Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Lekári hovoria o novej hrozbe: Na deti útočí závažná choroba, väčšina skončí v nemocnici

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) zaznamenali v posledných dvoch týždňoch zvýšený počet detských pacientov s pediatrickým zápalovým multisystémovým syndrómom (PIMS). Ako v piatok informovala hovorkyňa ústavu Dana Kamenická, kým počas celej prvej a druhej vlny pandémie nového koronavírusu bolo v národnom ústave hospitalizovaných celkovo 14 takýchto detí, od polovice októbra sa lekári starali o ďalších osem detí.

Reumatológ Detskej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a NÚDCH Tomáš Dallos vysvetlil, že ide o potenciálne veľmi závažné ochorenie, preto sú spravidla všetci pacienti hospitalizovaní. Všetkých akútnych pacientov ošetrujú či prijímajú na ďalšie oddelenia cez oddelenie urgentného príjmu. O detských pacientov sa okrem pediatrov a lekárov intenzívnej medicíny starajú aj neurológovia, chirurgovia či rádiológovia.

Závažnosť priebehu tohto ochorenia je nepredvídateľná 

Závažnosť priebehu tohto ochorenia je podľa odborníka u konkrétneho dieťaťa nepredvídateľná. Upozornil, že jeho klinický stav sa môže náhle zhoršiť. PIMS sa podľa slov Dallosa u detí doposiaľ hospitalizovaných v NÚDCH najčastejšie prejavil po piatich až šiestich týždňoch, respektíve od 22 až 60 dní od potvrdeného ochorenia COVID-19. Deti prichádzali do NÚDCH na štvrtý až piaty deň horúčok, väčšinou s gastrointestinálnymi a kožnými príznakmi. Niektoré mali začínajúce závažné príznaky, najmä výrazný pokles krvného tlaku.

Väčšina detí bola hospitalizovaná 

Dallos považuje za "pozoruhodné", že aj napriek ťažkému priebehu u niektorých detí je úprava klinického stavu pri tomto ochorení pomerne rýchla a kompletná. "Väčšina detí bola hospitalizovaná okolo ôsmich dní. Dlhšie to bolo u detí so závažnejším priebehom, ktoré vyžadovali aj starostlivosť na Detskej klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny NÚDCH," dodal s tým, že celkovo v týchto prípadoch išlo o hospitalizáciu do 20 dní.

Viac o téme: DetiNárastNárodný ústav detských chorôbPIMS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu