Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Na Slovensku potvrdili ďalší prípad omikronu: U neočkovanej osoby

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na Slovensku bol potvrdený ďalší prípad variantu omikron. Ten laboratória zistili u neozaočkovanej osoby. Celkovo tak boli na Slovensku potvrdené už štyri prípady nového variantu. Hygienici však predpokladajú, že reálny výskyt omikronu na území republiky je vyšší, než zatiaľ naznačujú priebežné výsledky sekvenácie pozitívnych vzoriek.

Podľa hlavného hygienika Jána Mikasa ide o neozaočkovanú osobu, ktorá navštívila viacero krajín južnej Afriky. "Príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva v tejto veci okamžite začal epidemiologické vyšetrovanie a prijal protiepidemické opatrenia," uviedol hlavný hygienik s tým, že zrejme nejde o reálny výskyt nákazy na Slovensku a reálny počet je vyšší, ako naznačujú predbežné výsledky sekvenácie pozitívnych vzoriek. 

Archívne VIDEO Detaily o omikrone: Štvrtej vlne COVIDU sa nevyhneme, dôležitá je tretia, posilňujúca dávka, ktorá nás chráni aj pred novým variantom

Detaily o omikrone: Štvrtej vlne COVIDU sa nevyhneme, dôležitá je tretia, posilňujúca dávka, ktorá nás chráni aj pred novým variantom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aj z toho dôvodu hygienici žiadajú ľudí, aby dodržiavali protiepidemické opatrenia na území Slovenska aj po príchode zo zahraničia na Slovensko. "Vzhľadom na vlastnosti variantu omikron je nutné, aby všetky osoby bez ohľadu na imunitný status dôsledne dodržiavali aj ďalšie preventívne opatrenia - prekrytie horných dýchacích ciest, časté vetranie, dodržiavanie odstupu od iných osôb a dôkladná hygiena rúk. Opäť pripomíname, že platí vyhláška ÚVZ SR, ktorá osobám prichádzajúcim z Juhoafrickej republiky, Botswany, Namíbie, Lesotha, Eswaniti, Mozambiku, Zimbabwe, Izraelu, Hongkongu a Seychely nariaďuje izoláciu na Slovensku bez ohľadu na očkovací status," upozornil Mikas. 

AKTUÁLNE Na Slovensku potvrdili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hygienici podľa jeho slov sekvenujú prioritne týchp pozitívne vzorky práve tých ľudí, ktorí prišli z vyššie spomenutých krajín, prípadne tie navštívili. Okrem toho sekvenujú aj také vzorky, ktoré majú hodnotu Ct, ktorá ukazuje na množstvo vírusu v tele, viac ako 25. Ide o ľudí, ktorí majú v tele už len málo vírusu. "Pri nich však hrozí objektívne riziko, že sa nepodarí ich sekvenovať a určiť variant. Zároveň sa sekvenujú aj iné vzorky, ktoré spĺňajú kritériá. Selektujú sa podľa vhodnosti na sekvenovanie. Tie, čo spĺňajú kritériá sa sekvenujú všetky. Ďalej sa selektujú a sekvenujú: pozitívne vzorky od osôb, ktoré boli vakcinované druhou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19,pozitívne vzorky od osôb, ktoré majú reinfekciu, pozitívne vzorky od osôb s atypickým priebehom (ťažký priebeh, mladšie osoby), pozitívne vzorky od kontaktov, náhodný výber pozitívnych vzoriek," vysvetlili hygienici. 

AKTUÁLNE Na Slovensku potvrdili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Úrad verejného zdravotníctva)

ÚVZ SR pripomína, že platí vyhláška, ktorá osobám prichádzajúcim z Juhoafrickej republiky, Botswany, Namíbie, Lesotha, Eswatini, Mozambiku, Zimbabwe, Izraelu, Hongkongu a ostrovnej republiky Seychely nariaďuje izoláciu na Slovensku bez ohľadu na očkovací status. Sekvenovaniu podliehajú všetky vzorky osôb prichádzajúcich z týchto krajín. Na sekvenovaní vzoriek sa podieľajú ÚVZ SR, Vedecký park Univerzity Komenského v Bratislave, Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied v Bratislave a Martinské centrum pre biomedicínu (Jesseniova lekárska fakulta UK v Martine).

Hygienici informujú že štandardné PCR testy zachytia aj tento variant. "Miera takzvaných reinfekcií, teda opakovaných infekcií, je vyššia ako pri variante delta. K nákaze teda prísť môže, aj keď by nemala viesť k ťažkému priebehu ochorenia," podotkli s tým, že doterajšie skúsenosti s omikronom ukazujú, že zaočkovaní alebo prekonaní majú vo väčšine mierne príznaky. Primárnou ochranou zostáva očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vrátane tretej dávky. "WHO však vo svojich stanoviskách opakovane zdôrazňuje, že vzhľadom na vlastnosti variantu omikron je nutné, aby aj kompletne zaočkované osoby dôsledne dodržiavali ďalšie preventívne opatrenia," dodal ÚVZ SR.

 

Viac o téme: TestovanieHygieniciNový prípadÚrad verejného zdravotníctvaSekvenovanieOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu