Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V tomto roku nás ešte čakajú novinky: Psy bez reťazí aj farmárske bitúnky! Podporu dostanú aj domáce potraviny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Rok 2021 bol opäť plný zákonov, ktoré riešili poslanci parlamentu, ale aj vláda. Každý zákon má však svoj vlastný termín, odkedy začne tá-ktorá novela plynúť a nie všetky si ľudia zapamätajú. Aké novinky si pre Slovákov pripravilo ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Samuela Vlčana?

Potravinový semafor

V roku 2021 bola schválená novela zákona č. 152/1995 Z. z. o potravinách. Ide o zavedenie tzv. potravinového semaforu z podnetu poslanca P. Linharta.

Účelom je poskytovanie informácií o potravinách konečným spotrebiteľom pre ich rozhodovanie pri výbere potravín a podpora a propagácia domácich a kvalitných potravín. Pre prevádzkovateľov potravinárskych podnikov pôjde o dobrovoľný informačný systém, do ktorého budú môcť zaregistrovať svoje potraviny a ktorého správcom a prevádzkovateľom bude MPRV SR. Register sa spustí do prevádzky až zároveň s vydaním vyhlášky, ktorá upraví podrobnosti o jeho prevádzke.

Psy konečne bez reťazí

Rovnako sa v roku podarilo novelizovať zákon č. 39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti. Ide o novelu na známu tému „psy na reťaziach“.

Cieľom je doplnenie ustanovení o chove psov a držaní psov mimo verejných priestranstiev a zákaze držania psov na uväzovacom prostriedku. Ide teda o tzv. šnúru, ktorou je pes fixovaný k pevnému bodu, ale nejde o obojok. Obojok vo forme reťaze je v SR zakázaný už dávno. Výnimkou z tohto zákazu je doba jeho kŕmenia, čistenia chovného priestoru alebo doba vyšetrovania a ošetrovania psa.

Zabíjačky vo farmárskych bitúnkoch

V roku 2021 sa poslancom podarilo presadiť aj ďalšiu novelu zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti. Ide pritom o zavedenie tzv. farmárskych bitúnkov z podnetu poslanca J. Karahutu.

Cieľom je zavedenie kategórie farmárskeho bitúnka. Dáva sa možnosť prevádzkovateľom potravinárskych podnikov (farmárom) zabiť pod šírym nebom zvieratá (domáce kopytníky, zver z farmových chovov) a získať z nich mäso vo svojich schválených prevádzkarňach – farmárskych bitúnkoch a v ich integrovaných rozrábkarňach mäsa, ktoré môžu byť schválené po splnení ustanovených hygienických požiadaviek. Podrobnosti o nich ustanoví vyhláška, ktorú vydá ministerstvo začiatkom roka 2022.

Mlieko, ovocie a zelenina na školách

Schválená bola aj novela nariadenia vlády č. 200/2019 Z. z. „o školskom mlieku, ovocí a zelenine. Vkladá sa prechodné ustanovenie, ktoré reaguje na potrebu uvádzať do škôl také balenia ovocných a zeleninových štiav v aktuálnom školskom roku, s ktorými inak nariadenie vlády nepočítalo. Dodávatelia majú takýto sortiment aktuálne v skladoch a je žiaduce umožniť im dodávať ho do škôl v rámci tohto podporného mechanizmu.

Monitorovanie pôdohospodárskeho trhu 

Parlament schválil aj novelu zákona č. 280/2017 Z. z. „o platbách v pôdohospodárstve“. Cieľom je okrem iného zabezpečiť aktuálnosť a relevantnosť údajov získaných od účastníkov trhu na účely riadneho plnenie informačných povinností SR voči EÚ aj na vnútroštátne účely. Ide najmä o údaje o poľnohospodárskej komodite, výrobku alebo potravine, a nielen o vybrané komodity, výrobky a potraviny. Definuje sa „monitorovanie trhu“ vo vzťahu k uvedeným druhom údajov. Za dôležité treba považovať ustanovenie maximálnej sumy pri oprávnení pozastaviť vyplácanie podpory alebo príspevku. S cieľom ochrany finančných záujmov EÚ je potrebné zabezpečiť nielen dlžnú istinu zistenú v správe o zistenej nezrovnalosti, ale aj prípadné úroky alebo penále, ktoré PPA bude vymáhať až do výšky dlžnej istiny. Z tohto dôvodu sa navrhuje ustanoviť „strop“ pri pozastavení podpory alebo príspevku ako dvojnásobok sumy zistenej nezrovnalosti.

Návrhom sa tiež explicitne dopĺňa úloha platobnej agentúry preskúmavať v rámci posudzovania opodstatnenosti a oprávnenosti žiadosti aj užívacie právo k deklarovanému pozemku. Ustanovuje sa tiež vylúčenie odkladného účinku odvolania proti rozhodnutiu vo veci, ktorým sa žiadateľovi nevyhovelo v plnom rozsahu. Cieľom je zvýšiť tak likviditu poľnohospodárov.

Novinky v hospodárení lesov

Novela vyhlášky č. 453/2006 Z. z. o hospodárskej úprave lesa reaguje na novelu zákona o lesoch (vyšla ako č. 158/2019 Z. z.). Predovšetkým sa upravujú podrobnosti o prírode blízkom hospodárení v lesoch a prebudove lesa na prírode blízke hospodárenie v lesoch. Zároveň sa upravujú charakteristiky niektorých subkategórií lesov osobitného určenia s osobitným dôrazom na pralesy. Upravujú sa rôzne podrobnosti o podrastovom hospodárskom spôsobe maloplošnej formy, o obnovných ruboch, o kombinácii rubov, o jednotkách priestorového rozdelenia lesa, o modeloch hospodárenia lesa hrúbkových tried a spresňuje sa postup pri vyhotovení programu starostlivosti o lesy a jeho schvaľovaní.

Viac o téme: Ministerstvo pôdohospodárstvaNovnikyRok 2022Psy na reťaziachFarmárske bitúnky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu