Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hlas-SD vyzýva koalíciu, aby podporila návrh na dočasné zníženie DPH na energie

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Hlas – sociálna demokracia vyzýva vládnu koalíciu, aby podporila jeho návrh na dočasné zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na energie. Tvrdí, že zníženie na 5 % reálne pomôže ľuďom vyrovnať sa s následkami prudkého zdražovania cien plynu a elektriny a následne aj rastu cien potravín.

"Minister Sulík dnes ľuďom odkázal, že vláda pre nich nemá žiadnu ochranu proti rastúcim cenám energií. Na rozdiel od bohatých ľudí však zvýšenie cien elektriny a plynu môže byť pre mnohých zásadnou ranou do rodinného rozpočtu. Preto opäť vládnu koalíciu vyzývam, aby podporila návrh Hlasu na dočasné zníženie DPH na energie, ktorý je už v parlamente," povedal líder Hlasu a nezaradený poslanec Peter Pellegrini.

Zároveň podotkol, že "keď bolo treba spraviť z Daniela Lipšica neobmedzeného inkvizítora a jednoduchšie zatýkať", za jeden deň dala vláda dokopy špeciálnu komisiu, ktorá do týždňa navrhla 17 zásadných zmien v zákonoch. "Keď ide o skutočné problémy ľudí, nestojí im to ani za najmenšiu pozornosť. To je skutočný obraz tejto neschopnej vládnej koalície, ktorá na ľudí zvysoka kašle," dodal Pellegrini.

Nezaradení poslanci pôsobiaci v strane Hlas-SD predložili na nadchádzajúcu schôdzu parlamentu návrh zákona, ktorého cieľom je dočasne znížiť sadzbu DPH na úroveň 5 % na služby spojené s elektrickou energiou, plynom, parou a teplou vodou, ich predajom, prenosom, distribúciou a dodávkou. Mimoriadne zníženie sadzby DPH by platilo počas roka 2022 a následne od 1. januára 2023 by pre tieto služby opätovne platila základná sadzba dane, pokiaľ by Národná rada SR v priebehu roka 2022 neuznala za potrebné predĺžiť uplatňovanie mimoriadne zníženej sadzby DPH.

Viac o téme: EnergieKoalíciaDPHHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu