Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ubytované Ukrajinky zabránili rozsiahlym škodám pri požiari skladu ZŠ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/Michael Blann)

SOĽ - Duchaprítomnosť žien z Ukrajiny, ktoré sú ubytované v evanjelickom zborovom dome v obci Soľ v okrese Vranov nad Topľou, zabránila možným rozsiahlym škodám pri požiari v sklade základnej školy (ZŠ). Potvrdila to farárka Zuzana Kubačková.

"Vo štvrtok (10. 3.) pred polnocou sme sa s manželom zobudili na to, že niekto zvoní pri dverách. Ženy boli veľmi vystrašené, pretože videli požiar. Hneď sme zavolali hasičov a kontaktovali sme i starostu obce," priblížila farárka s tým, že horel sklad s peletami, ktoré sa využívali na prikurovanie.

Vojnoví utečenci z Ukrajiny v telocvični SOŠ beauty služieb v Košiciach (Zdroj: TASR/František Iván)

Požiar však vypukol v takej časti budovy školy, že by ho nebolo možné vidieť z cesty. "Keby tam ženy v tej chvíli neboli ubytované, požiar by si nikto nevšimol a mohol by zachvátiť väčšiu časť budovy a spôsobiť oveľa väčšie škody. Prípadne by sa mohol rozšíriť aj na náš zborový dom aj kostol, ktorý je súčasťou areálu," uviedla Kubačková.

 

Začiatok vojny na Ukrajine a pomoc utečencom Ruský prezident Vladimír Putin vo štvrtok 24. februára 2022 v skorých...

Posted by Obec SOĽ - oficiálna stránka on Tuesday, March 8, 2022

Cirkevný zbor evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku v obci Soľ po vypuknutí konfliktu na Ukrajine  oslovil Generálny biskupský úrad ECAV, aby pomohli utečencom. Na výzvu zareagovali a ponúkli ľuďom z Ukrajiny zborový dom so spoločenskou miestnosťou, kuchynkou a troma izbami. Celkovo môžu ubytovať 15 ľudí. Momentálne prichýlili skupinu štyroch žien so šiestimi deťmi.

"Očakávame v najbližších dňoch ďalšiu skupinu, pretože ešte jednu izbu máme uvoľnenú, čiže tam môžeme prijať ďalších päť až šesť ľudí," spresnila farárka. Ich cirkevný zbor poskytuje ubytovanie aj v Čaklove pre troch ľudí v súkromnom dome.

Viac o téme: PožiarSoľUkrajinkyVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu