, že klub je slobodný, poslanci majú svoj názor," poznamenal. Podstatné preňho je, že nikto z OĽANO nehlasoval za vyslovenie nedôvery. Odmieta, že by mali nejakú dohodu s nezaradenými poslancami okolo Tomáša Tarabu, ktorí rovnako nehlasovali za odvolanie Matoviča a v utorok im prešlo niekoľko návrhov. Šipoš pripomenul, že schválili aj iné opozičné návrhy, aj body SaS. Liberálov označil za najbližších partnerov z opozície.

VIDEO Obyčajní ľudia reagujú na neúspešnú snahu opozície odvolať Igora Matoviča z funkcie ministra

Obyčajní ľudia reagujú na neúspešnú snahu opozície odvolať Igora Matoviča z funkcie ministra (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Heger hovorí o pluralite názorov

Premiér Heger poznamenal, že poslanci OĽANO nie sú ovce. Hovorí o pluralite názorov a hĺbkovej diskusii v súvislosti s platformou v rámci klubu, ktorá avizovala výhrady voči Matovičovi a nezúčastnila sa na hlasovaní. Diskusia s Matovičom je podľa neho veľmi otvorená a konštruktívna. Od SaS očakával, že bude konštruktívnou a odbornou opozíciou, keďže to avizovala. Je mu ľúto, že zmenila postoj. Premiér podčiarkol, že prioritou najbližších mesiacov nie sú predčasné voľby, ale riešenie energetickej krízy. Reagoval tak na vyjadrenia SaS o otvorenosti diskusii o predčasných voľbách.

Viac o téme: OdvolávanieReakcieIgor MatovičEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu