Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Poslanci sa na súdnej mape opäť nedohodli: Na ďalšiu schôdzu sa posúvajú aj ďalšie zákony

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Návrh súdnej mapy i stavebné zákony sa presúvajú na ďalšiu riadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR, ktorá sa má začať 26. apríla. Rozhodli o tom v stredu poslanci NR SR na návrh koaličných klubov. Schôdzu prerušili do 11.00 h, keď budú poslanci hlasovať o prerokovaných bodoch programu. Následne sa má začať mimoriadna schôdza k odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO).

Okrem návrhu o nových sídlach a obvodoch okresných súdoch plénum posunulo na aprílovo-májovú schôdzu aj vládne návrhy zákonov o územnom plánovaní, o výstavbe aj o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy. Ide o návrhy z dielne vicepremiéra Štefana Holého. Presunula sa tiež opakovaná voľba člena Rady Slovenského pozemkového fondu (SPF).

Po skončení 60. schôdze bude mimoriadne rokovanie k odvolávaniu Mikulca. Inicioval ju Smer-SD. Podľa opozície minister nezvláda riadenie utečeneckej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine a zveril ho menším súkromným firmám.

Kým súdna mapa nemá podporu všetkých poslancov,je lepšie to odložiť

Pokiaľ reforma súdnej mapy nemá podporu celej koalície a všetkých poslancov, je lepšie rokovanie o nej odložiť. Pre to uviedol predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš po tom, ako sa rokovanie presunulo na nasledujúcu schôdzu NR SR so začiatkom 26. apríla.

Detaily zmien, o ktorých sa ďalej rokuje, ani problematické časti reformy nechcel konkretizovať. Verí, že do budúceho mesiaca sa dohodnú, vôľa podľa jeho slov je. Na otázku o financiách z fondu obnovy reagoval tým, že podľa jeho informácií je ešte možné reformu presunúť na aprílovú schôdzu. Rokovať sa na nej totiž má aj o správnych súdoch.

Presun súdnej mapy mrzí, mohli sme ju prijať už teraz

Koalícia bola veľmi blízko k finálnej dohode o podobe súdnej mapy, no treba ešte dorokovať niektoré detaily súvisiace najmä so sídlami krajských súdov. Uviedla to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Mrzí ju, že sa rokovanie odložilo na ďalšiu schôdzu, pretože reforma mohla byť prijatá už teraz.

Poslankyňa nekonkretizovala, kto požiadal o presunutie súdnej mapy. Dodala, že ďalšie rokovania o podobe súdnej mapy budú na ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej, ktorá podľa Zemanovej neúnavne rokuje. Myslí si, že okrem lídrov bude musieť Kolíková rokovať aj s jednotlivými poslancami.

Okrem súdnej mapy presunuli poslanci na aprílovo-májovú schôdzu aj stavebné zákony z dielne vicepremiéra Štefana Holého. Podľa Zemanovej ide o "jeden politický balík" a koalícia je dohodnutá, že sa o stavebných zákonoch a súdnej mape bude rokovať spoločne.

Šeliga bol pripravený hlasovať o súdnej mape, presunutie rešpektuje

Poslanec Národnej rady (NR) SR zo strany Za ľudí Juraj Šeliga bol prekvapený, že plénum o reforme súdnej mapy nebude v stredu rokovať. Hovorí o požiadavke zo strany koaličných partnerov, s ktorou mala súhlasiť aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

"Bol som pripravený hlasovať aj v takejto forme. Ostala otvorená otázka Žiliny," ozrejmil s tým, že osobne by vedel fungovať aj s predstavou uplatnenia modelu krajských súdov v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Pripomenul, že sám mal výhrady voči pôvodným návrhom Kolíkovej, no napríklad pri mestských súdoch si veci vysvetlili, dohodli sa a bol pripravený hlasovať.

Sme rodina nemá výhrady k súdnej mape, pýtajte sa ostatných v koalícii

Sme rodina nemá výhrady k predloženému návrhu súdnej mapy, na problémové body, ktoré oddialili rokovanie o reforme súdnictva v parlamente, je potrebné pýtať sa ďalších koaličných strán. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny a podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak.

Minister Krajniak uviedol, že Sme rodina nemá výhrady k súdnej mape (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Vo všetkých bodoch, ktoré boli pre nás podstatné - rozmiestnenie okresných súdov, pôsobnosť krajských súdov i otázka mestského súdu v Bratislave - sme dospeli k dohode s rezortom spravodlivosti, k predloženému návrhu preto nemáme výhrady,“ povedal. Priznal, že sa debatuje aj o prípadom Krajskom súde v Žiline. "Nemáme problém, aby boli štyri krajské súdy, pre nás je podstatné, aby boli zachované Krajské súdy v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach,“ dodal o postoji hnutia.

Viac o téme: PoslanciReformaSchôdzaNR SRMária KolíkováSúdna mapa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu