Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Schyľuje sa k veľkému súboju eg? Preteky o lepšiu reformu, Igorko je ako kazisvet s kladivom, tvrdí Sulík

Sulík poriadne schladil expremiéra po jeho chválenkárskych slovách o reforme. Zobraziť galériu (4)
Sulík poriadne schladil expremiéra po jeho chválenkárskych slovách o reforme. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Politické špičky okrem ťažkej pandemickej situácie musia v týchto dňoch riešiť aj ďalšiu podstatnú vec. Viacerí sa totiž začali úzko venovať hodnoteniu daňovo-odvodovej reformy, ktorú pripravil so svojím tímom líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič. Kým čakáme na hlavné hodnotenie, a síce zo strany SaS, Matovič stihol vyhlásiť, že vraj sen Richarda Sulíka o odvodovom bonuse vraj dotiahol do dokonalosti a ešte vyššie. Ten mu na to odpovedal pomerne štipľavo.

archívne video

Ďalšia časť Matovičovej daňovo-odvodovej reformy: Zdaňovanie živnostníkov a reštauračný balík zmien (Zdroj: Topky/Maarty)

Matovič má o svojom pláne veľkú mienku, vraj vylepšil Sulíkov sen

Matovič sa o svojej reforme kvetnato vyrozprával v Denníku N, kde okrem iného vyhlásil, že Sulík by mal byť dokonca viac ako spokojný s jeho plánmi v daňovej revolúcii. "Ako Riša poznám, myslím si, že on sa v tej revolúcii de facto vidí, lebo mnoho jeho snov z odvodového bonusu, o ktorom roky sníval, sú naplnené," povedal Matovič bez toho, aby si vypočul definitívne slová Sulíka na reformu.

"Síce nie úplne tak, ako to chcel urobiť on, ale sú naplnené. Je to mimoriadne zjednodušenie systému, vyčistenie od výnimiek a podobne. Keď bude nad vecou, tak si myslím, že dokáže celú reformu podporiť en bloc," verí si Matovič. Ten síce vraj ešte nevie, čo na reformu nakoniec v celku povie Sulík, no verí v pozitívnu odpoveď. "Pevne dúfam, že to nie je ticho pred búrkou, ale že to je skôr tichý súhlas," tvrdí líder OĽaNO.

Daňovo-odvodová reforma z dielne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Urobil som to ešte lepšie, ako on, neprestáva vychvaľovať revolúciu Matovič

Ten vo chválenkárstve voči vlastnej reforme neprestával a pokračoval ďalej. "Ja som to, povedal by som, dotiahol o niekoľko levelov vyššie tým, že som to zjednodušil ešte viac, ako chcel Richard. Jeho základ výpočtu bola superhrubá mzda, čo je de facto cena práce, čiže ja sa nesnažím meniť zaužívané názvoslovie. Keď si ľudia zvykli na cenu práce, nechajme to ako cenu práce," odpovedal Matovič na otázku, či sa inšpiroval Sulíkovým odvodovým bonusom. 

Ja sa tu s tým prplem a potom príde Igorko s kladivom, vyhlásil Sulík

Krátka reakcia však na tieto veľké slová Matoviča skutočne prišla, a to priamo od Sulíka, ktorý ho schladil pár vetami. "Pripadám si ako hodinár, ktorý s lupou na očiach, tenučkým šrobovákom a klieštikami v rukách vytvoril skvost jemnej mechaniky a tesne pre nasadením krytu príde Igorko s kladivom a stovkou klincom v ruke a odsunie ma zo slovami “nechaj ma to vylepšiť,"," reaguje Sulík na vyjadrenia o tom, že Matovič vraj vylepšil jeho sen o odvodovom bonuse.

Schyľuje sa k veľkému
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Teraz vážne: odvodový bonus neobsahuje ošklbanie živnostníkov, ani milionársku daň, ani zvýšenie dane z dividend, ani 100 eur na dieťa tým, čo nič nerobia, ani zrušenie stropu pre platenie odvodov," vymenoval Sulík rozdiely medzi jeho a Matovičovým plánom v daňovej revolúcii.


KORONAVÍRUS Matovič navrhuje poskytnúť 500 miliónov eur dotknutým prevádzkam: Finančná odmena za očkovanie


Horko ťažko sme súhlasili so 150 eurami, Matovič vyrukoval s 500 a bez dohody

Pod reakčným statusom sa navyše okamžite rozbehla diskusia o tom, kto má v rukách zodpovednosť aj za najnovší nápad Matoviča a Kollára prispievať ľuďom nad 60 rokov 500-eurovým kupónom po zaočkovaní. Sulík prezradil prakticky všetko, čo stálo v pozadí tohto plánu. Najskôr malo ísť o sumu 150 eur, neskôr nečakane a na tlačovke Matoviča a Kollára narástla na 500 eur.

Schyľuje sa k veľkému
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Richard Sulík)

Viac o téme: ReakciaIgor MatovičRichard SulíkDaňovo-odvodová reforma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu