Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Splnený sen dovolenkárov? Europarlament schválil novú diaľničnú známku: Platiť bude v celej EÚ! Má to však háčik

Diaľnica Zobraziť galériu (2)
Diaľnica (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA/BRUSEL – Splní sa čoskoro sen motoristov a dovolenkárov? Tí, čo cestujú za hranice, veľmi dobre vedia, aké problémy majú, ak chcú využívať miestne diaľnice. Každý štát má totiž inú diaľničnú známku či mýtny systém a cesta na dovolenku sa tak vie riadne predražiť. Tomu by však mal byť koniec. Dôvodom je európska diaľničná známka!

Milovníci mora a letných dovoleniek sa určite potešia. Európska komisia totiž schválila zavedenie jednodňovej európskej diaľničnej známky. Tá by uľahčila mnohým cestovateľom naprieč krajinami EÚ cestovanie za dovolenkou. Doteraz totiž mnohí pri ceste napríklad do Chorvátska si museli pri prechode každého štátu kúpiť novú diaľničnú známku, prípadne zaplatiť mýto. Napríklad, ak Slovák cestoval zo Slovenska cez Maďarsko až do Chorvátska, musel si kúpiť maďarskú diaľničnú známu a následne v Chorvátsku na každom zjazde z diaľnice zaplatiť mýtne poplatky.

Archívne VIDEO Výstavby diaľnic by sa podľa Andreja Doležala mohla urýchliť o viac ako rok

Výstavba diaľnic by sa podľa Andreja Doležala mohla urýchliť o viac ako rok (Zdroj: Facebook/Andrej Doležal - minister dopravy a výstavby SR)

Ak však dovolenkári cestovali cez Rakúsko a Slovinsko, museli si kúpiť rakúsku diaľničnú a následne aj slovinskú. A práve v Slovinsku treba aspoň 7-dňovú známku, tie s nižšou platnosťou tam totiž nemajú. Od roku 2024 by sa však mala zaviesť jednodňová európska diaľničná známka. Sprvu bude len pre kamióny a mala by byť podstatne finančne výhodnejšia v porovnaní s viacdňovými známkami. Dobrou správou je aj to, že všetky členské štáty by túto známku mali akceptovať. Na zavedenie známky do praxe budú mať štáty dva roky. Známka by mala byť elektronická.

Elektronické diaľničné známky
Zobraziť galériu (2)
Elektronické diaľničné známky  (Zdroj: FOTO TASR – Štefan Puškáš)

Avšak, novinka z dielne europarlamentu sa stretáva aj s rozsiahlou kritikou. Podľa legislatívy sa totiž má cena za známku odvíjať od veku automobilu. Inými slovami – čím staršie auto, ktoré vytvára viac emisií, tým drahšia známka bude. Podľa internetovej verejnosť tak ide o jasnú diskrimináciu majiteľov starších vozidiel. Naopak, zvýhodnené majú byť elektrické vozidlá a plug-in hybridy.

"Poplatky za používanie ciest ťažkými nákladnými autami nemajú byť na to, aby sa stavali cesty. Majú byť aj formou kompenzácie za znečistenie, ktorá táto doprava spôsobuje," uviedol europoslanec Martin Hojsík pre noviny.sk. V súčasnosti diskutuje ohľadom ceny známok a dátume, odkedy začnú nové pravidlá platiť v celej EÚ. 

Viac o téme: EuroparlamentDiaľničná známkaDovolenkáriCestovanie Nová legislatívaEurópska diaľničná známka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu