Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Minister Korčok privítal veľvyslanca Saudskej Arábie: Chce prehĺbiť spoluprácu medzi krajinami

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok
Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovensko je pripravené prehĺbiť vzájomnú spoluprácu a otvoriť novú kapitolu vzťahov so Saudskou Arábiou. Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) to uviedol na pondelňajšom stretnutí s veľvyslancom Saudskej Arábie v SR Abdulláhom ibn Chálidom Saúdom. Informoval o tom komunikačný odbor rezortu diplomacie.

"Saudská Arábia je dôležitým partnerom Slovenska a Európskej únie v oblasti Blízkeho a Stredného východu. V mnohých otázkach medzinárodného diania – vrátane politického a bezpečnostného vývoja v regióne – zdieľame podobné postoje," uviedol Korčok. Ocenil tiež, že "Saudská Arábia vyjadrila záujem o pokračovanie pravidelného dialógu s Európskou úniou v ľudskoprávnej oblasti".

Rozvoj spoločných vzťahov

Počas stretnutia so saudskoarabským veľvyslancom princom Abdulláhom ibn Chálidom Saúdom šéf slovenskej diplomacie pozitívne zhodnotil doterajší rozvoj spoločných vzťahov a prerokoval možnosti ich ďalšieho prehĺbenia – najmä v obchodno-ekonomickej a investičnej oblasti.

V záujme zintenzívnenia slovensko-saudskej obchodnej a investičnej spolupráce je podľa Korčoka nutné sfinalizovať potrebný zmluvno-právny rámec vzájomných vzťahov vrátane podpísania základnej všeobecnej medzivládnej dohody, ako aj ďalších ekonomicko-finančných dohôd. Príležitosti pre intenzívnejšiu spoluprácu existujú podľa ministra aj vo vzájomnom cestovnom ruchu.

Rokovali aj o situácii na Blízkom a Strednom východe

Počas rozhovoru rezonovali aj aktuálne otázky regionálneho vývoja na Blízkom a Strednom východe vrátane blízkovýchodného mierového procesu a prebiehajúcich rokovaní o obnovení iránskej jadrovej dohody.

Viac o téme: VeľvyslanecSaudská ArábiaIvan KorčokAbdulláh ibn Chálid Saúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu