Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dovolenková sezóna je tu: Polícia pred návštevou obľúbeného raja Slovákov ponúka tieto RADY, môžu vás zachrániť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com, Facebook/Polícia)

BRATSLAVA/ZÁHREB - Júl je už naplno tu, a preto sa mnohí Slováci chystajú do svojej obľúbenej dovolenkovej destinácie - do Chorvátska. Či už sa chystáte si obzrieť pamiatky alebo si užiť more, nemali by ste zabúdať na dôležité, materiálne veci a vlastné zabezpečenie počas cesty. Polícia upozornila na základné povinnosti a ponúka Slovákom rady pred touto cestou.

archívne video

Hasiči v chorvátskom Umagu zasiahli ako hrdinovia, keď turistka nechala svoje dieťa v rozhorúčenom aute (Zdroj: Facebook/Vatrogasci Umag)

Pozor na občiansky preukaz bez fotky

Polícia upozorňuje v úvode na zásadný problém s občianským preukazom, ktorý sa vyplavil na povrch po avizovaných upozorneniach. Často sa tam totiž stretávajú s problémami turistov pri preukazovaní sa občianskym preukazom bez fotky (bez podobizne tváre) vydávaný v SR. "Policajti preto opäť upozorňujú, že takýto doklad nie je možné použiť na cestovanie. Vydáva sa pre účely použitia u lekára a v lekárni a neslúži na cestovanie. Na cestovanie je potrebný platný občiansky preukaz s fotografiou alebo cestovný doklad (PAS).  Pred cestou je potrebné si skontrolovať platnosť dokladu," pripomínajú policajti.

Problémy pri parkovaní a na diaľnice

Ďalší problém, s ktorým sa stretávajú policajti aj niekoľkokrát denne, je nesprávne parkovanie. "Dôrazne preto slovenskí policajti upozorňujú turistov, aby s vozidlami parkovali len na miestach na to vyhradených. V prípade spoplatneného parkovania si treba kúpiť lístok s dostatočnou časovou rezervou a lístok umiestniť na viditeľné miesto pod okno vozidla, inak sa vystavujú riziku finančného postihu, alebo odtiahnutého vozidla," pripomína vopred polícia.

Ak už dostanete pokutu za nesprávne parkovanie, alebo akúkoľvek inú pokutu od chorvátskych policajtov, policajti ju odporúčajú zaplatiť ešte počas pobytu v Chorvátsku na ktorejkoľvek pošte, alebo v banke. Neskôr totiž môžu nastať problémy.

Slováci by si tiež mali ustriehnuť zmeny pri platení diaľničného mýta, kde na niektorých mýtnych staniciach sa od decembra 2021 zaviedla len bezhotovostná úhrada, teda platobnými kartami, alebo priamo ENC/ETC zariadením (elektronické platenie mýta). Na hotovosť teda zabudnite.

Dovolenková sezóna je tu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Komplikácie s autom?

Polícia usmerňuje pozornosť občanov aj na prípad, kedy začne štrajkovať vaše auto. V takom prípade je potrebné volať službu HAK +3851987 (pomoc na ceste), táto spoločnosť je k dispozícií nonstop a má servisné vozidlá aj odťahovú službu. Na stránke www.hak.hr si občania môžu pozrieť aktuálne cestovné informácie, mýtne informácie, kamery na hraniciach a mýtnych bránach a na interaktívnej mape si môžu pozrieť dopravné obmedzenia a vyhľadať najbližší autoservis, čerpacie stanice, nemocnice, lekárne a iné.

Dovolenková sezóna je tu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Stratu dokladov, evidenčných čísel vozidiel, alebo ich krádež je potrebné nahlásiť na najbližšej policajnej stanici, kde občania dostanú od chorvátskej polície potvrdenie a následne v prípade, že občan nemá iný doklad na vycestovanie, je potrebné kontaktovať veľvyslanectvo SR v Chorvátsku za účelom vydania náhradného dokladu na vycestovanie.

Pozor na zlodejov

Polícia tiež neodporúča brať so sebou na dovolenku cennosti a šperky. "Aj na dovolenke platí, nedajte šancu zlodejom, preto svoje osobné veci nenechávajte na pláži bez dozoru, dávajte si pozor na kabelky a príručné tašky hlavne v úzkych uličkách a na preplnených miestach. Pri zastavení s vozidlom na odpočívadle, alebo čerpacej stanici nenechávajte peňaženku, peniaze a doklady vo vozidle. Vozidlo treba zamknúť aj pri kratšom opustení. Apartmánové izby zamykajte aj v noci, keď spíte," pokračujú orgány zákona.

Viac o téme: DovolenkaPravidláPolíciaChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu