Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

POZOR na stratu či krádež dokladov: Vyfasovať môžete aj pokutu! Čo robiť, ak o ne prídete na dovolenke?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Nepríjemné, no stane sa. Strata či krádež dokladov vie poriadne skomplikovať život a predstavuje aj značné riziko, nakoľko neviete, komu sa vaše citlivé údaje dostanú do rúk. Mnohí v prvých chvíľach potom, ako zistia, že svoje doklady zrazu nemajú, nevedia ako postupovať a na koho sa obrátiť. O to horšie chvíle zažívajú, ak sa im takáto nepríjemnosť stane počas dovolenky v zahraničí.

Polícia preto ľuďom odkazuje, že ak im niekto doklady odcudzí, alebo ich stratia, majú v provom rade kontaktovať ich. „Odcudzenie, prípadne stratu dokladov musí občan oznámiť osobne na ktoromkoľvek oddelení dokladov okresného riaditeľstva Policajného zboru alebo na ktoromkoľvek útvare Policajného zboru (napr. obvodnom oddelení Policajného zboru). Často sú spolu s dokladmi odcudzené aj bankomatové karty a mobily. Veľmi dôležité je oznámiť túto nepríjemnosť čo najskôr, ihneď po zistení zmiznutia dokladov,“ uviedli.

Archívne video: Polícia upozorňuje na kyberšikanu: Toto sú varovné signály

Polícia upozorňuje na kyberšikanu: Toto sú varovné signály (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Košický kraj)

Upozornili, že keď prídete na políciu nahlásiť stratu a odcudzenie dokladov, je dôležité zároveň nahlásiť aj zmiznutie ostatných predmetov a platobných kariet, aby mohli začať včas a efektívne vo veci konať. „Policajt s občanom spíše krátku zápisnicu o strate alebo odcudzení a vydá potvrdenie o občianskom preukaze. Následne policajt zabezpečí, aby sa táto informácia zobrazila v informačnom systéme polície pátrania po dokladoch,“ ozrejmili štandardný postup.

V lete častejšie cestujeme aj do zahraničia a pokiaľ sa chystáte mimo krajín Európskej únie, potrebujete prinajmenšom platný pas. „V prípade, že nemôžete nájsť svoje cestovné doklady, ich stratu alebo odcudzenie je potrebné bezodkladne osobne ohlásiť na ktoromkoľvek oddelení dokladov Policajného zboru. V prípade, že dôjde k udalosti v zahraničí, tak na zastupiteľskom úrade SR,“ upozornila polícia.

POZOR na stratu či
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Nájsť stratené doklady problém nevyrieši

Veľký pozor si treba dať v prípade, že stratu dokladov nahlásite, no následne krátko na to zistíte, že ste ich mali len niekde založené a starosti tak hodíte za hlavu. „Ak občania svoje cestovné doklady (cestovný pas, občiansky preukaz) opätovne nájdu v žiadnom prípade ich nemôžu ďalej používať. Je potrebné ich odovzdať na oddelení dokladov okresného riaditeľstva Policajného zboru,“ varuje polícia.

Môže sa totiž stať, že ak sa pri kontrole občan preukáže cestovnými dokladmi, ktoré sú evidované v databáze stratených a odcudzených dokladov, môže byť podozrivý z ich zneužitia, pričom vstup na územie iných krajín mu nebude umožnený, alebo si môže spôsobiť ďalšie nepríjemnosti, náklady a stratu času.

POZOR na stratu či
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Strata dokladov v zahraničí

V prípade straty alebo odcudzenia pasu v zahraničí tiež treba myslieť na to, že sa vyberá zvýšený správny poplatok. Oslobodení od poplatku sú len občania, ktorí policajnou správou doložia, že ich cestovný pas im bol odcudzený násilím. „Ak občan stratí alebo mu odcudzia cestovný pas v zahraničí, je povinný ohlásiť bezodkladne túto stratu alebo odcudzenie na zastupiteľskom úrade Slovenskej republiky a po návrate do Slovenskej republiky tiež príslušnému oddeleniu dokladov, ktoré cestovný pas vydalo; ak občan pri ohlásení predkladá doklad o strate alebo odcudzení cestovného pasu v inom ako slovenskom alebo českom jazyku, priloží aj jeho osvedčený preklad do štátneho jazyka,“ uviedli. Informácie o zastupiteľských úradoch nájdete na stránke ministerstva zahraničných vecí.

V prípade, že po krádeži či strate pasu nemáte žiaden iný platný cestovný doklad, ktorý by ste mohli použiť pri návrate na Slovensko, požiada zastupiteľský úrad SR o vydanie náhradného cestovného dokladu. „Ak v danej krajine nie je zastupiteľský úrad Slovenskej republiky, občan požiada o vydanie náhradného cestovného dokladu EÚ ktorýkoľvek zastupiteľský úrad štátu EÚ. Ak občan neohlási bezodkladne stratu, odcudzenie, poškodenie alebo zneužitie cestovného pasu, dopustí sa priestupku, za ktorý je možné uložiť pokutu až do výšky 331 eur,“ upozornili.

POZOR na stratu či
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak stratíte, alebo vám v zahraničí ukradnú občiansky preukaz, tak v prípade, že ide o preukaz formátu EÚ malej plastovej kartičky, je možné stratu alebo odcudzenie ohlásiť aj prostredníctvom portálu Ministerstva vnútra SR. Prostredníctvom elektronickej služby Modifikácia kontaktných údajov však musíte mať nastavený takzvaný diskrétny údaj. „Apelujeme na občanov, aby si svoj diskrétny údaj zadali ihneď po vydaní občianskeho preukazu, čo im výrazne zjednoduší proces nahlasovania straty alebo odcudzenia občianskeho preukazu,“ radia. V opačnom prípade takéto riešenie pre vás do úvahy nepripadá.

Polícia zároveň upozorňuje, že ak nechránite svoj občiansky preukaz pred stratou alebo odcudzením, dopúšťate sa priestupku, za ktorý môžete dostať pokutu do 150 eur a v blokovom konaní do 50 eur. „Zvýšený správny poplatok za stratu, alebo odcudzenie sa vyberie vždy. Oslobodení od poplatku sú len občania, ktorí policajnou správou doložia, že ich občiansky preukaz im bol odcudzený násilím,“ dodali.

POZOR na stratu či
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

V prvom rade si dávajte pozor na veci

Polícia v každom prípade odporúča dávať si pozor na svoje veci, aby ste takýmto nepríjemnostiam predišli. Ľudia podľa nich väčšinou mávajú doklady v peňaženke aj s ďalšími dokladmi ako vodičský preukaz, poistenecká kartička, bankomatové karty. Taktiež môžu zmiznúť s dokladmi aj mobily, kľúče a podobne.

„Preto radíme nemať všetko pokope, ale rozdeliť na viaceré miesta, nenosiť vyššiu finančnú hotovosť. Treba si dávať pozor aj v prípade, ak sa idete kúpať, svoje veci majte vždy pod dohľadom,“ odkázali ľuďom.

„Buď sa vystriedajte na deke, alebo poproste niekoho, aby vám veci postrážil. Ak vám predsa len zmiznú, odporúčame kontaktovať aj vašu banku, či mobilného operátora, včasným zablokovaním predídete ďalším nepríjemnostiam," dodali.

Viac o téme: KrádežDokladyObčiansky preukazStrataPas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu