BRATISLAVA – Poľsko má najnebezpečnejšie potraviny v celej Európskej únii. Taký je záver tamojšieho Najvyššieho kontrolného úradu. Najčastejšie zistením problémom je prítomnosť salmonely a listérie.
Najvyšší kontrolný úrad navyše potvrdil, že v krajine prakticky nikto nedohliada na porážku. Upozornila na to RTVS. Dodala tiež, že v krajine je málo veterinárov a tak sú často ich nahrádzajú ľudia s iným vzdelaním.
Problémom je aj vysoká miera používania antibiotík pri samotnom chove zvierat. „Poľsku patrí popredné miesto v Európskej únii v používaní najsilnejších antibiotík v chove zvierat. Používame ich dvakrát viac ako pri liečbe ľudí,“ uviedol hovorca úradu Lukáš Pawelski pre poľskú televíziu TVN. Antibiotiká sa tak spolu s mäsom dostávajú do ľudského teľa a majú tak ničiť imunitu.
Podľa poľských médií navyše inštitúcie zodpovedné za kontroly potravín vraj nespolupracujú. Aktivisti za práva zvierat zasa poukazujú na to, že 90 percent kontrol úrady dopredu avizujú a bitúnky či mäsospracovateľské firmy sa tak môžu na ne pripraviť.
Poľsko je siedmym najväčším exportérom potravín v Európe, no dostáva najviac sťažností. Potraviny od našich severných susedov pritom nájdete bohato zastúpené aj na našich pultoch.
Pohoršená nad takýmto verdiktom o kvalite poľských potravín je aj poslankyňa Jarmila Halgašová (SaS). Tá chce kontaktovať štátnu veterinárnu a potravinovú správu, aby sa začali intenzívne venovať kontrole potravín z Poľska. "So zdesením som si prečítala správu o poľských potravinách, ktoré Najvyšší kontrolný úrad, najvyššia kontrolná inštitúcia v Poľsku, označila za najnebezpečnejšie potraviny v rámci celej EÚ," uviedla.
"Ja samozrejme netvrdím, že všetky poľské potraviny sú toxické. Ale prosím, prečítajte si správu z výsledkov kontroly," dodala. Pýta sa preto, či sú niektoré naše obchodné reťazce stále presvedčené, že ponúkajú svetovú kvalitu. "Sústavne upozorňujem, že slovenské sú kvalitnejšie, pretože ich výroba v rámci celého potravinového reťazca je pod odbornou kontrolou a častokrát máme prísnejšie hygienické požiadavky," tvrdí Halgašová.
Poukázala tiež na to, že podiel slovenských potravín na pultoch obchodných reťazcov je stále dramaticky nízky. "Obchodné reťazce pre zlepšenie tohto stavu nerobia nič, len sa nás snažia marketingovo presvedčiť, ako veľmi im na tom záleží," uviedla.
"Vyzývam obchodné reťazce na Slovensku, aby sa začali k svojim spotrebiteľom, ich zdraviu a v neposlednom rade aj k ekonomike tejto krajiny správať zodpovedne," dodala.