Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Otrasné zistenie: V obchodoch sa predávali potraviny so salmonelou! Inšpektori nemali šancu zakročiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Jedlo, o ktorom viete, že je nakazené salmonelou, by ste zrejme do úst dobrovoľne nedali. To, aby sa to nestalo ani nevedomky či omylom, chráni legislatíva pod hrozbou pokút. Napriek tomu sa na naše pulty takýto tovar dostal a väčšina z neho skončila u zákazníkov.

Ako ukázali dáta Rýchleho výstražného systému pre potraviny, prostredníctvom ktorého si krajiny Európskej únie zdieľajú nebezpečné zistenia, počas októbra sa na naše pulty dostal takto nakazený tovar až päťkrát. Nejde pritom o ojedinelú záležitosť. Napríklad v júli bolo takýchto prípadov až šesť.

Na baktériu salmonely je najnáchylnejšie hydinové mäso a výrobky z neho. Ako potvrdil šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš, venujú takýmto výrobkom zvýšenú pozornosť. Zameriavajú sa pritom na čerstvé, tepelne upravené ale aj mleté mäso.

Otrasné zistenie: V obchodoch
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Salmonelu sme si doviezli

Až v štyroch z piatich októbrových prípadoch bolo hydinové mäso s prítomnosťou salmonely privezené zo zahraničia a to konkrétne z Česka, Poľska a z Ukrajiny. Celkovo sa na Slovensko dostalo až 9 500 kilogramov sporného tovaru.

Najhoršie na celej veci je to, že k odhaleniu takýchto prípadov dochádza až príliš neskoro a to v čase, keď je už tovar zakúpený zákazníkom. Nakazené mäso z Česka a Poľska sa stihlo vypredať ešte predtým, ako naň mohli inšpektori upozorniť. Veterinárna správa uviedla, že oni sami oznámenie o mäse dostali až po dátume jeho spotreby.

Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

V roku 2019 sa pritom salmonelózou v Európskej únii nakazilo až 88-tisíc ľudí, z čoho bolo 4 992 Slovákov. V roku 2018 bolo touto chorobou postihnutých dokonca až 6 792 našincov.

Dôležitá je hygiena aj ostražitosť

Ako vysvetľuje na svojej stránke Štátna veterinárna a potravinová komora, mikróby rodu Salmonella patria medzi patogénne mikroorganizmy. Zdrojom nákazy sú predovšetkým potraviny živočíšneho pôvodu ako mäso alebo vajcia. Salmonela sa môže nachádzať i vo všetkých nedostatočne tepelne upravených potravinách.

Na filmovom festivale v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

"Najväčšie riziko predstavuje mäso, mleté mäso, mäsové výrobky, mäso a výrobky z hydiny, sušené alebo surové vajcia, vaječné výrobky (ako sú majonézy, plnené pekárenská a cukrárenské výrobky, rôzne krémy), zmrzliny (obsahujúce mliečne zložky), plody mora - varené kôrovce a mäkkýše, živé lastúrniky a ulitníky - ako napr. mušle, ustrice, syry, maslo a smotana vyrobená zo surového mlieka alebo mlieka, ktoré bolo ošetrené nižšou teplotou ako je pasterizácia," uviedli. Salmonelou môžu byť však kontaminované aj potraviny neživočíšneho pôvodu ako naklíčené semená, nakrájané či nepasterizované ovocné a zeleninové šťavy.

Nákaza salmonelou sa potom u postihnutej osoby prejavuje nevoľnosťou, bolesťou brucha, vracaním a hnačkami, ktoré sa môžu striedať so zimnicami. Na ochorenie sú veľmi citlivé najmä malé deti, starší ľudia, ale aj osoby s oslabeným imunitným systémom.

Mäso.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images,)

"Napriek tomu, že sa vykonáva systematická úradná kontrola výroby a predaja potravín, bezpečnosť potravín sa zabezpečuje predovšetkým preventívnym prístupom každého účastníka potravinového reťazca," upozorňujú inšpektori.

Konečný spotrebiteľ by si mal preto už pri kúpe produkt dobre prehliadnuť, či nemá zvláštnu farbu či zápach. Dobré je vždy skontrolovať aj to, či nie poškodený obal, odporúča sa to najmä pri vákuovo balených produktoch. Dôležitá je však aj následná hygiena pri príprave jedál a dostatočná tepelná úprava. Riziko znížite na minumum napríklad už tým, že potraviny prevaríte pri teplote aspoň 70 °C najmenej 15 minút.

Viac o téme: PotravinySalmonelózaSalmonela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu