Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rudné bane spochybňujú tvrdenie PS: Interpretáciu výsledkov rozborov vody označili za účelové

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR / Pavol Ďurčo, Dano Veselský)

BRATISLAVA - Voda v studniach v okolí znečistenej rieky Slaná nespĺňa stanovené parametre pitnej vody. V 80 percentách testovaných studní zistili prekročenie limitných hodnôt železa. Informovalo o tom mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS), ktoré rozbory vody nechalo vypracovať. Riaditeľ Rudných baní Peter Žitňan tvrdí, že studne v tejto oblasti pravdepodobne nespĺňali kritériá pitnej vody už pred znečistením Slanej. Interpretácie výsledkov rozborov vody v studniach preto považuje za účelové.

"Súkromné zdroje vody kontaminovala ekologická katastrofa, ktorú spôsobil štát, a ten ju musí aj sanovať. Nie je tu priestor na výhovorky, na ochrane zdravia štát nemôže šetriť," poznamenala Tamara Stohlová z PS.

Žitňan poukazuje, že v obci Nižná Slaná v okrese Rožňava a v jej okolí sa nachádza veľké ložisko železných rúd, ktoré bolo ťažené počas niekoľkých storočí. "Z toho dôvodu sa prirodzene nachádzajú v horninovom prostredí vysoké koncentrácie niektorých prvkov, ktoré môžu byť prítomné vo vode i v pôde historicky bez ohľadu na jej ťažbu či aktuálnu situáciu. S najväčšou pravdepodobnosťou studne v tejto oblasti nespĺňali kritériá pitnej vody už pred samotným znečistením rieky Slaná," zhodnotil.

ARCHÍVNE VIDEO Schátraný areál bývalých baní, miesto znečistenia rieky Slaná

Schátraný areál bývalých baní, miesto znečistenia rieky Slaná (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Mimoparlamentné hnutie podáva podnet na krajskú prokuratúru

Mimoparlamentné hnutie pre znečistenie vodného toku podáva podnet na krajskú prokuratúru. Dôvodom je nečinnosť kompetentných úradov a ohrozenie zdravia ľudí. "Vláda nám svojou nečinnosťou ukazuje, ako jej na kvalite života ľudí v tejto oblasti nezáleží. Zabezpečenie pravidelného a kvalitného monitoringu, dodávok pitnej vody a informácií je základné minimum, ktoré štát musí zabezpečiť," povedala Stohlová.

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR a štátny podnik Rudné bane tvrdia, že sa zaoberajú znečistením Slanej a sú súčinné s kompetentným úradom v pôsobnosti envirorezortu. "Doteraz prijaté opatrenia priamo v bani v Nižnej Slanej výrazne zlepšili kvalitu vody vtekajúcej do rieky Slaná," skonštatovalo MH. Výsledky posledných rozborov vody v rieke potvrdili podľa rezortu pokles obsahu rozpustných látok o približne 90 percent.

Riešenia znečistenia Slanej podľa Progresívneho Slovenska existujú a nie sú ani drahé. Rudné bane tvrdia, že pripravili návrh ďalších opatrení na zníženie množstva vytekajúcich silne mineralizovaných vôd z bane. Tie budú predložené orgánom štátnej vodnej správy na posúdenie. Naďalej prebieha monitoring vykonaných opatrení a pravidelné odbery vzoriek vôd, deklaruje podnik.

Rudné bane spochybňujú tvrdenie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára v dôsledku vytekania banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit. Výsledky prvotného rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu, síranov a výskyt arzénu. V polovici júna prebehli v bani práce s cieľom prispieť k zníženiu vytekania silne mineralizovaných vôd do rieky.

Viac o téme: VodaStudneSlanáPSRudné bane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu