Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Krajniakov rezort zvýši príspevky na deti o 38 centov: Nicholsonovú to pobúrilo! Je to smiešne

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Lucia Ďuriš Nicholsonová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR plánuje v budúcom roku zvýšiť prídavky na dieťa z aktuálnych 25,50 eura na 25,88 eura aj rodičovský príspevok z tohtoročných 275,90 eura na 280 eur mesačne. Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová

Vyplýva to z predbežných informácií, ktoré sú zverejnené na portáli Slov-lex.sk. Od 1. januára budúceho roka navrhuje rezort práce upraviť sumu rodičovského príspevku na 280 eur mesačne a sumu rodičovského príspevku v prípade, že sa oprávnenej osobe na dieťa, na ktoré poberá rodičovský príspevok poskytovalo materské, na sumu 383,80 eura mesačne (tento rok je to 378,10 eura).

Zvýšenie o pár eur

Ministerstvo tiež navrhuje od Nového roka upraviť sumu prídavku na dieťa na 25,88 eura mesačne a sumu príplatku k prídavku na dieťa na 12,14 eura mesačne. "Zároveň sa s účinnosťou od 1. januára 2022 navrhuje zvýšenie sumy, o ktorú sa zvýši prídavok na dieťa za kalendárny mesiac, v ktorom nezaopatrené dieťa prvýkrát nastúpilo do prvého ročníka základnej školy, na sumu 106,33 eura mesačne," skonštatovalo ministerstvo v predbežnej informácii. V tomto roku sa rodičom prvákom vyplácalo 104,76 eura.

Budúcoročná minimálna mzda bude na úrovni 646 eur mesačne, informoval Krajniak (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Je to trápne

Europoslankyňu Lucia Ďuriš Nicholsonovú to pobúrilo. Zvýšenie je totiž v prípade prídavkov na deti o pár centov a v prípade rodičovského o pár eur. "Prosím vás, kto to dnes odo mňa chcel počuť nejaké dobré správy? Tu sú a hneď dve. Ja by som veľmi odporučila pánovi ministrovi Krajniakovi nekomunikovať takéto trápnosti," napísala na sociálnej sieti. 

"Naša rodinná politika vychádza na hanbu, keď ju porovnávame s rodinou politikou vyspelých EÚ štátov, najmä škandinávskych. Kedy sa konečne naučím brať si príklad od tých najlepších a nenechávať vymýšľať slovenské koleso rôznym sociálnym inžinierom?" pýta sa. "Viete, v čom bude problém? Pán Krajniak tie smiešne centové zvýšenia asi kráti počtom detí svojho šéfa. Iba tak si viem vysvetliť, že sa s tou trápnosťou ešte aj v médiách chváli," dodala europoslankyňa.

Viac o téme: Rodičovský príspevokMilan KrajniakLucia Ďuriš Nicholsonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu