Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dobré správy na záver roka: Zdražovanie ceny elektriny pre domácnosti nebude tak veľké, ako sa čakalo!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) sa dôslednou reguláciou sieťových poplatkov podarilo znížiť celkový nárast nákladov na elektrinu pre slovenské domácnosti v roku 2022. Uviedol to Radoslav Igaz, hovorca ÚRSO.

Úrad môže podľa neho na základe ukončených cenových konaní konštatovať, že celkové zvýšenie nákladov domácností na elektrinu bude v roku 2022 asi o 20 % nižšie, ako ÚRSO pôvodne avizoval začiatkom decembra 2021, po zverejnení samotného vplyvu extrémneho nárastu ceny komodity na burzách.

Igaz spresnil, že úrad v cenových konaniach dôsledne analyzoval cenové návrhy viacerých dodávateľov, ktorí žiadali pre extrémny nárast ceny elektriny na burzách zásadné zvyšovanie cien. Poznamenal, že v niektorých prípadoch by navrhované ceny mohli zvýšiť domácnostiam náklady na elektrinu v roku 2022 o desiatky percent navyše oproti úradom stanovenému spôsobu regulácie cien, čo úrad podľa neho odmietol akceptovať.

"Tým hlavným dôvodom je, že úradu sa v cenovom konaní podarilo výrazne znížiť tarifu za prevádzkovanie systému (TPS) o 33 %, čo prispelo k zmierneniu dosahov nárastu ceny elektriny ako komodity na burzách na celkovú cenu elektriny. Regulované ceny elektriny v roku 2022 sa tak pre veľkú časť domácností dostávajú približne na úroveň predpandemických regulovaných cien elektriny v roku 2020," povedal predseda ÚRSO Andrej Juris.

Dobré správy na záver
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V porovnaní s rokom 2020 niektoré domácnosti ušetria

Pre priemernú domácnosť žijúcu v byte to podľa neho bude znamenať v roku 2022 celkový nárast nákladov na elektrinu oproti roku 2021 o necelé 3 eurá za mesiac. V porovnaní s rokom 2020 takáto domácnosť dokonca priemerne ušetrí 19 centov. Domácnostiam, ktoré využívajú elektrinu aj na kúrenie a ohrev vody, vzrastú náklady na elektrinu v roku 2022 približne o 12 eur za mesiac.

Igaz dodal, že konkrétne dosahy na odberateľov budú závisieť od výšky spotreby elektriny, účelu využitia elektriny v domácnosti a ceny elektriny dohodnutej s dodávateľom. ÚRSO podľa neho zároveň zdôrazňuje, že v cenovom rozhodnutí nestanovuje dodávateľom elektriny pevnú cenu, ale maximálnu cenu, ktorá sa nemôže prekročiť. Každý spotrebiteľ môže v rámci trhovej súťaže žiadať od svojho dodávateľa elektriny nižšiu cenu, prípadne ho môže zmeniť.

Ťažký sneh a silný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

ÚRSO pre rok 2022 znížil TPS a náklady na distribúciu a prenos elektriny

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) výrazne znížil tarifu za prevádzkovanie systému (TPS) a zredukoval náklady na distribúciu a prenos elektriny, aby zmiernil nárast celkovej ceny elektriny pre slovenské domácnosti a podnikateľov v roku 2022. Informoval o tom v piatok hovorca ÚRSO Radoslav Igaz. 

Spresnil, že pre budúci rok dochádza k celkovému zníženiu regulovaných sieťových poplatkov (tarifa za distribúciu a prenos elektriny, tarifa za prevádzkovanie systému a tarifa za systémové služby) v rozmedzí od 4 % pre domácnosti a podnikateľov pripojených na nízkom napätí až po vyše 23 % pre veľkých priemyselných odberateľov elektriny pripojených na veľmi vysokom napätí. Poznamenal, že úradom regulované sieťové poplatky tvoria viac ako polovicu celkovej ceny elektriny pre domácnosti a podniky, zvyšok tvorí silová elektrina. 

Igaz podčiarkol, že TPS sa pre rok 2022 výrazne znižuje. Kľúčovými faktormi sú implementácia tzv. prolongácie podpory pre výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE), dotácia zo štátneho rozpočtu a zníženie doplatkov na podporu OZE vplyvom vysokých výkupných cien elektriny. Rôzne faktory podľa neho umožnili znížiť TPS pre odberateľov elektriny na Slovensku o takmer 8 eur/ megawatthodinu (MWh), teda o 33 % v porovnaní s rokom 2021, a to na úroveň 15,90 eura/ MWh.

Dobré správy na záver
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Upozornil, že povolené výnosy z distribúcie elektriny, bez vplyvu strát, sa rozhodnutím úradu pre rok 2022 znižujú o vyše 24 miliónov eur, o 4,6 % oproti roku 2021, najmä vplyvom zníženia primeraného zisku a zahrnutia časti výnosov z dodávky tzv. jalovej energie a prekročenia účinníka do regulovaných výnosov. Na druhej strane narástli náklady na straty v distribúcii, o vyše 53 miliónov eur, z dôvodu zvýšenia ceny silovej elektriny potrebnej na pokrytie strát v distribúcii. 

Podčiarkol, že povolené výnosy z prenosu elektriny, bez vplyvu strát, úrad znížil o 4,5 milióna eur, teda o 3,5 % oproti roku 2021, najmä vplyvom zníženia primeraného zisku a zvýšenia výnosov z cezhraničných prenosov. Na druhej strane narástli náklady na straty v prenose o vyše 14,5 milióna eur z dôvodu zvýšenia ceny silovej elektriny potrebnej na pokrytie strát v prenose. 

Doplnil, že výška tarify za systémové služby (TSS) vplyvom viacerých faktorov mierne klesla, o 0,2 % oproti roku 2021, na 6,2976 eura/ MWh. Na jednej strane podľa neho klesli náklady na dispečerskú činnosť, na strane druhej narástli náklady na podporné služby, najmä vplyvom narastajúcich cien elektriny na krátkodobom trhu a ich dopadu na ceny podporných služieb. 

Igaz dodal, že vzhľadom na vysoké ceny elektriny a neistotu ohľadom ich dopadu na disponibilitu a náklady podporných služieb, úrad požiadal SEPS, a.s. o zvýšený dôraz pri monitoringu a vyhodnocovaní vývoja na trhu podporných služieb v SR, s cieľom zaistiť bezpečnú a spoľahlivú prevádzku elektrizačnej sústavy.

Viac o téme: CenaElektrinaDomácnostiÚRSOÚrad pre reguláciu sieťových odvetvíRok 2022
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu