Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Hurgade sa jedlom priotrávilo takmer 50 turistov vrátane štyroch Čechov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KÁHIRA - Takmer 50 hostí ubytovaných v jednom z hotelov v egyptskom letovisku Hurgada na pobreží Červeného mora sa počas uplynulého víkendu priotrávilo jedlom. Turistov, medzi ktorými sú štyria Česi, 14 Estónci a 29 Rusi, hospitalizovali po konzumácii večeri. Väčšinu z nich už z nemocnice prepustili, keďže ich stav sa zlepšil. S odvolaním sa na vyjadrenie egyptského generálneho prokurátora o tom v pondelok informovala agentúra AP.

Egyptský generálny prokurátor Hamáda Sáví nariadil v súvislosti s vyšetrovaním prípadu zadržanie troch zamestnancov hotela, vrátane hlavného šéfkuchára. Čelia obvineniam z ohrozenia životov hostí, čo popierajú.  

Egyptské úrady nariadili zatvorenie hotela. Suspendovali tiež jeho riaditeľa a odobrali mu aj povolenie na vykonávanie takejto práce, uvádza AP. Ruský generálny konzul v Hurgade Viktor Voropajev povedal, že hostí previezli do iných hotelov.

Zdravotný stav všetkých pacientov je stabilný

Voropajev, ktorého citovala ruská agentúra TASS, ďalej uviedol, že "zdravotný stav všetkých pacientov je uspokojivý, stabilný" a nikto z nich nie je ohrozený na živote. K incidentu došlo v čase, keď sa Egypt pokúša oživiť cestovný ruch, svoje kľúčové odvetvie, ktoré poznamenala už revolúcia z roku 2011 a najnovšie tiež pandémia nového koronavírusu. 

Tamojšia vláda sa snaží zahraničných turistov do krajiny prilákať aj voľnejšími epidemiologickými opatreniami platiacimi v letoviskách Hurgada či Šarm aš-Šajch. Tamojší cestovný ruch posilnilo tiež rozhodnutie Ruska, ktoré od augusta obnovilo komerčné lety do týchto čiernomorských rezortov. Práve Rusi sú totiž jednými z najčastejších zahraničných turistov v Egypte, približuje AP. 

Moskva priame lety do Egypta zakázala po útoku džihádistov na ruské lietadlo z októbra 2015. Lietadlo sa po výbuchu bomby zrútilo na Sinaji krátko po tom, ako vzlietlo z Šarm aš-Šajchu. Zahynulo všetkých 224 ľudí na palube.

Viac o téme: HotelTuristiČesiEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu