Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Finančná správa aj polícia varujú: Ak od nich dostanete TENTO mail, nereagujte! Veľké podvody pod ich hlavičkou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Ak dostanete list od súkromnej firmy s tým, že chce, aby ste jej uhradili určitú sumu za kúpu alebo službu, na ktorej okolnosti si neviete spomenúť, automaticky vás premknú obavy, že by mohlo ísť o podvod. Ak vám však príde podobná pošta od štátnej inštitúcie, možnosť, že by ste mohli byť oklamaní, vám hneď napadnúť nemusí. Ale mala by.

Finančná správa upozorňuje na podvodné emaily s vymáhaním falošných colných poplatkov. "Neznámy odosielateľ pod hlavičkou „Spolok colníkov“ elektronicky vyzýva uhradiť colné poplatky, ktoré sa môžu pohybovať až v tisícoch eur. V žiadnom prípade nejde o aktivitu finančnej správy, preto odporúčame na dané emaily nereagovať, t. j. neodpisovať a nedistribuovať ich ďalej, rovnako neotvárať prílohu emailu a neuhrádzať tieto poplatky," uviedli.

 

Pozor na podvodné emaily s vymáhaním falošných colných poplatkov ❗ Buďte opatrní ako a komu posielate "colné poplatky"...

Posted by Finančná správa on Tuesday, August 9, 2022

Ľuďom odporúčajú, aby si všímali logo a adresu odosielajúceho - tá je väčšinou neidentifikovateľná. Tiež si majú pozorne prečítať obsah emailu a v prípade pochybností kontaktovať finančnú správu na oficiálnych stránkach alebo zavolať na call centrum a takýto mail ďalej nedistribuovať a neodpisovať naň. Samozrejmosťou je, aby ste v žiadnom prípade nič neplatili.

POZOR na tieto praktiky „policajtov“: Upozorňuje na ne samotná polícia! Na TOTO nikdy nereagujte

"Finančná správa pri oznamovaní colného dlhu nevyužíva emailovú formu komunikácie. Ak je realizované colné konanie, kedy colné vyhlásenie podáva deklarant resp. zástupca, využíva sa informačný systém CEP - centrálny elektronický priečinok. Elektronická komunikácia je vždy zabezpečovaná kvalifikovaným elektronickým podpisom/kvalifikovanou elektronickou pečaťou a to zo strany deklaranta ako aj zo strany colných orgánov finančnej správy," ozrejmili.

Finančná správa aj polícia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Polícia SR - Trenčiansky kraj)

Problémy s "dvojníkmi" majú aj policajti

Veľmi podobný problém riešia aktuálne aj policajti. Niekto totiž v ich mene pod hlavičkou oficiálnych inštitúcií posiela predvolania. Neštítia sa ničoho, najskôr zneužili logá slovenských bánk, doručovateľov poštových zásielok ako napr. Slovenská pošta, Packeta či Fedex, a teraz zneužili logo polície a Europolu,“ upozornili.

 

❗️POZOR❗️HLÁSITE NÁM MNOŽSTVO ÚDAJNÝCH TELEFÓNATOV OD POLÍCIE, IDE O PODVOD❗️ Dnes sme tu už mali jeden podvod v...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Monday, August 8, 2022

„Viacerí ste nám poslali "predvolanie", ktoré pristálo vo vašich emailových schránkach. Dôležitosť tejto "úradnej listiny" je zvýraznená menami zástupcu riaditeľa Europolu a policajného prezidenta. Aby bola listina úplne dokonalá, sú na nej logá polície a Europolu,“ ozrejmili. Podvodníci podľa nich pravdepodobne rátajú s tým, že ak zareagujete na ich email a odpíšete im, že sa "výsluchu" zúčastnite, budú od vás žiadať peniaze, alebo údaje z platobnej karty výmenou za to, že nebudete stíhaný za údajne "sexuálne trestné činy". Takto však v žiadnom prípade predvolanie nevyzerá. Ak chce vyšetrovateľ alebo poverený príslušník predvolať osobu, predvolanie posiela poštou, kde je uvedená adresa policajného útvaru. Predvolanie sa totiž neposiela emailom, ale poštou. Vyšetrovateľ si svedkov predvoláva aj telefonicky.

Finančná správa aj polícia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Na naozajstnom predvolaní je aj pečiatka útvaru policajného zboru, ktorý vo veci vedie vyšetrovanie a podpis orgánu činného v trestnom konaní, teda podpis vyšetrovateľa, alebo povereného príslušníka. Nie podpis policajného prezidenta alebo iného policajného funkcionára. Na naozajstnom predvolaní sa neuvádza ani meno policajného prezidenta ani zástupcu riaditeľa Europolu ani iných funkcionárov. Ak vám takéto predvolanie prišlo - ide o pokus o podvod.

Okrem emailov však podvodníci skúšajú kontaktovať ľudí aj prostredníctvom telefónov a v akcii boli aj "fejkoví" policajti, kedy obete naletia falošným policajtom a vyhodia podľa ich inštrukcií peniaze zabalené vo vrecku von z okna v domnení, že si ich takto ochránia, pretože “fejkový” policajt im ich zoberie a ochráni.

Viac o téme: OdvodPolícia Finančná správa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu